Weerpraatje van woensdag 10 oktober:

Nog steeds zorgt een zeer sterk en uitgebreid Europees hogedrukgebied voor een aanvoer van erg zachte lucht uit het zuiden. Een zwak front slaagt er door een tijdelijke verzwakking op de westflank van dit hoog in om morgen naar het noorden te trekken en zorgt later vannacht en morgen in de ochtend tijdelijk voor een kans op wat regen of een bui. Nadien herpakt het hoog zich en krijgen we op vrijdag en zaterdag met een stevige en diepe zuidelijke stroming de aanvoer van nog warmere lucht. Vanaf zondag krijgen lagedrukgebieden en hun storingen (tijdelijk?) meer invloed op ons weer.

Net als gisteren, start de dag vandaag aan de koele kant, maar het is daarbij opnieuw wat minder koel dan gisteren. De minima zitten opnieuw een paar graden hoger zodat we met wat winst aan de dag beginnen. Uiteindelijk wordt het vanmiddag dan ook weer een stuk warmer dan gisteren met maxima die voor de tijd van het jaar weer erg hoog scoren en uitkomen rond maxima van 22 tot lokaal 23 graden. Zeker in de steden halen we die 23 en zelfs 24 graden gemakkelijk. Andere ingrediënten daarbij zijn de zon. Die schijnt opnieuw overtuigend en krijgt enkel gezelschap van eens een veeg hoge sluierwolken. De wind is een ander ingrediënt. Die waait daarbij zwak tot hoogstens eens matig en komt uit een zuidelijke hoek.

Vanavond lopen er later op de avond dan geleidelijk wolkenvelden binnen vanaf de Franse grens. Dat gaat vannacht verder en uiteindelijk raakt het bewolkt op nadering van een zwakke storing. Die zou later in de nacht kunnen zorgen voor wat lichte regen of een bui. De minima blijven door de bewolking opnieuw een stuk hoger zitten en dalen niet veel verder dan tot rond een 12-tal graden bij een aanhoudend zwakke tot matige zuidelijke wind.

Morgen zitten we dan in de ochtend eerst met die zwakke storing. Die zorgt voor veel bewolking waaruit wat regen of een bui kan vallen. Die zou best zelfs onweerachtig kunnen zijn, maar uiteindelijk zal het allemaal niet al te veel voorstellen. Later wordt en blijft het droog met overdag een mix van wolkenvelden en opklaringen. Een in kracht toenemende zuidelijke wind voert nog steeds erg warme lucht aan en ondanks de wolkenvelden halen we toch weer gemakkelijk maxima van 20 tot 21 graden. Tegen de late middag / avond kan er weer een lokale bui opduiken. Ook daarbij zou een eventuele donderklap kunnen voorkomen.

Tegen vrijdag is die storing weg getrokken en krijgen we opnieuw droog weer. De zon heeft vrijdag wel nog gezelschap van een aantal wolkenpartijen en we krijgen ook dan een mix van wolkenvelden en opklaringen. De zon krijgt echter wel een flink aandeel en het blijft warm. Ook dan staat er een stevige zuidelijke wind die erg zachte lucht aanvoert waarin de maxima andermaal met het meeste gemak de grens van de 20 graden halen en overschrijden met toppen rond 21 graden.

Zaterdag is het opnieuw warmer en dat zou dan de warmste dag van deze reeks kunnen worden. De zon is er dan weer volop bij en de temperaturen kunnen nog wat hoger uitkomen. Een nog steeds stevige zuidelijke wind voert dan nog zachtere lucht aan met maxima van 22 tot 24 graden. Lokaal gaan we dan zelfs een zomerse waarde van 25 graden halen!

Zondag lijkt het feest over te zijn met een storing die vanuit het westen nadert en in de loop van de dag voor wat regen of buien kan gaan zorgen. De temperaturen zetten dan een stap terug en de 20 graden is er dan niet meer bij. Of dit het begin is van een meer wisselvallige periode is echter nog lang niet zeker want ook volgende week proberen hogedrukgebieden de macht weer te grijpen …

Samenvattend voor vandaag: Neem het weer van gisteren, kopieer dat op vandaag en doe er een tweetal graden bij. Ofwel: een volop zonnige dag met een zwakke tot matige zuidelijke wind en maxima die gemakkelijk naar 21 tot 22 graden, lokaal nog wat meer, oplopen.

Geert, woensdag 10 oktober, 06.40 uur.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

 

 

Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!