Weerpraatje van dinsdag 09 oktober:

Een sterk hogedrukgebied heeft opnieuw Europa ingepalmd en zorgt voor totale rust op de weerkaarten. Het houdt tot en met zaterdag de touwtjes stevig in handen. Enkel in de nacht van woensdag op donderdag en donderdag overdag ligt een zwakke Franse onweerachtige storing dicht in de buurt en die kan eventueel tijdelijk aanleiding geven tot een enkele (onweerachtige) bui. Voor de rest leven we de komende week onder regime van hogedruk.

Ook vandaag start de dag daarbij wel eerst koel, maar het is minder koud geworden dan gisteren. De minima zitten vanochtend vroeg rond een 6 à 7-tal graden en dat is toch wel een aantal graden hoger dan gisteren. Het is wel hier en daar wat nevelig of zelfs mistig, maar dat verdwijnt allemaal snel. De zon verschijnt al direct op het toneel en stuwt de temperaturen de hoogte in zodat die vanmiddag uitkomen rond 19 graden. In de steden kan dat gerust al een 20 tot 21 graden zijn. Bewolking is er amper bij, al kan er van tijd tot tijd wel eens wat hoge sluierbewolking passeren. Gisteren was die in de namiddag tijdelijk zelfs vrij dicht, maar vandaag zou dat niet mogen gebeuren en zal de zon daar amper hinder van hebben. De wind tenslotte, waait daarbij zwak uit een overwegend zuidoostelijke tot zuidelijke hoek.

Vanavond en vannacht gaat die wind weer grotendeels liggen en krijgen we een rustige en heldere nacht. Het koel weer wat minder af want de aangevoerde lucht is van oorsprong alweer een stukje zachter. De minima zullen tegen de ochtend uitkomen rond een 7-8 graden landelijk. Aan zee en in de grote steden blijft het gemakkelijk een graad of 2 zachter. Er kan net als tijdens de voorbije nacht hier en daar wat nevel of mist opduiken.

Morgen wordt dan meer dan waarschijnlijk de beste dag van de werkweek. Het is dan nog zachter met maxima die zelfs naar een 23 graden kunnen oplopen en alleen maar zon. Er zijn ook dan amper of geen wolken en de wind waait daarbij zwak uit het zuiden. Een uitgelezen nazomerse dag dus!

In de nacht naar donderdag komt een zwakke storing vanuit Frankrijk dichterbij. Er verschijnen dan gaandeweg meer wolken, maar zoals zo dikwijls al het geval was het voorbije jaar, zijn de neerslagkansen en kansen op buien voor die nacht, vandaag alweer veel kleiner dan gisteren. Ook de minima zijn weer wat opgehoogd. Veel minder dan een 12 graden zal het morgennacht niet worden.

Donderdag ligt die zwakke storing boven onze omgeving. Het is dan zeker in de ochtend minder fraai met meer wolkenvelden en kans op een lokale bui die eventueel onweerachtig van karakter kan zijn. Dat is een voorbijgaande zaak want later op de dag klaart het weer op. Het blijft sowieso erg warm met maxima rond 21 tot 22 graden. Tegen de avond neemt de kans op een enkele lokale bui weer wat toe.

Op vrijdag is die buienkans verdwenen en blijft het erg zacht. Er zijn wel nog steeds een aantal wolkenvelden, afgewisseld met zonnige perioden. Het is dan iets minder warm, maar we halen toch nog steeds gemakkelijk de 20 graden.

Zaterdag is het opnieuw warmer en dat zou dan de warmste dag van deze reeks kunnen worden. De zon is er dan weer volop bij en de temperaturen kunnen nog wat hoger uitkomen. Een wat aantrekkende zuidelijke wind voert dan nog zachtere lucht aan met maxima van 22 tot 24 graden.

Kortom: nazomer zonder einde lijkt het wel …

Samenvattend voor vandaag: Het weer van vandaag lijkt erg op dat van gisteren, maar het wordt over de hele lijn een graad of 2 warmer met maxima vanmiddag rond 19 à 20 graden. De zon is er volop bij en af toe passeren er al eens wat hoge sluierwolken bij eenz zwakke zuidoostelijke tot zuidelijke wind.

Geert, dinsdag 09 oktober, 06.25 uur.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

 

 

Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!