Weerpraatje van maandag 08 oktober:

Een sterk hogedrukgebied ontwikkelt zich vandaag boven Europa. Het gaat zich de komende dagen uitstrekken van aan de Westkust van het continent tot ver in Rusland en zorgt voor een aantal mooie, zonnige en erg zachte nazomerse dagen. Vanaf woensdag trekt het zich wat terug richting het oosten en komen we in een stevigere stroming terecht tussen lagedrukgebieden boven de Atlantische Oceaan en hogedruk boven Europa. We blijven in een erg warme en stevige zuidelijke stroming, maar tijdelijk zou dan de kans op een bui tussen woensdagavond en donderdagmiddag wat groter kunnen worden doordat kleinere Franse storingen ons kunnen bereiken. Die warme zuidelijke setting houdt zeker tot en met zaterdag aan.

Vandaag krijgen we wel eerst met een koele start van de dag te maken. Het is maar een 3-4 graden om de dag te starten, maar dat gaat snel oplopen. Uiteindelijk wordt het vanmiddag gemakkelijk een 17 tot 18-tal graden. De zon is daar volop bij, al passeert er ook af en toe wel eens wat hoge sluierbewolking of een enkele stapelwolk de revue, maar veel stelt die bewolking niet voor. Er staat daarbij een zwakke tot hoogstens tijdelijk eens matige wind uit een oostelijke hoek.

Vanavond en vannacht koelt het opnieuw snel af. Het is helder tot licht bewolkt en de nachten worden immers ook steeds langer zodat de afkoeling langer kan doorgaan. Het wordt tegen de ochtend net zoals tijdens de voorbije nacht dan ook weer maar een 3 tot 4 graden meer. Er kan daarbij lokaal eventueel wat nevel of mist opduiken want de wind valt grotendeels weg en waait nog maar heel zwak uit een zuidoostelijke richting.

Morgen gaan we verder op de ingeslagen weg. Het is opnieuw een erg mooie nazomerse dag met volop zon en amper of geen wolken. De naar zuidoost tot zuid gedraaide wind voert warmere lucht aan waarin we gemakkelijk naar 18 tot 20 graden oplopen.

In de nacht naar woensdag kan het dan opnieuw flink afkoelen en krijgen we weer minima rond een 3 tot 5 graden tegen de ochtend met vorming van een enkele nevel- of mistbank.

Woensdag zou best wel eens de beste dag van de week kunnen worden. Het is dan nog zachter met maxima die zelfs naar een 23 graden kunnen oplopen en alleen maar zon. Er zijn ook dan amper of geen wolken en de wind waait daarbij zwak uit het zuiden.

In de nacht naar donderdag komt een zwakke storing vanuit Frankrijk dichterbij. Het wordt dan onstabieler en het is niet uitgesloten dat er in de avond en nacht naar donderdag enkele regen- of onweersbuien opduiken. Die nacht koelt het dan ook minder af met minima die rond een 10-tal graden blijven zitten. Deze evolutie is wel nog niet zeker want het hangt ervan waar die storing terecht zal komen.

Ook donderdag wordt sowieso weer een erg warme dag, maar de bovengenoemde storing zou ook dan overdag voor meer wolken kunnen zorgen en mogelijk enkele verspreide regen- of onweersbuien in de loop van de dag. De maxima komen dan niet meer zo hoog uit als op woensdag, maar we noteren toch nog gemakkelijk een graad of 20.

Vrijdag en zaterdag is het opnieuw droog en krijgt de zon het weer gemakkelijker. Het is dan niet altijd even zonnig. Er zijn wolkenvelden, maar de zon speelt zeker een grote rol en kan een groot deel van de dag haar gang gaan. Een steviger zuidelijke wind blijft erg warme lucht aanvoeren en op beide dagen halen we vlot maxima die telkens een flink stuk in de 20 graden terechtkomen.

Samenvattend voor vandaag: Na een koude start van de dag wordt het snel erg zacht met maxima die vanmiddag rond 17-18 graden uitkomen. De zon is er volop bij met af en toe eens wat hoge sluierwolken of een enkele stapelwolk. Er staat daarbij een zwakke wind uit oostelijke richting. Komende nacht koelt het opnieuw af naar een 3-5 graden tegen de ochtend.

Geert, maandag 08 oktober, 06.35 uur.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

 

 

Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!