Weerpraatje van zondag 07 oktober:

De storing die de voorbije nacht door onze regio trok, stelde niet zoveel voor en trekt snel verder weg naar het zuiden. Een hogedrukgebied dat vanaf de Britse Eilanden komt, breidt zijn invloed snel uit over onze regio en zorgt voor een snelle stabilisatie van de atmosfeer. Het hoog gaat zich de hele komende week met ons weer bemoeien en zorgt voor een rustige, mooie en gaandeweg opnieuw erg zachte week.

De wind zit vandaag zoals verwacht na passage van het zwakke front van de voorbije nacht, in een noordelijke hoek. Aan zee kan die aanvankelijk nog flink doortrekken en een 5 à  Bft halen, maar de wind neemt snel in kracht af. Ook boven land staat er aanvankelijk een stevige noordelijke wind, maar ook daar gaat die snel in kracht afnemen. Er zijn vanochtend nog veel wolken, maar het is en blijft wel overal droog. Vanaf de kust komen er echter al snel erg brede opklaringen binnenwaaien en die gaan zich overal verspreiden. Tegen vanmiddag is het licht tot wisselend bewolkt en tegen de avond licht bewolkt. Het is wel een aantal graden koeler geworden. Veel meer dan een 15-16 graden zit er in de van oorsprong polaire lucht voor vandaag niet in.

Vanavond en vannacht kan het dan ook flink afkoelen. De wind valt gaandeweg de nacht zo goed als volledig weg en dat zet de deur open voor een flinke afkoeling.Het kan tegen de ochtend landinwaarts maar een 3 à 5 graden meer zijn. Aan zee is het tegen morgenochtend nog een 6 à 7 graden. Door het wegvallen van de wind kan er hier en daar wat nevel of een mistbank opduiken.

Morgen krijgen we dan ook een prachtige start van de dag met een snel opkomende zon en temperaturen die snel de weg omhoog vinden. Het blijft daarbij de hele dag licht tot wisselend bewolkt met een naar noordoost tot oost draaiende en zwakke tot hoogst matige wind. Het wordt dan alweer een aantal graden zachter dan vandaag met maxima die rond een 18-tal graden uitkomen.

De rest van de week zorgt dat hogedrukgebied op de weerkaarten voor een lading mooie, rustige, zonnige en zachte najaarsdagen. De maxima lijken daarbij vanaf het midden van de week zelfs erg hoog te gaan uitkomen en zullen geen enkele moeite hebben om de 20 graden te halen én te overschrijden. Tegen het eind van de week lijkt zelfs een zomerse 25 niet volledig uitgesloten. Dat zou een flinke prestatie zijn en moet nog even met een slag om de arm afgewacht worden, maar het zou zomaar kunnen want we komen tegen dan in een diepe zuidelijke stroming terecht. We kunnen dan ook gerust van nieuwe nazomerse toestanden spreken en de échte herfst blijft dus voorlopig nog steeds in de wachtkamer zitten en de nog steeds aanhoudende droogte komt nog altijd niet ten einde.

Samenvattend voor vandaag: Droog. We starten de dag wel winderig en bewolkt, maar er breken al snel brede opklaringen door vanaf de kust. De wind en bewolking nemen dan ook gaandeweg gestaag af en we noteren zo’n 15-16 graden als maximale temperaturen. Vanavond en vannacht is het licht bewolkt tot helder en nevelig en het kan tegen de ochtend flink afkoelen!

Geert, zondag 07 oktober, 10.00 uur.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

 

 

Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!