Weerpraatje van zaterdag 06 oktober:

Een wegtrekkend hogedrukgebied houdt nog heel even een storing op afstand die van over de Britse Eilanden nadert, maar lang houdt dat niet meer. In de loop van vannacht trekt dat zwakke koufront van noord naar zuid door de regio en vanaf morgen neemt een nieuw hoog de regie over. Dat hoog zal ons vanaf maandag opnieuw een hele reeks mooie, rustige, zonnige en zachte najaarsdagen bezorgen.

We krijgen ook vandaag eerst nog mooi najaarsweer. Er is vooral landinwaarts het grootste deel van de dag nog flink wat ruimte voor brede zonnige perioden, maar dat houden we niet de hele dag uit. Later op de dag nadert een storing die koelere lucht voorafgaat. Van in de ochtend al zie je aan zee de bewolking hangen over de zee en die nadert geleidelijk aan de kust. De bewolking neemt dan ook in de loop van de namiddag geleidelijk overal toe en de zon krijgt het moeilijker. De wind blijft wel steeds in een zuidelijke hoek zitten en waait daarbij zwak tot matig. We kunnen wel gemakkelijk weer een 20-tal graden halen, maar het zal afhangen van hoe snel de wolken binnenlopen of het ook 21-22 wordt. Die kans is het grootste in de gebieden landinwaarts. Tegen de late middag raakt het in het westen helemaal bewolkt en daar is dan een eerste bui of een eerste regendruppel niet uitgesloten.

Vanavond en vannacht trekt dat zwakke koufront dan van noord naar zuid door de regio met tijdelijk wat regen of een bui. Een eventuele bui zou zelfs wat steviger kunnen uitpakken, maar dat zal de uitzondering op de regel zijn. Op de meeste plaatsen zal de regen heel beperkt blijven tot wat licht gedruppel. Het is dan zwaar bewolkt met meer wind die naar een noordelijke hoek draait. De nachtelijke minima blijven dankzij de bewolking rond een 13 tot 14 graden hangen. Vooral later in de nacht kan de wind ook behoorlijk aantrekken.

Morgen is de wind dan gedraaid en zit dan in een noordelijke hoek met aanvoer van minder warme lucht. De maxima vallen dan terug naar een 16-tal graden en het is dan afwisselend bewolkt met wolken en zonnige perioden. In de ochtend valt er eventueel nog een buitje, maar in de namiddag is het droog met geleidelijk meer zon. De wind die aanvankelijk flink waait, neemt in de loop van de dag gas terug.

Vanaf maandag komt een nieuw hogedrukgebied op de weerkaarten en dat zal ons dan volgende week weer de hele week in bescherming nemen met opnieuw een lading mooie, rustige, zonnige en zachte najaarsdagen. De maxima lijken daarbij vanaf het midden van de week zelfs erg hoog te gaan uitkomen en zullen geen enkele moeite hebben om de 20 graden te halen én te overschrijden. We kunnen dan ook gerust van nieuwe nazomerse toestanden spreken en de échte herfst blijft dus voorlopig nog steeds in de wachtkamer zitten en de nog steeds aanhoudende droogte komt nog altijd niet ten einde.

Samenvattend voor vandaag: Eerst zonnig en warm, maar geleidelijk aan verschijnen er wolken vanaf de kust. Die nemen vanmiddag toe in aantal en gaan uiteindelijk overheersen. Het wordt wel warm, we halen gemakkelijk maxima rond of iets over de 20 graden. Vanavond en vannacht wat regen of een bui.

Geert, zaterdag 06 oktober, 09.20 uur.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

 

 

Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!