Weerpraatje van vrijdag 05 oktober:

Een hogedrukgebied zorgt vandaag nog voor een rustige, warme en zonnige najaarsdag. Ook morgen is dat eerst nog het geval, maar dan nadert snel een storing die de overgang vormt tussen dit ene hogedrukgebied en een ander dat vanaf het noorden komt en de fakkel zal overnemen. Dat nieuwe hoog zorgt dan vanaf maandag weer voor een hele week rustig weer met stilaan weer (erg) hoog oplopende temperaturen en opnieuw rustig en zonnig oktoberweer.

Vandaag wordt een erg warme en aangename najaarsdag. Het wordt meteen de beste dag van deze reeks mooie najaarsdagen. De zon is er al van in de vroege ochtend bij en houdt het de hele dag vol. Er zijn weinig of zelfs helemaal geen wolken en de temperaturen kunnen dan ook snel en hoog oplopen. De dag start met een graad of 8, maar dan komen in een snel tempo graden bij en vanmiddag wordt het gemakkelijk tussen de 20 graden aan de kust tot 21-22 graden landinwaarts. Daarbij staat een zwakke wind uit een zuidelijke richting.

Vanavond en vannacht blijft het rustig. De wind valt zo goed als helemaal weg en we krijgen een heldere en rustige avond en nacht waarbij de minima opnieuw niet eens zo diep wegzakken. We houden temperaturen vast die tegen de ochtend dalen naar een graad of 8-9, een beetje zoals de voorbije nacht dus. Hier en daar kan er ook wat nevel of een mistbank opduiken.

We krijgen ook morgen eerst nog mooi najaarsweer. Ook dan is er het grootste deel van de dag nog flink wat ruimte voor brede zonnige perioden, maar dat houden we dan wel niet de hele dag uit. Later op de dag nadert een storing die koelere lucht voorafgaat. De bewolking neemt dan ook in de loop van de namiddag geleidelijk toe en de zon krijgt het moeilijker. De wind blijft wel steeds in een zuidelijke hoek zitten en waait daarbij zwak tot matig. We kunnen wel gemakkelijk weer een 20-tal graden halen, maar het zal afhangen van hoe snel de wolken binnenlopen of het ook 21-22 wordt.

In elk geval trekt die storing door onze regio in de nacht van zaterdag op zondag met tijdelijk wat regen of een bui. Het is dan zwaar bewolkt met meer wind die naar een noordelijke hoek draait.

Zondag is de wind dan gedraaid en zit dan in een noordelijke hoek met aanvoer van minder warme lucht. De maxima vallen dan terug naar een 16-tal graden en het is dan afwisselend bewolkt met wolken en zonnige perioden. In de ochtend valt er eventueel nog een buitje, maar in de namiddag is het droog met geleidelijk meer zon.

Vanaf maandag komt een nieuw hogedrukgebied op de weerkaarten en dat zal ons dan volgende week weer de hele week in bescherming nemen met opnieuw een lading mooie, rustige, zonnige en zachte najaarsdagen. De maxima lijken daarbij vanaf het midden van de week zelfs erg hoog te gaan uitkomen en zullen geen enkele moeite hebben om de 20 graden te halen én te overschrijden. De échte herfst blijft dus voorlopig nog steeds in de wachtkamer zitten en de nog steeds aanhoudende droogte komt nog altijd niet ten einde.

Samenvattend voor vandaag: Veel zon en amper wolken. Een zwakke zuidelijke wind voert ook erg zachte lucht aan met maxima die vanmiddag gemakkelijk naar een graad of 20-22 kunnen oplopen.

Geert, vrijdag 05 oktober, 06.25 uur.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

 

 

Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!