Weerpraatje van donderdag 04 oktober:

We blijven voorlopig nog even onder de invloed van een hogedrukgebied zitten dat garant staat voor een paar mooie, rustige en zonnige dagen. In de loop van zaterdag komt een storing dichterbij die dan vooral in de nacht van zaterdag op zondag doortrekt. Daarna neemt nieuwe hogedruk het roer snel over en dat zorgt dan volgende week gaandeweg weer voor mooie, rustige en zachte najaarsdagen.

Vandaag start in alle rust met een zwakke wind uit een zuidwestelijke tot zelfs zuidelijke hoek en die blijft de hele dag zwak tot hoogstens eens matig waaien. Daarbij is er flink wat ruimte voor de zon. Van in de ochtend al zijn er brede opklaringen al kan de bewolking hier en daar toch wel nog hardnekkig stand houden tot later in de ochtend of rond de middag zelfs. Ook vanmiddag kunnen daarbij tijdelijk wel eens een paar wolkenvelden ook passeren, maar het is toch de zon die dan de scepter zal zwaaien. De temperaturen komen daarbij weer aardig hoog op te lopen. We starten vanochtend met een 10 tot 12 graden, maar vanmiddag gaan de maxima uitkomen rond een 19 tot zelfs 21 graden.

Ook vanavond en vannacht is het rustig en licht bewolkt tot helder. Gaandeweg kan er wat nevel opduiken, maar zonder veel erg. De temperaturen dalen daarbij ondanks de vele opklaringen niet zo veel. We houden minima rond een 8 tot 9 graden vast. Het blijft erg rustig met een zwakke tot zelfs afwezige wind die nog steeds uit een zuidelijke hoek komt.

Ook morgen wordt een erg warme en aangename najaarsdag. Ook dan noteren we echt wel vrij hoge maxima die weer gemakkelijk naar een 20 tot 21 graden oplopen. Ook morgen kijken we tegen een aangenaam weerbeeld aan met veel zon en een zwakke tot matige zuidelijke tot zuidwestelijke wind. Morgen wordt dan ook de beste dag van deze reeks mooie najaarsdagen.

In de nacht naar zaterdag blijft het rustig met een zwakke wind uit nog altijd een zuidelijke hoek. De minima dalen net als tijdens de voorgaande nacht niet zoveel onder de nochtans heldere hemel en zitten tegen de ochtend nog steeds rond 8-9 graden.

We krijgen ook op zaterdag eerst nog mooi najaarsweer. Ook dan is er het grootste deel van de dag nog flink wat ruimte voor brede zonnige perioden, maar dat houden we dan wel niet de hele dag uit. Later op de dag nadert een storing die koelere lucht voorafgaat. Die timing is nog niet helemaal zeker, maar in elk geval komt er gaandeweg wel bewolking opzetten. Voor de storing uit wordt het nog erg zacht met snel en hoog oplopende maxima, maar afhankelijk van hoe snel de wolken binnenlopen, wordt het eventueel wel minder warm met maxima rond een 18 graden aan zee, rond 19 tot 20 graden landinwaarts.

In elk geval trekt die storing ergens door in de nacht van zaterdag op zondag met tijdelijk wat regen of een bui. Het is dan zwaar bewolkt met meer wind die naar een noordelijke hoek draait.

Zondag is de wind dan gedraaid en zit dan in een noordelijke hoek met aanvoer van minder warme lucht. De maxima vallen dan terug naar een 16-tal graden en het is dan afwisselend bewolkt met wolken en zonnige perioden. In de ochtend valt er eventueel nog een buitje, maar in de namiddag is het droog met geleidelijk meer zon.

Vanaf maandag komt een nieuw hogedrukgebied op de weerkaarten en dat zal ons dan volgende week waarschijnlijk weer de hele week in bescherming nemen met opnieuw een lading mooie, rustige, zonnige en zachte najaarsdagen. De échte herfst blijft dus voorlopig nog steeds in de wachtkamer zitten en de nog steeds aanhoudende droogte komt nog altijd niet ten einde.

Samenvattend voor vandaag: Veel zon, al kunnen er tijdelijk ook wel nog wolkenvelden zijn, maar de zon komt er gaandeweg overal steeds beter door. Een zwakke zuidelijke wind voert ook erg zachte lucht aan met maxima die vanmiddag gemakkelijk naar een graad of 20 kunnen oplopen.

Geert, donderdag 04 oktober, 06.45 uur.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

 

 

Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!