Weerpraatje van woensdag 03 oktober:

Een hogedrukgebied krijgt steeds meer vat op ons weer en zal ons vandaag en de komende dagen in bescherming nemen. Het zorgt voor een paar rustige en droge dagen met gaandeweg ook flink wat zon en oplopende temperaturen doordat de stroming steeds meer zuidelijk wordt. Zaterdag komt een storing van over de Noordzee dichterbij en die passeert later op de dag waarna het dan zondag een stuk koeler wordt onder impuls van een ander hogedrukgebied dat dan ten noorden van ons gaat liggen.

We starten de dag vandaag nog met een aantal uitgebreide wolkenvelden. Vooral landinwaarts. Vanaf de kust komen er echter al snel steeds meer en steeds bredere opklaringen binnen. In de loop van de dag gaat de zon zich dan ook steeds meer en steeds beter laten zien. Vanmiddag zijn er dan ook brede opklaringen. Het is daarbij droog of toch zo goed als. Het is niet helemaal uitgesloten dat er in de ochtend nog links of rechts een drup (mot)regen valt, maar dat is zeker niet overal het geval. Vooral aan de Frans-Belgische grens is die kans er nog wel. De wind zit daarbij aanvankelijk in een westelijke tot noordwestelijke hoek en gaat geleidelijk aan steeds meer zuidwest van richting worden. De temperaturen gaan daarbij opnieuw een stijgende lijn inzetten. Het wordt vandaag dan ook al weer een paar graden zachter dan de vorige dagen en we halen vanmiddag maxima tot rond een 16 à 17 graden.

Vanavond en vannacht is het dan eerst nog licht bewolkt, maar later in de nacht komen er duidelijk weer veel meer wolken opzetten. Die horen bij een zwak warmtefront dat veel zachtere lucht voorafgaat waar we ons dan de komende dagen in bevinden. De temperaturen blijven daarbij weer in de dubbele cijfers zitten en dalen niet veel verder dan tot rond een 10 à 12 graden, net als tijdens de voorbije nacht dus. Het blijft daarbij meest droog of het zou een druppel motregen moeten zijn, maar het kan wel wat nevelig worden tegen de ochtend.

Morgen zitten we dan in veel zachtere lucht. Een naar zuidwest tot zelfs zuid draaiende wind voert dan vrij warme lucht aan waarin het in de middag 18 tot 19, lokaal zelfs tot 20 graden kan worden. Er is daarbij dan flink wat ruimte voor de zon, al zijn er ook nog wel een aantal wolkenvelden aanwezig, maar de zon overheerst.

Ook vrijdag wordt een erg warme en aangename najaarsdag. Ook dan noteren we echt wel vrij hoge maxima die weer gemakkelijk naar een 19 tot 20 graden oplopen. Ook vrijdag kijken we tegen een aangenaam weerbeeld aan met veel zon en een zwakke tot matige zuidelijke tot zuidwestelijke wind.

Dat houden we eerst ook op zaterdag nog vol. Ook dan is er het grootste deel van de dag nog flink wat ruimte voor brede zonnige perioden, maar dat houden we dan wel niet uit. Later op de dag nadert een storing die koelere lucht voorafgaat. Die timing is nog niet helemaal zeker, maar in elk geval komt er gaandeweg wel bewolking opzetten. Voor de storing uit wordt het nog erg zacht met snel en hoog oplopende maxima, maar afhankelijk van hoe snel de wolken binnenlopen, wordt het eventueel wel minder warm. In elk geval volgt die storing ergens tussen zaterdag en zondag met tijdelijk wat regen of een bui.

Zondag is de wind dan gedraaid en zit dan in een noordelijke hoek met aanvoer van minder warme lucht. De maxima vallen dan terug naar een 16-tal graden en het is dan afwisselend bewolkt met wolken en zonnige perioden.

Samenvattend voor vandaag: Het wordt snel zonniger. Aanvankelijk zijn er nog veel wolken, maar de zon komt er gaandeweg steeds meer en beter door. De temperaturen vatten opnieuw een stijgende lijn aan en kunnen vanmiddag al een 16 tot 17 graden halen bij een zwakke tot matige, van noordwest naar zuidwest draaiende wind.

Geert, woensdag 03 oktober, 06.35 uur.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

 

 

Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!