Weerpraatje van dinsdag 02 oktober:

We zitten vandaag onder invloed van de storingen van een IJslands laag. Die trekken op de noordoostflank van een hoog ten westen van de Britse Eilanden door onze omgeving. Morgen komt dat hoog dichterbij en krijgt meer invloed op ons weer. Het ligt aanvankelijk nog niet dicht genoeg zodat ook morgen nog een staartje van een storing doorloopt, maar donderdag en vrijdag zorgt het hoog bij ons voor rustige en droge dagen. In het weekeind krijgt een lagedrukgebied vat op ons weer, maar het is nog steeds erg onzeker waar dit precies zal terechtkomen.

Vandaag start de dag met veel bewolking. Een zwakke storing trekt vanochtend van west naar oost door onze regio. Die storing zorgt voor een bewolkte start van de dag waarbij er vanochtend regelmatig wat lichte regen of motregen valt. Naar de middag toe wordt het droger vanaf de kust en deze namiddag is het dan overwegend droog, maar wel nog steeds zwaar bewolkt. Er komen opklaringen aan, maar die breken maar heel traag en geleidelijk aan door. Het is verder ook een koele dag. Veel meer dan 14 graden zal het niet worden terwijl de wind opnieuw matig tot vrij krachtig gaat waaien en in een noordwestelijke tot westelijke hoek zit. Aan zee kan die tijdelijk krachtig uit de hoek komen.

Vanavond en vannacht is er eerst nog ruimte voor enkele opklaringen, maar gaandeweg verschijnen er weer meer wolken en slaat de lucht weer dicht. De minima blijven daardoor aan de zachte kant en zitten rond een 10 tot 11 graden. Een drupje regen is mogelijk, maar ook niet meer dan dat terwijl de wind dan matig waait uit een westelijke, later meer zuidwestelijke hoek.

Morgen is in de ochtend nog een enkele bui mogelijk, in de namiddag is het droog. Er komen dan geleidelijk meer en bredere opklaringen en het aandeel van de zon in het weerbeeld loopt weer op. De maxima pakken ook weer wat winst en halen toch alweer een 15 tot 16 graden bij een matige en naar zuidwest draaiende wind.

Donderdag en vrijdag worden twee rustige dagen. Op beide dagen is er maar een zwakke wind meer aanwezig uit een zuidwestelijke hoek. Die voert ook weer zachtere lucht aan waarin het overdag een 18 tot 19 graden kan worden. Donderdag overheersen waarschijnlijk nog wel de wolken en heeft de zon het moeilijker. Vrijdag is er duidelijk meer ruimte voor de zon en zijn de opklaringen een stuk breder dan op donderdag.

Het weekeindweer is nog altijd erg onzeker en kan nog alle kanten op. Er komt een lagedrukgebied opzetten dat de regie over ons weer overneemt, maar het is erg onduidelijk waar de neerslaggebieden van dat laag zullen terechtkomen. Het blijft daarbij wel aan de zachte kant met maxima van een 18 tot 19 graden.

Samenvattend voor vandaag: De dag start grijs en miezerig met in de ochtend perioden van lichte regen of motregen. In de namiddag is het droger en komen er geleidelijk aan wat opklaringen opzetten. Het blijft koel met maxima rond een 14-tal graden en een matige tot vrij krachtig westelijke wind.

Geert, dinsdag 02 oktober, 06.35 uur.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

 

 

Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!