Weerpraatje van maandag 01 oktober:

Een hoog boven de Britse Eilanden ligt aanvankelijk niet dicht genoeg om ons volledig in bescherming te nemen. Op de noordoostflank ervan worden vandaag eerst buien aangevoerd. Een uitloper van het hoog zorgt snel voor onderdrukking van die buien, maar morgen trekt vervolgens nog een zwakke storing door. Daarna breid het hoog vanaf woensdag zijn invloed uit naar onze regio en dat zorgt dan in de tweede weekhelft voor rustig najaarsweer. Tegen het weekeind komt een lagedrukgebied dichterbij, maar de koers van dat laag is nog onzeker zodat er voor het weekeind nog niet veel zinnigs te zeggen is.

We krijgen vandaag eerst met tal van buien te maken in een deel van de regio, niet overal. In het westen is het zo goed als droog en krijgen we een mix van wolken en opklaringen die vanaf het noorden aangevoerd worden. Er kan daar eventueel een enkel buitje voorkomen, maar daar zijn ze eerder de uitzondering dan de regel. Hoe meer naar het oosten, hoe groter de kans op buien wordt. De meeste zitten vanochtend wat West-Vlaanderen betreft aan de kust vooral tussen Oostende en Knokke. Landinwaarts volgen ze dan een pad over het noorden van de provincie en langs de grens met Oost-Vlaanderen. Wat Oost-Vlaanderen betreft, zitten ze overal. Die verdeling houdt overdag nog even stand, maar geleidelijk aan wordt het vanaf het westen uit overal droger. Vanmiddag verdwijnen dan de meeste buien. De buien van vanochtend kunnen lokaal fel uitpakken met een flinke scheut regen en zelfs een lokale donderklap hoeft niet te verwonderen.
Vanmiddag is het dan wisselend bewolkt met wolken en opklaringen. Die kunnen tijdelijk breed uitvallen, maar de temperaturen profiteren daar zeker niet van. Het blijft koel met maxima die niet veel hoger uitkomen dan rond een 13 tot 14 graden. Bovendien staat er zeker vanochtend ook flink wat wind. Aan zee waait die vrij krachtig tot krachtig uit het noorden met uitschieters tot rond een 50 km per uur. Landinwaarts waait die ook stevig door uit het noorden en is ook daar vlagerig met uitschieters.

Vanavond en vannacht is het eerst droog en wisselend bewolkt. De bewolking neemt echter gaandeweg wel toe en uiteindelijk raakt het later in de nacht volledig bewolkt. De noordelijke wind neemt wat af in kracht, maar blijft toch matig tot vrij krachtig waaien. De minima dalen niet veel verder dan tot rond een 10-tal graden tegen de ochtend.

Morgen moet er een zwakke storing door. Die trekt vanuit het noorden over onze regio en zorgt voor veel bewolking waaruit vooral in de ochtend regelmatig wat regen valt. Na de middag wordt het droog vanaf de kust en breken er geleidelijk opklaringen door. Eventueel valt er dan links of rechts nog een enkele bui. De maxima zitten ook morgen niet veel hoger dan rond een 13 tot 14-tal graden bij een nog steeds noordelijke tot noordwestelijke wind. Die waait dan wel wat minder hard dan vandaag.

Woensdag is in de ochtend nog een enkele bui mogelijk, in de namiddag is het droog. Er komen dan geleidelijk meer en bredere opklaringen en het aandeel van de zon in het weerbeeld loopt weer op. De maxima pakken ook weer wat winst en halen toch alweer een 15 tot 16 graden bij een matige en naar west draaiende wind.

Donderdag en vrijdag worden twee rustige dagen. Op beide dagen is er maar een zwakke wind meer aanwezig uit een geleidelijk zuidwestelijke hoek. Die voert ook weer zachtere lucht aan waarin het overdag een 18 tot 19 graden kan worden. Het is wel nog de vraag of er in de nachten geen mist opduikt, dat moet nog even afgewacht worden.

Het weekeindweer is nog hoogst onzeker en kan nog alle kanten op. In de komende dagen daarover meer duidelijkheid.

Samenvattend voor vandaag: We moeten eerst een verdeelde start van de dag verwerken met in het westen overwegend droog weer, in het noorden en oosten tal van buien. Daar kunnen felle buien tussen zitten. De buien verdwijnen gaandeweg uit het weerbeeld en dan krijgen we een mix van wolken en opklaringen. Vanmiddag wordt het droog en zonniger, maar fris met maxima rond 13-14 graden. De noordelijke wind kan stevig uitpakken, zeker aan de kust kan die uitschieten tot een 50 km per uur. Landinwaarts is er minder wind, maar ook daar waait die vlagerig uit het noorden.

Geert, maandag 01 oktober, 06.30 uur.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

 

 

Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!