Weerpraatje van zondag 30 september:

We zitten met een verzwakkend hogedrukgebied en dat maakt de weg vrij voor een paar zwakke storingen die vanaf het noorden onze kant op komen. De eerste dagen van de nieuwe week zitten we dan op de noordoostflank van een hogedrukgebied ten westen van de Britse Eilanden. Op die flank trekken enkele zwakke storingen door onze omgeving. Dat hoog komt later in de week dichterbij en zorgt dan weer voor een aantal rustige dagen.

Vandaag start nog erg rustig en erg mooi met een stralende zonsopkomst. Die zon is er ook morgen een groot deel van de dag bij, maar houdt het niet de hele dag vol. In de loop van de dag komt er dan een zwakke storing van het noorden uit naar onze regio en dan neemt de bewolking geleidelijk aan toe. Vanaf de middag zullen er dan ook geleidelijk aan meer en meer wolkenvelden verschijnen. Later in de middag verliezen we de zon en tegen de avond zou er wat lichte regen kunnen vallen vanaf de kust. Het wordt vandaag net als gisteren een 16 tot 17-tal graden bij een zwakke wind die geleidelijk wat meer noordelijk wordt.

Vanavond en vannacht is het dan bewolkt met in eerste instantie in de loop van de avond en nacht wat lichte regen. Later wordt het droog en nog later kunnen er dan enkele verspreide buien binnenlopen vanaf de kust. We krijgen door de vele bewolking minima die een flink stuk hoger blijven zitten rond een graad of 10. De wind trekt daarbij aan en gaat naar een noordwestelijke richting.

Morgen krijgen we in de ochtend eerst te maken met een mix van wolken en opklaringen. Er drijven daarmee ook een aantal Noordzeebuitjes binnen. De meeste van die buitjes zijn licht, maar toch kan zeker aan de kust en in het noorden van de regio een bui net wat meer om het lijf hebben. Daar zijn enkele fellere buitjes niet uitgesloten en zelfs een enkele donderklap zou mij zelfs niet verwonderen. Gaandeweg gaan de buien minder worden en verdwijnen en krijgen we dan een wisselend bewolkt vervolg van de dag. De maxima zitten een stuk lager en halen maar een 13 tot 14 graden bij een matige, aan de kust zelfs vrij krachtige noordwestelijke wind die daar zelfs tot een 50 km per uur kan uithalen.

Ook dinsdag komt er een staartje van een storing door vanuit het noorden. Het is dan opnieuw zwaar bewolkt en er kan al eens een buitje of wat tijdelijke lichte regen vallen. Het wordt ook dan niet veel warmer dan een 14-tal graden bij nog altijd een koele noordwestelijke wind.

Vanaf woensdag schuift het Britse hogedrukgebied weer dichterbij en zijn we alweer vertrokken voor enkele rustige herfstdagen. Het zou daarbij later in de week zelfs weer richting een 20-tal graden kunnen gaan.

Samenvattend voor vandaag: De dag start mooi, rustig en zonnig. Gaandeweg verschijnen er echter wolkenvelden en die nemen vanmiddag toe. Tegen de avond hebben we een zwaar bewolkte lucht te pakken met kans op wat gedruppel. Het wordt een 16 tot 17 graden bij een zwakke noordelijke wind.

Geert, zondag 30 september, 10.00 uur.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

 

 

Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!