Weerpraatje van zaterdag 29 september:

Een hogedrukgebied zorgt voor rustige en heldere omstandiigheden in onze regio.In de loop van zondag verzwakt het wat en maakt de weg vrij voor een paar zwakke storingen die vanaf het noorden onze kant op komen. De eerste dagen van de nieuwe week zitten we dan op de noordflank van een hogedrukgebied. Op die flank trekken enkele zwakke storingen door onze omgeving.

Het weer van vandaag lijkt nog beter mee te vallen dan gisteren en de vorige dagen gedacht. De zon is er al heel snel bij en gaat ons het grootste deel van de dag gezelschap blijven houden. Er is volop ruimte voor haar aanwezigheid en er komt slechts slechts sporadisch wat hoge bewolking of een enkele stapelwolk voor. De wind zit daarbij in een oostelijke tot noordoostelijke hoek en waait maar zwakjes tot tijdelijk eens matig. Het is daarbij wel niet meer zo warm als de voorbije week, maar toch halen we nog altijd gemakkelijk een 16 tot 17-tal graden. Een al bij al prachtige najaarsdag dus!

Vanavond en vannacht gaan we wel voelen dat we in van oorsprong koele lucht zitten. In de heldere omstandigheden koelt het dan erg snel af. Tegen de ochtend is het maar een 2 à 4 graden meer landinwaarts en zitten we rond een 4-5 graden in de kustregio. Aan de grond gaat het daarbij op veel plaatsen lichtjes vriezen! Het blijft daarbij rustig en helder en er kan zich lokaal wat nevel of mist vormen.

Ook morgen start erg rustig en mooi met een stralende zonsopkomst. Die zon is er ook morgen een groot deel van de dag bij, maar houdt het niet de hele dag vol. In de loop van de dag komt er dan een zwakke storing van het noorden uit naar onze regio en dan neemt de bewolking geleidelijk aan toe. Later in de middag verliezen we de zon en tegen de avond zou er wat lichte regen kunnen vallen vanaf de kust. Het wordt ook morgen een 16 tot 17-tal graden bij een zwakke wind die geleidelijk wat meer noordelijk wordt.

In de nacht naar maandag is het dan bewolkt met wat lichte regen en krijgen we minima die een flink stuk hoger blijven zitten rond een graad of 10.

Maandag en dinsdag komen er opnieuw tijdelijk een paar staartjes van storingen vanuit het noorden tot bij ons. Het is op die beide dagen wisselend tot zwaar bewolkt en er kan al eens een buitje of wat tijdelijke lichte regen vallen. Maandag krijgen we daarbij nog wel met een afwisseling van wolken en zonnige perioden te maken met dan vooral een aantal buitjes. Dinsdag overheerst waarschijnlijk de bewolking en kan er hier en daar eens wat lichte regen vallen. Het wordt op beide dagen niet veel meer dan een 15 graden als maximale waarde, maar de meeste tijd van de dag zitten we daar zelfs onder.

Later in de week krijgt een nieuw hogedrukgebied vaste voet aan de grond en zijn we alweer vertrokken voor enkele rustige herfstdagen.

Samenvattend voor vandaag: Een hele mooie zaterdag met veel zon, maar wel koelere maxima die maar een 16 tot 17 graden halen. De wind waait daarbij zwak tot hoogstens matig uit een noordoostelijke tot oostelijke richting. Vanavond en vannacht koelt het snel en veel af met koude minima tegen morgenochtend en uitgebreide lichte vorst aan de grond.

Geert, zaterdag 29 september, 09.30 uur.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

 

 

Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!