Weerpraatje van vrijdag 28 september:

Vandaag wisselen we ons hogedrukgebied in voor een nieuw. Dat gebeurt met de passage van een paar zwakke storingen, waarna we dan in het weekeind op de oostflank komen te zitten van een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden. Begin volgende week trekt zich dat wat terug waardoor enkele zwakke storingen, of beter staartjes daarvan, tot bij ons weten door te dringen. Dat is tijdelijk want later in de week stijgt de luchtdruk weer.

Vandaag start de dag dan ook helemaal anders dan de voorbije dagen. We krijgen een veel zachtere start van de dag nadat het tijdens de voorbije nacht wel flink was afgekoeld. Intussen is er echter een stevige noordelijke wind opgestoken aan de kust en ook landinwaarts waait die straks matig. Daardoor komt zachtere zeelucht binnen en zitten we vanochtend vroeg al aan 11-12 graden landinwaarts en rond 15-16 graden aan zee. Heel veel komt daar aan de kust niet meer bij. Daar halen we maximaal 16-17 graden in de loop van de dag, net als elders trouwens. Die stevige noordelijke wind blijft nog even doorstaan en neemt dan later op de dag geleidelijk in kracht af. Daarbij krijgen we eerst veel wolken te verwerken op passage van een paar zwakke storingen. Gaandeweg de ochtend kan daar al eens een drupje regen of motregen of een licht buitje uit vallen, maar zonder veel erg. De hoeveelheden zijn daarbij sowieso erg klein. Vanmiddag blijft het dan weer droog en komen er geleidelijk aan opklaringen tevoorschijn.

Vanavond en vannacht is het dan eerst nog wisselend bewolkt, maar de opklaringen worden breder en het kan zelfs tijdelijk licht bewolkt worden. Later in de nacht verschijnen er dan weer lage wolken. De minima kunnen daarbij eerst dalen naar een 5 à 7 graden, maar lopen tegen de ochtend weer een graad op. De wind blijft in het noorden zitten en waait daarbij meest matig, later afnemend naar zwak.

Morgen valt het weer best mee. We krijgen een relatief aardige zaterdag, al wordt het niet zo mooi als de voorbije dagen het geval was, maar we houden het alleszins de hele dag droog en we krijgen een mix van wolken en opklaringen te verwerken. In de loop van de dag kunnen er daarbij best wel brede opklaringen opduiken. De temperaturen doen het niet zo goed als de voorbije dagen want we krijgen nog steeds koele lucht binnen geblazen met een nog steeds matige noordoostelijke tot bij momenten zelfs oostelijke wind.

In de nacht naar zondag kan het best opnieuw flink afkoelen want het is dan eerst licht bewolkt tot helder en de minima dalen dan landinwaarts weer nar een graad of 5. Aan zee is het wat minder koud. Tegen de ochtend verschijnen er dan weer meer lage wolken.

Ook zondag valt het weer best mee. We krijgen ook dan eerst met een mix van opklaringen en wolkenvelden te maken en die opklaringen kunnen van tijd tot tijd best weer breed uitvallen. Gaandeweg de middag komen er wel meer wolkenvelden opzetten en tegen de avond raakt het dan bewolkt. De temperaturen zitten rond dezelfde waarden als op zaterdag en halen een maximale waarde van een graad of 16 tot 17. De wind is dan wat meer noord geworden. In de nacht naar maandag raakt het dan bewolkt en trekt er weer een staartje van een storing door met mogelijk wat lichte regen of een bui.

Maandag en dinsdag komen er opnieuw tijdelijk een paar staartjes van storingen vanuit het noorden tot bij ons. Het is op die beide dagen meest bewolkt tot zwaar bewolkt en er kan al eens een buitje of wat tijdelijke lichte regen vallen. Die storingen lijken nu toch wel iets actiever te kunnen worden met dan toch wel degelijk op vele plaatsen eens wat lichte neerslag. Veel meer dan een graad of 15 lijkt er voor die dagen ook niet in te zitten.

Later in de week krijgt een nieuw hogedrukgebied vaste voet aan de grond en zijn we alweer vertrokken voor enkele rustige herfstdagen.

Samenvattend voor vandaag: Er trekt vandaag in de ochtend eerst een zwak frontje door met veel wolken en kans op een tijdelijk licht buitje. In de middag is het droog en komen er geleidelijk opklaringen. Er staat eerst een flink doorstaande noordelijke wind, later neemt die af en veel meer dan 16-17 graden zal het vandaag niet worden.

Geert, vrijdag 28 september, 06.30 uur.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

 

 

Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!