Weerpraatje van donderdag 27 september:

Zo ver het oog kan kijken, blijven hogedrukgebieden ons weer domineren. Ze liggen niet altijd op een even gunstige plaats, maar depressies komen amper of niet aan zet bij ons. Vandaag profiteren we nog van een wegtrekkend Europees hoog. Dat wordt vervangen door een nieuw hoog dat zich ten westen van Ierland zal positioneren. Daardoor trekt er komende nacht een aantal zwakke frontjes door, maar amper met activiteit. We krijgen dan een koeler weekend met aanvoer van minder warme lucht uit het noorden. Begin volgende week krijgen enkele staartjes van storingen de kans tot bij ons door te dringen, maar later in de week neemt een volgend hogedrukgebied opnieuw de regie over.

Dat leidt vandaag tot de beste dag van de week. We hebben nu al een paar dagen met een naar zuid gedraaide aanvoer te maken waardoor er geleidelijk steeds zachtere lucht onze kant op komt. Vandaag zitten we in de meest zachte lucht en halen we maxima die vanmiddag oplopen tot een 19 graden aan zee en tot 20-21, lokaal zelfs 22 landinwaarts. Eerst moeten we wel weer een frisse start van de dag verdragen, maar de zon maakt dat snel goed. Die zon is er de hele dag weer bij. Er zijn vanmiddag misschien een paar kleine stapelwolkjes, maar voor de rest is het enkel blauw in de lucht bij een zwakke wind uit een zuidelijke richting.

In de avond krijgen we dan eerst nog met wat opklaringen te maken, maar later trekken er wolkenvelden binnen vanaf de kust. Die horen bij een paar zwakke storingen die na middernacht voor een lokaal drupje regen of een licht buitje kunnen zorgen. De minima blijven dankzij de bewolking ook een flink stuk hoger zitten dan de voorbije nachten. Gaande van een 10 tot 11 graden aan zee tot een 8 à 9 graden landinwaarts. De wind draait in de nacht naar een westelijke hoek.

Morgen draait die wind verder door naar het noorden. Vooral in de ochtend is het dan eerst nog grijs en betrokken met kans op wat lichte regen of motregen of een lokaal buitje. Het zijn allemaal kleine hoeveelheden. Veel meer dan tot 1 liter per vierkante meter zullen we nergens komen. Gaandeweg de dag droogt het op en komen er opklaringen binnen vanaf de Noordzee. In de namiddag wisselen wolken en opklaringen elkaar dan ook af. Er wordt minder warme lucht aangevoerd met maxima daarbij in de namiddag rond een hoogste waarde van een 16 tot 17 graden. Voordien halen we maar een 13 tot 14 graden.

Zaterdag wordt een droge dag, maar opnieuw met een mix van wolken en opklaringen. Het ziet er naar uit dat er meer wolken dan zonnige perioden zullen zijn bij koele maxima van een 16-tal graden. De wind blijft dan matig waaien uit een noordelijke richting.

Op zondag is er wat meer ruimte voor de zon en kunnen er bredere opklaringen doorkomen. De maxima kunnen dan een graadje winst pakken bij nog altijd een matige, maar wel afnemende wind uit een nog steeds westelijke hoek.

Maandag en dinsdag komen er opnieuw tijdelijk een paar staartjes van storingen vanuit het noorden tot bij ons. Het is op die beide dagen meest bewolkt tot zwaar bewolkt en er kan al eens een buitje vallen, maar opnieuw: het blijven allemaal kleine hoeveelheden. De maxima zitten rond een 15-tal graden dan.

Later in de week krijgt een nieuw hogedrukgebied vaste voet aan de grond en zijn we alweer vertrokken voor enkele rustige en gaandeweg weer fraaie en zachte herfstdagen.

Samenvattend voor vandaag: Het wordt vandaag de mooiste dag van de week met maxima die vanmiddag gemakkelijk naar een 20 tot 22 graden oplopen landinwaarts. Aan zee rond 19 graden. Er is volop zon en amper bewolking bij een zwakke tot later matige zuidelijke wind.

Geert, donderdag 27 september, 06.30 uur.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

 

 

Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!