Weerpraatje van woensdag 26 september:

We zien op de weerkaarten nog steeds een gigantisch hogedrukgebied dat zowat heel Europa omspant. Het zorgt voor een zuidelijke aanvoer van zachte lucht. Op de noordflank ervan trekken storingen richting Scandinavië. Staartjes daarvan zorgen bij ons eens voor wat hoge wolkensluiers. Op vrijdag trekt een zwak frontje door het hoog en door onze omgeving. Het hogedrukgebied verliest dan wat van zijn invloed, maar krijgt versterking van een nieuw hoog dat vanaf de Atlantische Oceaan nadert. Dat zorgt dan in het weekeind weer voor rustig en stabiel weer, maar dan wel met een zwakke noordelijke aanvoer van wat minder zachte lucht.

We beginnen vandaag net als gisteren met koele temperaturen. Die zijn de voorbije nacht gedaald tot waarden die net iets hoger zitten dan gisterenochtend, maar toch op vele plekken rond of onder de 5 graden zijn uitgekomen. Eens de zon op, wordt alles echter weer snel opgewarmd en die zon is er vandaag ook weer volop bij. Echt 100% blauw is het echter niet. Er hangen van tijd tot tijd wel eens een aantal hoge sluierwolken voor de zon, maar die hinderen haar niet al te veel. Vanmiddag kan er dan vooral landinwaarts ook wel eens een stapelwolkje opduiken, maar allemaal zonder veel erg. Daarbij staat een zwakke wind uit een overwegend zuidelijke hoek terwijl de maxima vanmiddag daarbij kunnen opklimmen naar een 19-tal graden landinwaarts en rond 18 graden aan de kust. Het spreekt voor zich dat in steden en op beschutte plekjes, dat nog wat meer is.

Vanavond en vannacht is het dan opnieuw erg rustig met temperaturen die weer snel gaan dalen. Er blijft ook dit keer wel een klein beetje wind staan uit een zuidelijke hoek. De minima dalen daarbij dan tegen de ochtend naar een 6 tot 7-tal graden in de steden en tot rond een graad of 4 elders. Er kan lokaal wat nevel of mist opduiken.

Morgen wordt dan de beste dag van de week. Een nog steeds zwakke zuidwestelijke tot zuidelijke wind voert ook dan weer een fractie zachtere lucht aan waarbij we op vele plekken weer de 20 graden halen met maxima die tot 21, lokaal zelfs 22 graden kunnen oplopen. Dat wordt dus een hele mooie nazomerse dag. Er zijn morgen ook amper wolken te bespeuren.

Vrijdag komt er dan tijdelijk wat meer bewolking en er is ook kans op een drupje regen omdat er dan een staartje van een storing doorglipt. Zie ook bespreking in de eerste alinea hierover. Veel meer dan een lokale drup regen zal dat niet worden en veel plekken houden het daarbij ook gewoon droog. De wind draait dan weer naar een koelere noordelijke hoek en trekt ook wat aan zodat de temperaturen dan weer enkele graden inleveren.

In elk geval belooft ook het komende weekend rustig weer op te leveren want we blijven in de nabijheid van een sterk hogedrukgebied zitten. De wind blijft dan wel in een meer noordelijke tot noordoostelijke hoek zitten zodat de temperaturen dan weer iets lager gaan zitten met waarden die waarschijnlijk ergens rond een 16 à 17 graden zullen uitkomen. Er lijkt ook meer bewolking te blijven hangen zodat we het zonnige weer wel kwijtspelen al komt de zon er zeker van tijd tot tijd nog wel door.

Samenvattend voor vandaag: Van zodra de zon op is, wordt het opnieuw snel warmer met maxima die vanmiddag rond een aangename waarde van 18 tot 19 graden uitkomen. Er staat daarbij een zwakke wind uit zuidelijke hoek en de zon speelt een grote rol, al passeren er ook van tijd tot tijd wel een aantal hoge wolkensluiers en kan er vanmiddag al eens een kleine stapelwolk opduiken.

Geert, woensdag 26 september, 06.20 uur.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

 

 

Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!