Weerpraatje van dinsdag 25 september:

Een groot hogedrukgebied heeft de touwtjes bij ons stevig in handen. Het strekt zich tegen het midden van de week uit van de Azoren tot aan de Kaspische Zee en zorgt in hele Europa voor rustige omstandigheden. Storingen worden gedwongen met een grote boog om dit hoog heen te draaien, waarbij af en toe wat randbewolking tot bij ons kan doordringen. Vrijdag komt een staartje van een storing wel door, waarna dan in het weekeind wat meer wolkenvelden kunnen binnenlopen, maar ook dan blijft het rustig op de weerkaarten.

Vandaag start de dag zoals voorzien wel erg fris met temperaturen die landelijk op veel plaatsen terug gevallen zijn naar amper een 3 tot 4-tal graden. Eens de zon op, wordt dat echter snel weer meer. Het is daarbij overal rustig en lokaal wat nevelig, maar aan de Oostkust hangen er verrassend genoeg toch nog wat stapelwolken die van zee binnenlopen en daar is zelfs een klein lokaal buitje toch nog niet volledig uit te sluiten. Dat is echter iets van het krieken van de dag. In de loop van de ochtend verdwijnen die buitjes. Vanmiddag krijgen we dan veel zon, afgewisseld met een aantal stapelwolken. Die duiken vooral landinwaarts op. De maxima lopen daarbij op naar waarden rond een 17 tot zelfs 18 graden landinwaarts en rond een 16 tot 17 graden aan zee. De wind blijft erg zwak en is veranderlijk van richting. Tegen het eind van de dag wordt die zwak zuidwestelijk.

Vanavond en vannacht blijft het erg rustig met temperaturen die weer snel gaan dalen. Er blijft wel een klein beetje wind staan uit het zuidwesten en dat zorgt ervoor dat het net wat minder koud zal worden dan tijdens de voorbije nacht. De minima zitten dan ook een één à twee graden hoger tegen de ochtend dan deze ochtend het geval was. Verder kan er lokaal wat nevel opduiken, maar tot mist komt het niet.

Ook morgen wordt vervolgens een hele mooie najaarsdag. De zon is er opnieuw volop bij met in de namiddag opnieuw vorming van een paar kleine stapelwolken, maar minder dan vandaag. Het blijft rustig met een zwakke wind uit een zuidwestelijke hoek. Die voert weer een fractie zachtere lucht aan waarbij we morgen een 18 tot 19 graden halen.

Na opnieuw een frisse nacht, krijgen we dan donderdag de beste dag van de week. Een nog steeds zwakke zuidwestelijke wind voert ook dan weer een fractie zachtere lucht aan waarbij we op vele plekken weer de 20 graden halen met maxima die tot 21, lokaal zelfs 22 graden kunnen oplopen. Dat wordt dus een hele mooie nazomerse dag.

Vrijdag komt er dan tijdelijk wat meer bewolking en er is ook kans op een drupje regen omdat er dan een staartje van een storing doorglipt. De wind draait dan weer naar een koelere noordelijke hoek en trekt ook wat aan zodat de temperaturen dan weer enkele graden inleveren.

In elk geval belooft ook het komende weekend rustig weer op te leveren want we blijven in de nabijheid van een sterk hogedrukgebied zitten. De wind blijft dan wel in een meer noordelijke tot noordoostelijke hoek zitten zodat de temperaturen dan weer iets lager gaan zitten met waarden die waarschijnlijk ergens rond een 16 à 17 graden zullen uitkomen.

Samenvattend voor vandaag: Het wordt een fraaie najaarsdag. Eens de zon op, warmt alles weer netjes op tot een 16 à 18 graden en die zon is er volop bij, al krijgt ze ook wel gezelschap van enkele stapelwolken. De wind waait zwak en veranderlijk en gaat tegen het eind van de dag een zuidwestelijke hoek kiezen. Het blijft droog op een enkel buitje niet te na gesproken tijdens het begin van de ochtend aan de Oostkust.

Geert, dinsdag 25 september, 06.20 uur.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Zondag 23 september, om 3.54 uur, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

 

 

Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!