Weerpraatje van maandag 24 september:

Een snel verder wegtrekkend lagedrukgebied boven Polen beïnvloedt ons weer eerst nog wat met een paar lokale buien, maar die verdwijnen vrij snel omdat de luchtdruk in onze omgeving pijlsnel stijgt. Er vormt zich immers een erg sterk en zeer groot hogedrukgebied dat de hele komende week ons weer gaat beïnvloeden. Het zorgt voor totale rust en stand-still op de weerkaarten. Tegen het midden van de week ligt het hoog van aan de Azoren tot aan de Kaspische zee. In de tweede weekhelft kantelt het hoog geleidelijk aan wat zodat zachtere lucht vanuit het zuiden ons kan bereiken. Op vrijdag schampt er mogelijk een staartje van een storing.

Na de regen van gisteren, is het vandaag tijd voor een totaal ander weertype. De lucht is opengebroken en er kan vooral in de ochtend hier en daar nog wel eerst een bui opduiken die zich vormt in de polaire lucht waar we in terechtgekomen zijn. Die buien gaan er echter vrij snel uit en wat rest is een blauwe hemel waarin zich vanmiddag landinwaarts gemakkelijk stapelwolken vormen. Tot buien komt het tegen dan echter niet meer. Aan zee is het zonniger. Het is wel aan de koele kan met maxima die vanmiddag niet veel hoger uitkomen dan rond een 15-tal graden aan de kust. Landinwaarts kunnen we misschien nog net tot aan een graad of 16 geraken. De wind waait daarbij zwak uit een noordwestelijke hoek.

Vanavond en vannacht is het rustig. De wind valt zo goed als volledig weg en het klaart ook helemaal op. Het kan flink afkoelen met minima die tegen de ochtend aan de kust dalen tot rond een 8-9 graden. Landinwaarts zal dat tussen de 4 en 7 graden zijn. Op beschutte plekken zou het aan de grond zelfs een graadje kunnen gaan vriezen. Er kan zich ook lokale nevel en mist vormen.

Morgen start dan ook fris. De zon komt er echter snel door, ook daar waar zich wat mist vormde. We krijgen dan ook snel hogere temperaturen te zien die een graadje meer kunnen bereiken dan vandaag. De maxima zitten morgen tussen 15-16 graden aan de kust en 16-17 landinwaarts. Doordat er amper of geen wind staat, zal dat echter beter aanvoelen dan het is. Verder is het erg zonnig met slechts sporadisch wat kleine stapelwolkjes.

Woensdag en donderdag geven een zelfde weerbeeld te zien. Op die beide dagen is het erg zonnig met slechts een paar kleine stapelwolkjes. Er is volop zon. Woensdag weet de wind nog niet goed welke richting te kiezen, maar vanaf donderdag draait die naar een zuidwestelijke tot zuidelijke hoek en voert geleidelijk aan zachtere lucht aan. Woensdag kan het al 18 tot 19 graden worden, maar donderdag bereiken we op vele plekken weer waarden rond of vooraan de 20 graden. De nachten blijven wel telkens tamelijk fris met kans op vorming van een aantal nevel- of mistbanken die dan telkens gemakkelijk opgeruimd worden.

Mogelijk is er op vrijdag tijdelijk wat meer bewolking en een drupje regen omdat er dan een staartje van een storing doorglipt, maar zeker is dat nog niet. In elk geval belooft ook het komende weekend rustig weer op te leveren want we blijven in de nabijheid van een sterk hogedrukgebied zitten. De temperaturen zitten daarbij net onder of net rond een 20 graden als maximale waarden.

Samenvattend voor vandaag: Na nog enkele laatste buitjes in de ochtend, wordt het geleidelijk aan overal droog vanaf het westen. Vanmiddag is het vrij zonnig met een aantal verspreide stapelwolken. De maxima zijn frisjes en halen een 15 tot 16 graden bij een zwakke tot hoogstens matige wind uit noordwestelijke hoek.

Geert, maandag 24 september, 07.00 uur.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Gisteren, zondag 23 september, om 3.54 uur vannacht, begon de astronomische herfst. Zoals elk jaar is dat op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

 

 

Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!