Weerpraatje van zondag 23 september:

Het is niet mijn gewoonte in te gaan op weersverwachtingen die niet van mij komen. Iedereen moet maar zien welke bron hij volgt om een correcte weersverwachting te krijgen en zijn of haar eigen conclusies trekken over die bron, maar het opbod van de laatste tijd baart mij toch steeds meer zorgen. Het is een evolutie die we al een tijdje zien: van zodra er wat wind of een beetje regen in de weerkaarten zit, wordt alle gevoel voor realiteit plots verloren en lijkt het alsof niemand nog correct een weerkaart kan interpreteren. De waarschuwingen vliegen je om de oren en één en ander wordt meestal nog eens vet aangedikt door diverse instanties of groepen die dan ook nog eens een aantal media opstoken zodat op het eind de indruk ontstaat dat we één of ander apocalyptisch weergebeuren over ons heen zullen krijgen.
Als het de bedoeling is om daarbij de mensen telkens weer opnieuw bang te maken, dan lukt dit aan de ene kant wonderlijk wel. Het aantal vragen dat ik sedert gisteren opnieuw krijg over wat er staat te gebeuren vandaag, zijn niet bij te houden. Mensen overstelpen mij met ongeruste vragen over wat ze vandaag moeten gaan doen… Jammer want een waarschuwing zou net omgekeerd moeten werken en de mensen gerust stellen, maar net dat lijkt dus niet te gebeuren.
Anderzijds is het telkens te pas en te onpas waarschuwingen voor van alles en nog wat de wereld insturen, ook een gegeven dat omgekeerd werkt: als er dan wéér niets gebeurt, ga je op den duur je geloofwaardigheid danig verliezen. Ik zou dan ook willen oproepen tot een klein beetje zin voor realiteit: ja, het gaat vandaag regenen en ja, hier en daar vrij veel. Maar neen: dat betekent niet dat Vlaanderen zal weggespoeld zijn tegen vanavond. Het gaat daarbij ook waaien, maar meer dan een paar stevige windstoten tegen de avond, zullen dat niet worden. We krijgen eigenlijk noch min noch meer eindelijk eens ‘GEWOON’ herfstweer! Vreemd toch dat dit dan telkens op zo’n opgeklopte manier tot bij het publiek geraakt, want dat is écht niet wat op de weerkaarten al een paar dagen te zien is.

We zitten daarbij met een klein lagedrukgebied opgescheept dat in de loop van de middag net ten zuiden van ons richting Duitsland zal trekken. Daarachter stijgt de luchtdruk weer heel snel en krijgen we vanaf morgen de vorming van een zeer sterk Europees hogedrukgebied dat opnieuw de touwtjes stevig in handen zal nemen en zal zorgen voor een alweer erg lange periode van stabiel, rustig en geleidelijk ook weer steeds warmer en zonniger najaarsweer.

Vandaag wordt dan ook een totale regendag. Van in de ochtend tot tegen de avond regent het. Bij momenten trouwens erg fel, maar op andere ogenblikken is dat dan weer minder. De verwachting zoals die er nu voor staat, is dat het in de ochtend meest licht regent. Tegen de middag wordt dat meer en meer en kan er een periode intense regen vallen. Tegen de late middag / avond worden dat dan eerder weer buien. De regen is dus af en toe intens en in totaal kan er gemakkelijk over de dag verspreid tussen de 10 en 30 liter water per vierkante meter gaan vallen. Dat is een vrij grote spreiding omdat het om buiige regen gaat en er kan van plaats tot plaats een groot verschil optreden in hoeveelheden, maar we krijgen tot de avond wel allemaal een flink pak neerslag. De regen hangt samen met die stormdepressie waarvan eerder deze week gedacht werd dat die over de Noordzee zou gaan trekken, maar dat doet ze dus niet. Ze trekt pal over ons met als gevolg dat we een pak regen krijgen en minder wind. Die wind trekt in de late middag wel degelijk tijdelijk fors aan, maar zal nergens de gevreesde stormkracht bereiken. Niettemin kunnen er tegen de late middag en avond wel enkele forse windstoten voorkomen die gemakkelijk toch tot een 80 km per uur halen aan zee en in de kustregio. Boven land wordt dat niet veel meer dan een 50 à 60 km per uur. Bovendien, en dat is zeker niet onbelangrijk: voordien is er in de ochtend en zeker de eerste helft van de middag zelfs amper wind! Het is pas na passage van het laag, in de late middag, dat die wind tijdelijk aantrekt. De wind zal daarbij ook snel van zuidwest naar noordwest draaien. De temperaturen tenslotte, zijn niet veel soeps en geraken niet veel hoger dan een 15-tal graden als hoogste waarde.

Vanavond en vannacht staat er dan tijdelijk wel een stevige wind. Die kan dan naar een 6 à 7 Bft gaan aan zee met daar dus pieken tot rond een 80 km per uur. Boven land wordt dat een 4 tot 5 Bft met uitschieters tot een 50 à 60 km per uur. Er vallen dan een aantal fikse buien, zelfs met kans op wat hagel of een donderklap. Gaandeweg de nacht wordt het wel geleidelijk aan rustiger en verminderen de buien bij minima die tegen de ochtend dalen naar een 10 graden aan zee en naar een graad of 8 landinwaarts.

Morgen kunnen er dan nog enkele buien voorkomen. Het is dan wisselend bewolkt en aan de koele kant met een graad of 16 als maximale temperatuur bij een eerst nog goed doorstaande wind uit westelijke hoek. Echter: een nieuw hogedrukgebied bouwt zich dan snel boven onze omgeving op en zorgt voor een snelle stabilisatie van de atmosfeer met opnieuw een reeks droge en rustige dagen. Het herfstige intermezzo duurt dus maar heel kort en veel meer van even proeven van de herfst is het dan ook niet.

Tegen het midden van de week draait de wind bovendien weer naar het zuidwesten en wordt er alweer zachtere lucht aangevoerd. We krijgen dan alweer maxima van een 20-tal graden.

Samenvattend voor vandaag: Het wordt een grijze dag met perioden van regen. Eerst lichte regen in de ochtend die geleidelijk intenser wordt met vooral rond en in de eerste helft van de middag flinke regenval. Het is koel met amper 15 graden als hoogste waarde, maar in de regen zelfs wat minder. Er staat aanvankelijk amper wind. In de late middag draait die naar het westen tot noordwesten en trekt dan tijdelijk fors aan met enkele uitschieters die tot 80 km per uur kunnen halen aan zee, elders minder. Tot storm komt het echter niet en al zeker niet tot rampscenario’s …

Geert, zondag 23 september, 08.45 uur.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Vandaag, zondag 23 september, om 3.54 uur vannacht, is de astronomische herfst begonnen. Deze begint zoals elk jaar op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

 

 

Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!