Weerpraatje van zaterdag 22 september:

We zitten met enkele lagedrukgebieden opgescheept. Een eerste zorgde gisteren al voor een venijnige frontpassage in de vroege ochtend en daarna een dag met veel wind, een volgende maakt morgen haar opwachting. Daartussen zit vandaag nog met een mix van wolken en enkele buien. Het laag van morgen zal ons vooral veel regen brengen en tijdelijk ook wel wat wind, maar de storm is uit de weerkaarten verdwenen. Vanaf maandag komt alles weer heel snel tot rust met de vorming van een nieuw en groot hogedrukgebied dat ons zo goed als de hele volgende week rustig en later ook weer vrij fraai najaarsweer zal bezorgen.

Vandaag blijft de bewolking de hele dag overheersen. Van in de ochtend al heeft de zon het erg moeilijk en dat blijft de hele dag zo. Vooral in de ochtend zijn er ook nog enkele verspreide buien mogelijk en dat kan lokaal zelfs een felle bui zijn. Vanmiddag neemt de bewolking nog verder toe en tegen de late middag kan er hier en daar ook wat regen gaan vallen. Het is daarbij koel met maxima rond een 16 tot 17 graden en een matige, eerst westelijke, later zuidwestelijke wind.

Vanavond en vannacht neemt de bewolking verder toe en volgen er periode met regen. De wind trekt dan nog wat meer naar een zuidelijke hoek en blijft matig waaien. Tegen de ochtend zijn de minima daarbij gedaald naar een 12 tot 13 graden terwijl het dan per momenten intens kan regenen.

Morgen wordt een totale regendag. Van in de ochtend tot tegen de avond regent het. Bij momenten trouwens erg fel. De regen is intens en in totaal kan er gemakkelijk over de dag verspreid tussen de 20 en 30 liter water per vierkante meter gaan vallen. De regen hangt samen met die stormdepressie waarvan eerder deze week gedacht werd dat die over de Noordzee zou gaan trekken, maar dat doet ze dus niet. Ze trekt pal over ons met als gevolg dat we een pak regen krijgen en minder wind. Die wind trekt in de late middag wel degelijk tijdelijk fors aan, maar zal niet de gevreesde stormkracht bereiken. Niettemin kunnen er morgen tegen de late middag en avond wel enkele forse windstoten voorkomen die gemakkelijk toch tot een 80-90 km per uur halen. De wind zal daarbij ook snel van zuidwest naar noordwest draaien. De temperaturen tenslotte, zijn ook morgen niet veel soeps met ook weer een graad of 17 als hoogste waarde.

Op maandag kunnen er dan nog enkele buien voorkomen, maar een nieuw hogedrukgebied bouwt zich dan snel boven onze omgeving op en zorgt voor een snelle stabilisatie van de atmosfeer met opnieuw een reeks droge en rustige dagen. Het herfstige intermezzo duurt dus maar heel kort en veel meer van even proeven van de herfst is het dan ook niet.

Samenvattend voor vandaag: Het wordt een meest bewolkte zaterdag met weinig of geen zonnige perioden. Er is kans op een (zelfs lokaal felle) bui in de ochtend. In de namiddag kan er geleidelijk aan wat regen gaan vallen. Veel meer dan 16-17 graden zit er niet in bij een geleidelijk wat aantrekkende en naar zuidwest draaiende wind.

Geert, zaterdag 22 september, 09.00 uur.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Morgen, zondag 23 september begint om 3.54 uur de herfst. Deze begint zoals elk jaar op of rond de 23ste september en NIET de 21ste zoals door veel mensen gedacht wordt. In deze video die ik al eerder eens maakte, leg ik uit hoe dat komt en waarom de seizoenen niet allemaal op de 21ste beginnen:

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

 

 

Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!