Weerpraatje van vrijdag 21 september:

Een klein, maar venijnig lagedrukgebied trekt vandaag voor onze kust richting het noorden. Een daaraan verbonden koufront gaat vanochtend in snel tempo van west naar oost door onze regio trekken. Daarachter zitten nog enkele erg zwakke buienlijnen, maar die stellen niet veel voor. Morgen krijgen we dan tijdelijk met een mobiele wig van hoge luchtdruk te maken. Tegen de avond nadert een storing, verbonden aan een stormlaag dat zondag in de regio aankomt. De precieze koers van dat laag ligt echter nog niet vast. Bij het Amerikaanse model is de storm volledig van de weerkaarten verdwenen omdat het laag een zuidelijkere koers volgt en ons heel veel regen brengt. Het Europese model houdt de storm echter wel aan met een koers precies ten noorden van ons waarbij wij in het zwaarste windveld zouden terechtkomen. Even afwachten dus wie van de twee gelijk krijgt of als het iets tussenin wordt. In elk geval gaat vanaf maandag een nieuw hogedrukgebied de touwtjes weer stevig in handen nemen en krijgen we weer een lange droge en rustige periode.

Vandaag trekt er in de vroege ochtend eerst een actief koufront door onze regio. Zo heel veel regen valt er daarbij niet omdat het front erg snel doortrekt, maar er kan links en rechts wel een felle bui vallen. De doortocht van het front gaat gepaard met enkele stevige rukwinden waarbij de wind tijdelijk kan uitschieten tot een 80 à 90 km per uur. Voor het front uit is het ook nog erg zacht met een 18 tot 19 graden. Eens het front voorbij is – en dat is al in de eerste helft van de ochtend het geval – klaart het op en krijgen we een afwisseling van zon en wolken. Er is dan eventueel nog een enkele bui mogelijk, maar meestal blijft het toch eerst droog. Pas tegen de late middag / avond stijgt de kans op een bui weer. De wind neemt na passage van het front ook snel af en draait naar het westen. Die blijft dan wel de rest van de dag nog stevig doorwaaien uit het westen, maar de felste wind is er dan wel uit. Tenslotte gaan de temperaturen na passage van het frontje sterk dalen. Die vallen vanmiddag terug op een 16 tot 17-tal graden zodat de maxima vandaag al in de vroege ochtend bereikt werden.

Vanavond komen er dan enkele zwakke buienlijnen onze kant op en kan er hier en daar een bui opduiken. De grootste kans daarop zit aan de kust. Daar zou zelfs een donderklap kunnen mee gepaard gaan. Ook in de nacht is hier en daar nog een bui mogelijk met aan zee kans op een donderklap of zelfs een hagelbol. De minima dalen daarbij naar ongeveer een 11 à 12 graden tegen de ochtend terwijl de wind verder afneemt en naar het zuidwesten draait. Tijdens een bui blijven wel uitschieters mogelijk.

Morgen is het ook aan de koele kant met maxima rond een hoogste waarde van 17 tot 18 graden. Wolken en zonnige perioden wisselen elkaar af bij een naar zuidwest gedraaide wind. In de ochtend zijn vooral aan de kust en in het noorden nog een paar buien mogelijk. Nadien wordt het dan tijdelijk droog, maar de bewolking neemt toe en vanaf de late middag kan er nieuwe regen binnenlopen vanaf de kust.

In de nacht naar zondag krijgen we meer regen en wind. Die loopt binnen op nadering van een stormdepressie die zondag in onze omgeving aankomt. De beide hoofdmodellen (zie eerder in de tekst) zijn het echter niet eens over de koers van dat laag, dus enige voorzichtigheid over zondag is zeker nog geboden. In elk geval: in de nacht krijgen we regen en die regen zal zondag overdag zo goed als de hele dag aanhouden. In de loop van de dag trekken de fronten verbonden aan dat laag in het lang en in het breed over onze omgeving en daar kan een flinke plens water uit vallen. Afhankelijk van de koers van het laag krijgen we ook wel of niet veel wind. In het Amerikaanse scenario valt alles reuze mee en zal het niet hard waaien. In het Europese scenario is dat helemaal anders en komt er wel veel wind te staan, eerst uit zuidwest, later uit west tot noordwest met rukwinden die kunnen oplopen naar een 100 km per uur aan zee in de loop van de dag. De temperaturen komen ook dan niet veel hoger dan rond een 17-tal graden als gemiddelde waarde. Het zal dus zaak zijn de evolutie voor zondag de komende uren en dagen van dichtbij op te volgen.

Begin volgende week knapt het weer dan geleidelijk aan weer op, al kunnen er maandag nog wel enkele buien voorkomen, maar een nieuw hogedrukgebied bouwt zich dan snel boven onze omgeving op en zorgt voor een snelle stabilisatie van de atmosfeer met opnieuw een reeks droge en rustige dagen. Het herfstige intermezzo duurt dus maar heel kort en veel meer van even proeven van de herfst is het dan ook niet.

Samenvattend voor vandaag: In de vroege ochtend trekt een actief koufront heel snel van west naar oost door onze regio met tijdelijk enkele felle regenbuien en felle rukwinden, maar die passage verloopt erg snel. Nadien klaart het op en krijgen we een wisselend bewolkte dag met opklaringen en wolkenvelden. Het is in de vroege ochtend nog 18-19 graden, maar dat valt op 16-17 terug na passage van het front. Tegen de avond is een enkele bui mogelijk, zeker aan de kust.

Geert, vrijdag 21 september, 06.35 uur.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Hier nog eens de zeebries uitgelegd in een video:

 

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

 

 

Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!