Weerpraatje van donderdag 20 september:

Een Europees hoog verliest de grip ons weer. Vandaag zorgt het nog samen met lagedrukgebieden boven de Britse Eilanden voor een zuidelijke aanvoer van erg warme lucht, maar dat loopt op zijn laatste benen. Morgen trekt een actieve randstoring die zich tot een stormlaagje ontwikkelt, de Noordzee op richting de Noorse kust. Daarmee wordt een koufront onze omgeving door gestuurd, waarna we dan zaterdag tijdelijk terechtkomen onder een mobiele wig van hoge luchtdruk. Op zondag maakt een stormdepressie zich op om de Noordzee op te trekken en die gaat ons weer beïnvloeden met regen en wind. Begin volgende week keert de rust dan geleidelijk terug op de weerkaarten, maar tijdens de eerste dagen van de week kunnen we nog met lichte storingsinvloeden te maken hebben. Al bij al zijn de vooruitzichten voor de periode van vrijdagochtend tot en met maandag de laatste 24 uur toch wel redelijk slechter geworden met duidelijk meer regen en meer wind in de kaarten en dat tijdens twee perioden: morgenochtend vroeg en op zondag.

Vandaag krijgen we nog een laatste warme dag. Met een nog altijd stevige zuidelijke stroming wordt er alweer erg zachte lucht aangevoerd waarbij de temperaturen al van in de ochtend weer erg hoog zitten. Vanmiddag kunnen we dan weer maxima noteren van een 22 tot 24 graden, lokaal kan dat weer een zomerse 25’er worden. De wind waait daarbij net als de vorige dagen per momenten erg vlagerig uit het zuiden en kan weer uithalen tot een 50 à 60 km per uur aan de kust. Landinwaarts is dat rond een 50 km per uur. Verder lijkt het weerbeeld opnieuw erg op dat van de voorbije dagen met gedurende de dag een mix van wolkenvelden en zonnige perioden die elkaar afwisselen.

Vanavond en vannacht neemt de bewolking vervolgens geleidelijk aan toe. Er komen zeker na middernacht steeds meer wolken binnenlopen, wat uiteindelijk uitloopt op een periode met regen en/of buien. Die hangt samen met de passage van een storing die morgenvroeg door de regio trekt. De nachtelijke minima zitten daarbij erg hoog en dalen amper onder de 17 tot 18 graden tegen de ochtend.

Morgen start dan met die hoge minimale temperaturen die eerst nog rond een 18-tal graden zitten, maar dat is dan ook meteen de hoogste temperatuur van de dag. In de loop van de dag komt er minder warme lucht binnen en gaan de temperaturen naar omlaag en dalen naar een 16 tot 17 graden in de namiddag. In de ochtend is het eerst nog regenachtig met perioden van regen of enkele buien én er staat ook eerst erg veel wind. Die kan tijdelijk hard tot stormachtig waaien aan zee, een 7 tot 8 Bft met uitschieters morgen in de vroege ochtend tot een 80 à 90 km per uur! Ook boven land staat er eerst veel wind met uitschieters tot een 70 km per uur. Die wind neemt gedurende de dag vrij snel af in kracht en draait daarbij naar een westelijke tot noordwestelijke richting. Aan het eind van de middag en in de nacht naar zaterdag zou er eventueel toch een bui kunnen opduiken.

Zaterdag is het ook aan de koele kant met maxima rond een hoogste waarde van 17 tot 18 graden. Wolken en zonnige perioden wisselen elkaar af bij een naar west tot zuidwest draaiende wind. In de ochtend zijn vooral aan de kust en in het noorden nog een paar buien mogelijk. Nadien wordt het dan tijdelijk droog, maar de bewolking neemt toe en vanaf de late middag kan er nieuwe regen binnenlopen vanaf de kust.

In de nacht naar zondag krijgen we meer regen en wind. Die loopt binnen op nadering van een stormdepressie die zondag over de Noordzee naar het noorden trekt. In de nacht krijgen we regen en die regen zal zondag overdag zo goed als de hele dag aanhouden. In de loop van de dag trekken de fronten verbonden aan dat laag in het lang en in het breed over onze omgeving. Er komt ook veel wind te staan, eerst uit zuidwest, later uit west tot noordwest met rukwinden die kunnen oplopen naar een 100 km per uur aan zee in de loop van de dag. Eén en ander is natuurlijk nog een dag of drie van ons verwijderd en de details kunnen nog gaan verschillen, maar het ziet er voor zondag toch wel erg herfstig, nat en winderig uit. De temperaturen komen ook dan niet veel hoger dan rond een 17-tal graden als gemiddelde waarde.

Begin volgende week knapt het weer dan geleidelijk aan weer op, al kunnen er maandag nog perioden met wat regen of enkele buien voorkomen en ook dinsdag is een enkele bui niet uitgesloten. Daarna zorgt een nieuw hogedrukgebied opnieuw voor enkele rustige en droge dagen.

Samenvattend voor vandaag: We krijgen nog een laatste warme dag van deze reeks met een mix van opklaringen en wolkenvelden. De maxima lopen nog gemakkelijk op naar 22 tot 25 graden, terwijl er opnieuw een vlagerige wind staat uit een zuidelijke tot zuidwestelijke richting.

Geert, donderdag 20 september, 06.30 uur.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Hier nog eens de zeebries uitgelegd in een video:

 

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

 

 

Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!