Weerpraatje van woensdag 19 september:

Tussen een hogedrukgebied boven Oost-Europa en een laag in het zeegebied tussen IJsland en Schotland, staat bij ons een stevige zuidelijke tot zuidwestelijke stroming met aanvoer van zachte lucht. Enkele zwakke fronten van de eerder genoemde depressie schampen daarbij op de Europese kusten. Vrijdag trekt een actiever front van dat laag door onze omgeving. Dat wordt gevolgd door een wig van hoge luchtdruk op zaterdag, waarna we dan zondag onder de invloed van een stormdepressie komen die de Noordzee op trekt. Volgende week zou alles weer stabiliseren onder een nieuw hogedrukgebied dat zich dan vormt.

Het weer van vandaag lijkt erg op dat van gisteren. We hebben te maken met een afwisseling van wolkenvelden en zonnige perioden waarbij nu eens de wolken in de meerderheid zijn, dan weer de opklaringen en zonnige perioden. De regel daarbij is net als gisteren: hoe meer richting de (west)kust, hoe meer bewolking er kan hangen. Hoe meer richting het binnenland, hoe meer de opklaringen overheersen. Het wordt wel weer erg zacht met maxima die vanmiddag gaan schommelen tussen 22 en 24 graden. Een beetje afhankelijk van de hoeveelheid zon op het moment. Een enkele uitschieter naar een graad of 25 is daarbij zeker mogelijk. De wind tenslotte, trekt daarbij weer fors aan gedurende de dag en gaat weer vlagerig waaien. Boven land wordt dat een matige tot vrij krachtig wind. Aan de kust kan die vrij krachtig tot krachtig waaien en tegen het eind van de middag kunnen er weer uitschieters voorkomen tot een 50 à 60 km per uur.

Vanavond en vannacht blijft het wisselend bewolkt met perioden van flinke opklaringen, dan weer een aantal wolkenvelden. We houden het sowieso droog en de minima dalen in de loop van de nacht weer niet veel lager dan tot rond een 14 à 15 graden. Er blijft ook dan redelijk wat wind staan bij een steeds matige wind uit een zuidwestelijke richting.

Morgen krijgen we ook weer een vergelijkbaar weerbeeld: opnieuw wisselen wolken en opklaringen elkaar daarbij af met ook morgen weer veel wind uit een nog altijd zuidwestelijke hoek. Net als vandaag en gisteren kan die ook morgen weer matig tot vrij krachtig waaien boven land en aan de kust tot krachtig aantrekken. Verder wordt het ook morgen weer een erg zachte dag met ook dan weer maxima die pieken rond een graad of 24.

Vrijdag krijgen we dan eerst de passage van een actiever front. Het betreft een koufront dat al in de vroege ochtend van west naar oost door onze regio trekt met tijdelijk wat regen of een aantal buien. In de loop van de ochtend al, trekt de lucht dan nadien open en krijgen we wolken en opklaringen met nog een kleine kans op een enkele bui. Het wordt dan wel pak frisser! Met een naar west draaiende wind wordt achter het front merkelijk koelere lucht aangevoerd waarin we nog maximaal een graad of 18 halen.

Op zaterdag blijven we dan in die koelere lucht zitten met maxima die nog ongeveer tot 17-18 graden oplopen. Er is nog een kleine kans op een enkele lokale bui, maar meestal is het droog. Wolken en opklaringen wisselen elkaar dan af, maar de bewolking neemt wel gaandeweg de dag toe.

Zondag moeten we onze ogen richten op een actief lagedrukgebied dat vanuit het Kanaal naar de Noordzee trekt. Het zorgt voor veel bewolking en perioden met (lichte) regen. We noteren ook dan maar een 18-tal graden, maar het is uitkijken naar het windveld bij dat lagedrukgebied. Het is niet uitgesloten dat er tijdens en na de passage van dat laag een stormveld van over de Noordzee net tot aan of over de kust komt te liggen. Het is nog te vroeg om daar al precieze uitspraken over te doen, maar het is wel een situatie om op te volgen.

Voor liefhebbers van meer animo en herfst in het weerbeeld, is er slecht nieuws want het lijkt er op dat we het met dit klein interval moeten doen. Begin volgende week gaat de luchtdruk weer stijgen en krijgen we weer een periode van rustig en stabiel weer waarbij het ook dan weer droog zal blijven. Behalve de neerslag van vrijdag en zondag, lijkt er dus ook weer geen einde te komen aan de verder durende structurele droogte.

Samenvattend voor vandaag: We kunnen het weer van vandaag het best omschrijven als: idem aan gisteren. Afwisselend wolken en opklaringen, het meest wolken in het westen, de meeste opklaringen landinwaarts. Verder staat er weer een vlagerige zuidelijke tot zuidwestelijke wind, maar het is maxima van 22 tot 24-25 graden wel weer erg zacht.

Geert, woensdag 19 september, 06.35 uur.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Hier nog eens de zeebries uitgelegd in een video:

 

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

 

 

Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!