Weerpraatje van dinsdag 18 september:

Een lagedrukgebied boven de Britse Eilanden dat is ontstaan uit de resten van ex-orkaan Hélène bevindt zich boven de Britse Eilanden en trekt geleidelijk richting de Noorse Zee. Dat laag beïnvloedt ons weer in de vorm van enkele zwakke storingen die onze kant op gestuurd worden. Aan de andere kant vinden we boven het Europese vasteland een sterk hogedrukgebied terug dat zich niet zomaar laat wegdringen en stevig weerwerk biedt aan dit Britse laag en de storingen niet echt volledig laat doorkomen, maar ze laat stuklopen boven onze regio. Het gevolg is een titanenstrijd tussen deze twee, wat bij ons uitmondt in een diepe en stevige zuidelijke stroming met redelijk veel wind en aanvoer van zachte lucht.

Zo krijgen we ook vandaag weer flink zachte lucht binnen. De voorbije nacht zijn de minima daarbij niet eens onder de 15 graden gedaald zodat de dag al direct met vrij hoge temperaturen start. Uiteindelijk wordt het vanmiddag dan een graad of 21-22 vlak aan de kust tot een 23-tal graden landinwaarts. Veel meer zal er niet inzitten, waarmee het dan iets minder warm is dan gisteren. Dat komt dan weer doordat er in de loop van de dag geleidelijk aan wolkenvelden binnenlopen. Die horen bij een zwakke storing die in de loop van de dag over onze regio komt te liggen. Neerslag zit daar niet op, maar de zon kan het later vandaag wel knap moeilijk krijgen. Samen met de bewolking trekt ook de wind aan. Die waait eerst matig uit het zuiden, maar is vanmiddag boven land matig tot vrij krachtig, terwijl die aan de kust vrij krachtig tot krachtig kan worden, zelfs tot 5-6 Bft aantrekkend met uitschieters daar later in de middag tot een 50 à 60 km per uur.

Vanavond en vannacht blijft het opnieuw erg zacht. Andermaal gaan de minima amper dalen en blijven tot de ochtend gemakkelijk rond een 15-tal graden hangen. Er blijft redelijk wat wind staan, nog steeds uit een zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Die waait nog altijd matig tot zelfs tegen het vrij krachtige aan in de kustregio. Verder wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar daarbij af.

Ook morgen is het opnieuw erg zacht. Het kan dan weer een graadje warmer worden dan vandaag met maxima die morgen naar een 22 tot 24 graden oplopen. Een beetje afhankelijk van hoeveel bewolking er opduikt en die temperaturen kunnen in de loop van de dag dan ook wat op en neer schommelen. Er is ook morgen een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. De meeste wolken zitten dan in de ochtend. In de namiddag is er meer ruimte voor opklaringen. De wind speelt ook morgen nog een vrij grote rol en waait ook dan matig tot vrij krachtig boven land uit een zuidelijke tot zuidwestelijke richting. Aan zee kan die ook morgen vrij krachtig tot krachtig waaien met ook dan gaandeweg de dag weer uitschieters die tot een 50 à 60 km per uur kunnen halen.

Na nog een erg zachte nacht naar donderdag, wordt het ook donderdag weer een warme, maar wisselend bewolkte dag met redelijk wat wind. Het weerbeeld lijkt dan erg op dat van woensdag.

Op vrijdag komt er verandering in het weerbeeld. Er komt dan een actiever front dichterbij. Dat betekent het einde van deze warme periode. De temperaturen gaan op vrijdag een stuk lager zitten en halen dan waarschijnlijk de 20 graden niet meer. In de loop van de dag komt er ook regen opzetten. De timing van die regenzone ligt nog niet volledig vast, maar waarschijnlijk zal dat ergens in de loop van de ochtend het geval zijn.

Waarschijnlijk gaat ook volgend weekend dan een stuk wisselvalliger verlopen met perioden van regen of buien en lagere temperaturen. De diverse weermodellen zijn het daarover echter nog lang niet eens. Dat het wisselvalliger wordt, is een zekerheid. Echter hoe lang die periode zal duren en hoe wisselvallig het daarbij gaat worden, is nog niet duidelijk. Het zou best kunnen dat ook dat weer een korte dip wordt.

Samenvattend voor vandaag: De dag start zonnig, maar gaandeweg verschijnen er wolkenvelden. Die gaan later overheersen, zeker aan de kust en in het noordwesten. We halen toch maxima tussen 21-22 graden aan zee tot een 23 graden landinwaarts. In de loop van de dag komt er wel vrij veel wind te staan, zeker aan zee met daar uitschieters die tegen de late middag naar 50-60 km per uur kunnen uithalen.

Geert, dinsdag 18 september, 06.45 uur.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Hier nog eens de zeebries uitgelegd in een video:

 

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

 

 

Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!