Weerpraatje van maandag 17 september:

We zitten op de noord(west)flank van een hogedrukgebied dat zich ten zuiden van onze regio bevindt. Boven de Britse Eilanden is de luchtdruk laag en bevinden zich een aantal lagedrukgebieden, o.a. met daarin de restanten van de ex-orkaan Hélène. We blijven een aantal dagen tussen beide systemen in zitten waarbij we blijven zitten met aanvoer van zachte lucht. Daarin trekken echter ook een aantal zwakke fronten mee waarmee we zeker vanaf morgen ook te maken krijgen.

Vandaag starten we de dag vrij zacht met temperaturen die nu rond een 11 tot 12 graden zitten. Vanochtend kunnen er daarbij eerst nog een aantal lage wolkenvelden binnenlopen langs de kust en in het noordwesten. Die lossen dan gaandeweg de ochtend geleidelijk aan opnieuw op en dan krijgen we een vrij zonnige dag met geleidelijk ook wat hoge wolkensluiers. De maxima komen vanmiddag daarbij gemakkelijk aan een 24 tot 25 graden uit bij een matige, aan zee zelfs vrij krachtige wind uit een zuidelijke richting.

Vanavond en vannacht is het vrij zacht. Veel minder dan een 15-16 graden zal het niet worden. Dat komt enerzijds doordat er geleidelijk aan nog zachtere lucht aangevoerd wordt met een nog altijd matige wind uit een zuidelijke richting. Die valt niet weg en blijft de hele nacht zwak tot matig waaien. Anderzijds komen er gedurende de nacht geleidelijk aan ook weer meer wolkenpartijen opzetten. Die hangen samen met een zwak front dat ons nadert.

Morgen wordt een mindere dag dan vandaag. Er komt dan een zwak front door en dat zal al in de ochtend zorgen voor een toename van de bewolking. Er staat ook redelijk wat wind. Dat front hangt samen met het lagedrukgebied boven de Britse Eilanden met daarin ook de restanten van ex-Hélène. Die zorgt wel voor een continue aanvoer van erg zachte lucht. Met een stevige zuidelijke tot zuidwestelijke wind wordt er ook morgen zachte lucht aangevoerd, maar het wordt niet zo warm als vandaag. We halen morgen maxima rond een 21-22 graden aan zee. Landinwaarts kan dat nog een graadje meer zijn, maar doordat er zeker bij tijden erg veel bewolking zal zijn met een stevige wind, wordt het weerbeeld toch wel minder dan vandaag.

Woensdag en donderdag worden ook erg zachte dagen met op beide dagen telkens een wisselende bewolking. Bij momenten kan die overheersen, maar op andere momenten is de zon volop aan zet. Het blijft zacht met maxima telkens een flink stuk in de 20 graden, maar zo warm als vandaag wordt het waarschijnlijk net niet meer. Er staat ook op woensdag en donderdag per momenten vrij veel wind.

Vrijdag komt er een actiever front dichterbij. Dat betekent het einde van deze warme periode. De temperaturen gaan op vrijdag een stuk lager zitten en halen dan waarschijnlijk de 20 graden niet meer. In de loop van de dag komt er ook regen opzetten. Waarschijnlijk gaat ook volgend weekend dan een stuk wisselvalliger verlopen met perioden van regen of buien en lagere temperaturen.

Samenvattend voor vandaag: We krijgen vandaag de beste dag van de week met veel zon, al kan er in de ochtend tijdelijk nog wel wat lage bewolking voor die zon schuiven. Vanmiddag is het zonnig met enkele hoge sluierwolken. We halen erg hoge maxima die gemakkelijk naar een 24 tot 25 graden oplopen bij een matige zuidelijke tot zuidwestelijke wind.

Geert, maandag 17 september, 06.45 uur.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Hier nog eens de zeebries uitgelegd in een video:

 

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

 

 

Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!