Weerpraatje van zondag 16 september:

We zien nog steeds een laag bij IJsland en een hoog boven Europa op de weerkaarten. Wij zitten dichter bij het hoog, maar krijgen toch nog enkele zwakke staartjes van storingen, die weinig of niets voorstellen. In de loop van het weekeind krijgt het hoog meer invloed. Begin volgende week trekken de restanten van orkaan Hélène richting de Britse Eilanden waar ze opgenomen worden in een grote depressie. Samen met het nog steeds aanwezige Europese hoog, gaan beide systemen een diepe zuidelijke stroming boven Europa in gang zetten waarmee erg warme lucht uit het Middellandse Zeegebied tot bij ons gevoerd wordt.

We zijn de dag vandaag opnieuw frisjes gestart. De nachten worden immers geleidelijk steeds langer en daardoor kunnen de temperaturen langer dalen. Intussen is de zon echter al eventjes wakker en daarmee gaan ook de maxima weer de hoogte in. Vanmiddag kunnen we zo gemakkelijk naar maxima rond een 22 tot 23 graden oplopen. Daar hoort een rustig weer bij met een zwakke tot matige zuidwestelijke wind in de ochtend. Deze namiddag kan die wel wat meer aantrekken en matig gaan waaien. Aan zee mogelijk tijdelijk vrij krachtig aan het eind van de middag. De zon blijft er de hele dag goed bij, al komen er wel periodiek eens wat meer hoge sluierwolken voor. Vooral in de ochtend kunnen die wat meer uitgesproken zijn aan de kust en in het noorden. Vanmiddag komt de zon er beter aan te pas.

Vanavond en vannacht blijft het rustig met veel en brede opklaringen en af en toe ook wel eens een paar wolkenvelden. De temperaturen dalen daarbij opnieuw flink, maar veel minder dan een 11 tot 12 graden zal het dan toch niet worden. Er kan zich tegen de ochtend ook weer een lokale nevel- of mistbank vormen.

Morgen draait de wind helemaal naar het zuiden en voert steeds warmere lucht aan. Die zuidelijke stroming komt helemaal vanuit de Middellandse Zee en voert erg warme lucht aan. In de loop van maandag kunnen we gemakkelijk naar een 24-25 graden gaan. Er is flink wat ruimte voor de zon met slechts nog enkele wolkenvelden.

De verwachting voor dinsdag is opnieuw onzekerder geworden. We blijven in erg warme lucht zitten die met een zuidelijke stroming tot bij ons gevoerd wordt. Gangmaakster hierin is nog steeds de depressie boven de Britse Eilanden en het Noordzeegebied. Die is versmolten met de restanten van orkaan Hélène. Die brengt op zich al warme lucht mee en door het aanzuigeffect vanuit het zuiden, wordt ook uit die richting warme lucht aangevoerd. We halen dus sowieso maxima van een flink stuk in de 20 graden. Er wordt echter ook een front meegetrokken van over de Britse Eilanden en de bewolking daarvan zou wel eens een stuk van de dinsdag kunnen gaan bepalen. Het is dus nog onzeker hoeveel zon er komt. Dat zou best wel eens kunnen tegenvallen en in dat geval noteren we ‘maar’ maxima van een 22 tot 24 graden.

Vanaf woensdag wordt het weer minder warm. We blijven weliswaar in erg zachte lucht zitten met maxima die ook dan nog gemakkelijk een flink stuk in de 20 graden blijven zitten, maar waarschijnlijk is er ook dan weer wat meer bewolking. Neerslag lijkt er echter niet in te zitten. Pas naar het eind van de week toe neemt de kans op wat regen of een bui toe, maar dat is nog te ver weg om al zekere dingen over te gaan zeggen.

Samenvattend voor vandaag: Het wordt ene rustige en zachte zondag. We halen vanmiddag gemakkelijk maxima van een 22 tot 23 graden bij flink wat zon, al kan er van tijd tot tijd, zeker vanochtend, toch ook wel enige sluierbewolking opduiken waar de zon het dan tijdelijk moeilijker mee heeft.

Geert, zondag 16 september, 09.20 uur.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Hier nog eens de zeebries uitgelegd in een video:

 

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

 

 

Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!