Weerpraatje van zaterdag 15 september:

Een laag bij IJsland en een hoog boven Europa zijn nog steeds de spelers op de weerkaarten. Wij zitten dichter bij het hoog, maar krijgen toch nog enkele zwakke staartjes van storingen, die weinig of niets voorstellen. In de loop van het weekeind krijgt het hoog meer invloed. Begin volgende week trekken de restanten van orkaan Hélène richting de Britse Eilanden waar ze opgenomen worden in een grote depressie. Samen met het nog steeds aanwezige Europese hoog, gaan beide systemen een diepe zuidelijke stroming boven Europa in gang zetten waarmee erg warme lucht uit het Middellandse Zeegebied tot bij ons gevoerd wordt.

Vandaag trekken er eerst nog restanten van zwakke storingen over onze omgeving, maar die stellen veel minder voor dan aanvankelijk voorzien was. Er zijn al van in de ochtend flink brede opklaringen aanwezig en dat weerbeeld houden we de rest van de dag vast. Brede opklaringen wisselen af met enkele wolkenvelden, maar veel stelt dat allemaal niet voor. Er kan eventueel een enkele stapelwolk of een enkel wolkenveld net dik genoeg worden om eens een heel enkel drupje te produceren, maar die kans is klein. Verder staat er een zwakke, later matige zuidwestelijke wind en die voert zachte lucht aan waarin de maxima gemakkelijk oplopen naar waarden vooraan de 20 graden.

Ook vanavond en vannacht blijft het rustig met veel en brede opklaringen en af en toe ook wel eens een paar wolkenvelden. De temperaturen dalen daarbij wel redelijk. De nachten worden immers langer en langer en dat vertaalt zich in lagere minima, zeker in heldere nachten en ook vorming van wat plaatselijke nevel of mist tegen de ochtend. De minima kunnen in de breedste opklaringen dalen tot rond een graad of 8 à 9.

Ook morgen is een licht wisselvallige dag met een afwisseling van wolkenvelden en brede en steeds meer opklaringen. De zuidwestelijke wind voert dan weer iets zachtere lucht aan met maxima rond een 21 tot 23 graden en het is droog. Gaandeweg de dag komt de zon er echt wel goed door en gaat zeker overheersen.

Maandag draait de wind helemaal naar het zuiden en voert steeds warmere lucht aan. Die zuidelijke stroming komt helemaal vanuit de Middellandse Zee en voert erg warme lucht aan. In de loop van maandag kunnen we gemakkelijk naar een 24-25 graden gaan. Er is flink wat ruimte voor de zon met slechts nog enkele wolkenvelden.

Dinsdag wordt zelfs een hele warme dag! De maxima gaan gemakkelijk een flink stuk boven de 25 graden zitten en kunnen zelfs richting 27-28 graden pieken. We hebben ook op dinsdag een diepe zuidelijke stroming waarbij de wind wat sterker kan aantrekken. Later kan er dan eventueel wat bewolking opduiken op nadering van een zwakke storing, maar dat we een aantal erg warme en zomerse dagen tegemoet gaan, is een zekerheid.

Vanaf woensdag wordt het weer minder warm. Na doortocht van dat zwakke front blijven we weliswaar in erg zachte lucht zitten met maxima die ook dan nog gemakkelijk een flink stuk in de 20 graden blijven zitten, maar waarschijnlijk is er dan weer wat meer bewolking. Neerslag lijkt er echter niet in te zitten. Pas naar het eind van de week toe neemt de kans op wat regen of een bui toe, maar dat is nog te ver weg om al zekere dingen over te gaan zeggen. Het blijft echt wel opvallend hoe gemakkelijk zon en warmte er ook de komende dagen weer in zullen slagen hun stempel op ons weerbeeld te drukken en vooral hoe lagedrukgebieden en storingen er maar niet in slagen de hegemonie van hogedruk te doorbreken.

Samenvattend voor vandaag: Het wordt beter dan eerst voorzien. Er zijn wel nog een aantal wolkenvelden die van tijd tot tijd passeren, maar de zon is er ook en die is er bij tijden volop bij! Het is rustig met een zwakke tot matige zuidwestelijke wind en we halen aangename maxima van vooraan de 20 graden.

Geert, zaterdag 15 september, 08.20 uur.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Hier nog eens de zeebries uitgelegd in een video:

 

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

 

 

Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!