Weerpraatje van vrijdag 14 september:

Een depressie bij IJsland stuurt nog steeds enkele zwakke storingen onze kant op. Wij zitten echter aan de noordflank van een uitloper van het hogedrukgebied van de Azoren en die houdt die storingen tegen. Het hoog ligt echter niet dicht genoeg om ons volledig voor de staartjes van die storingen te beschermen. In en na het weekeind trekt die uitloper door naar Oost-Europa en vormt daar een apart hogedrukgebied. Na het weekeind komen we terecht in een zuidelijke stroming tussen dit hoog en een laag dat boven de Britse Eilanden waarin ook de restanten van (tegen dan ex-)orkaan Hélène opgenomen worden.

Vandaag wordt de wind weer zuidwestelijk. Gisteren was die nog noord tot noordwest, maar vandaag komt die dus weer in een zachte richting te zitten en gaat in de loop van de dag aantrekken van eerst zwak naar matig en later zelfs vrij krachtig. Er wordt dan ook geleidelijk weer zachtere lucht aangevoerd met maxima rond een 19-tal graden. Een lokale 20 is landinwaarts vanmiddag zeker niet uitgesloten. Eerst is het daarbij vanochtend zonnig, maar later wordt het wisselend bewolkt. Er duiken immers gaandeweg stapelwolken op en zon en wolken wisselen elkaar dan af waarbij nu eens de zon, dan weer de wolken in de meerderheid zijn. Het is niet helemaal uitgesloten dat er toch tegen het eind van de middag links of rechts een klein buitje opduikt, maar veel zal dat zeker niet voorstellen.

Vanavond en vannacht blijft het wisselend tot zwaar bewolkt. De minima blijven dan ook onder de bewolking een flink stuk hoger zitten dan de voorbije nacht het geval was en zitten daarbij rond een 12 tot 13 graden als laagste waarden. Ook vanavond en vannacht is een enkel drupje regen niet uitgesloten, al blijven de meeste plekken daarvan gespaard.

Morgen is er ook zeker in de eerste helft van de dag veel bewolking die overheerst. Een staart van een toch al zwakke storing trekt dan door onze regio en kan ook morgen zelfs weer een lokaal drupje regen produceren. Het is wel relatief zacht met maxima die toch ondanks de bewolking oplopen tot een 20 à 21 graden bij een nog steeds zuidwestelijke, later zelfs meer zuidelijke wind.

Ook zondag is een licht wisselvallige dag met een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. De zuidwestelijke wind voert dan weer iets zachtere lucht aan met maxima rond een 20-tal graden en het is droog. Tegen zondag is een graad of 22-23 alweer mogelijk. We houden het op zondag wel droog.

Maandag draait de wind helemaal naar het zuiden en voert steeds warmere lucht aan. Die zuidelijke stroming komt helemaal vanuit de Middellandse Zee en voert erg warme lucht aan. In de loop van maandag kunnen we gemakkelijk naar een 24-25 graden gaan. Er is flink wat ruimte voor de zon met slechts nog enkele wolkenvelden.

Dinsdag wordt zelfs een hele warme dag! De maxima gaan gemakkelijk een flink stuk boven de 25 graden zitten en kunnen zelfs richting 27-28 graden pieken. We hebben ook op dinsdag een diepe zuidelijke stroming waarbij de wind wat sterker kan aantrekken.

Vanaf woensdag wordt het weer minder warm. De depressie die zich boven de Britse Eilanden vormt uit de restanten van orkaan Hélène blijven echter voor onzekerheid zorgen in de weerkaarten en het blijft moeilijk om daar een verwachting op te maken want de vooruitzichten veranderen dag na dag.

Samenvattend voor vandaag: We starten de dag fris en zonnig. Gaandeweg de dag verschijnen er stapelwolken en krijgt de zon het steeds moeilijker. Het wordt wel een 18 tot lokaal 20 graden bij een aantrekkende zuidwestelijke wind en aan het eind van de middag is een enkel heel licht buitje niet uit te sluiten.

Geert, vrijdag 14 september, 06.25 uur.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Hier nog eens de zeebries uitgelegd in een video:

 

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

 

 

Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!