Weerpraatje van donderdag 13 september:

We zitten de eerste dagen op de noordelijke flank van een uitloper van het hogedrukgebied van de Azoren. Die uitloper ligt niet dicht genoeg om ons volledig te vrijwaren van staartjes van storingen zodat er van tijd tot tijd een zwakke storing kan doorlopen tot onze omgeving. Geleidelijk aan breidt deze uitloper zich uit en verplaatst zich na het weekeind naar het oosten van Europa en groeit daar uit tot een nieuw apart hoog. Vanaf de Atlantische Oceaan komen volgende week de restanten van ex-orkaan Hélène dichterbij en dat zou dan in de eerste dagen van de week zorgen voor een warme zuidelijke stroming. Later in de week zijn de vooruitzichten bijzonder onzeker en hangt alles af van hoeveel activiteit er van depressies op de Atlantische Oceaan zal opduiken.

Vandaag start alleszins nog overal grijs en er ligt vanochtend vroeg zelfs nog een aantal lichte buitjes in de buurt van de kust en die kunnen het land nog bereiken. Aanvankelijk is er dan ook een kleine kans dat er hier of daar nog een licht buitje opduikt, maar later in de ochtend wordt en blijft het droog met binnenlopende opklaringen. Die worden dan gaandeweg steeds breder en vanmiddag is het dan ook overal licht tot wisselend bewolkt met zon en stapelwolken. Aan de kust klaart het dan breed op en wordt het vrij zonnig tot zonnig. Maxima vanmiddag wel eerder aan de koele kant met een 18-tal graden als hoogste waarden. De wind zit daarbij eerst in het noorden en waait zwak tot matig. Vanmiddag wordt die dan matig en draait geleidelijk naar west tot noordwest.

Vanavond en vannacht is het eerst licht bewolkt tot helder en koelt het snel af. Landinwaarts gaan we naar een 8 à 9 graden, aan zee houden we nog net de dubbele cijfers vast. Later in de nacht kan er wat nevel of mist opduiken bij een zwakke en zelfs wegvallende westelijke wind.

Morgen wordt de wind weer zuidwestelijk. Er wordt dan geleidelijk weer zachtere lucht aangevoerd met maxima rond een 19-tal graden. Een lokale 20 is niet uitgesloten. Het is daarbij wisselend bewolkt. Zon en wolken wisselen elkaar af waarbij nu eens de zon, dan weer de wolken in de meerderheid zijn. Het blijft wel droog, neerslag zit er voor morgen niet in.

Op zaterdag is er duidelijk weer meer bewolking en die gaat dan weer overheersen. Een staart van een toch al zwakke storing trekt dan door onze regio en kan dan zelfs weer een lokaal drupje regen produceren. Het is wel relatief zacht met maxima die toch ondanks de bewolking oplopen tot een 20 à 21 graden bij een nog steeds zuidwestelijke, later zelfs meer zuidelijke wind.

Ook zondag is een licht wisselvallige dag met een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. De zuidwestelijke wind voert dan weer iets zachtere lucht aan met maxima rond een 20-tal graden en het is droog. Tegen zondag is een graad of 22 alweer mogelijk.

In de eerste dagen van volgende week komt er boven Oost-Europa een sterk hogedrukgebied te liggen waarbij wij dan profiteren van een diepe zuidelijke stroming met op maandag en dinsdag redelijk wat zon, maar ook nog altijd wel eens een aantal wolkenvelden. Het wordt flink zachter met maxima rond 23 tot zelfs 24 graden. Vanaf woensdag zit er zeer veel onzekerheid in de weerkaarten zodat het geen zin heeft om daar veel grote uitspraken over te doen. Het kan dan letterlijk alle kanten op. Oorzaak van de onzekerheid zijn de restanten van orkaan Hélène waarvan het totaal niet duidelijk is welke richting die op gaan.

Samenvattend voor vandaag: Na een grijze start met nog een heel lokaal buitje, klaart het in de loop van de ochtend breed op vanaf de kust. Vanmiddag is het daar vrij zonnig, landinwaarts wisselen stapelwolken en zon elkaar af. Het wordt een 18-tal graden bij een matige noordelijke, later meer noordwestelijke wind.

Geert, donderdag 13 september, 06.40 uur.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Hier nog eens de zeebries uitgelegd in een video:

 

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

 

 

Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!