Weerpraatje van woensdag 12 september:

Een IJslandse depressie stuurt vandaag tijdelijk een paar zwakke fronten door onze omgeving. Vanaf morgen komen we weer onder invloed van een hogedrukgebied terecht. Dat blijft tot en met het weekend ten zuiden van ons liggen waarbij wij op de noordflank zitten. Enkele zwakke storingen zorgen dan wel van tijd tot tijd nog voor wolkenvelden. Na het weekeind is het meest waarschijnlijke scenario dat dit hoog zou doorschuiven naar Oost-Europa wat bij ons tot een zuidelijke stroming zou leiden met aanvoer van opnieuw erg warme lucht voor de tijd van het jaar, maar heel zeker is dat nog niet.

Vandaag moeten we niet al te veel verwachten van het weer. Een paar zwakke storingen trekken in de loop van de dag van west naar oost door onze regio. Al van in de ochtend is het zwaar bewolkt tot betrokken, maar eerst nog overwegend droog. Later in de dag trekt dan een zwakke storing door waarbij er tijdelijk al eens wat lichte regen of wat motregen zou kunnen vallen. Tegen de avond loopt de kans op wat lichte regen weer op tijdens de passage van een tweede zwakke storing. De temperaturen halen daarbij vandaag niet veel meer dan maximaal 17-18 graden aan zee tot een 18-tal graden landinwaarts. De wind tenslotte, waait eerst matig uit het zuidwesten, maar draait later vandaag naar west tot noordwest.

Vanavond is het eerst nog zwaar bewolkt tot betrokken met tijdelijk nog wat lichte regen, maar het zijn allemaal zeer kleine hoeveelheden. Later in de nacht wordt het dan weer droog en klaart het op vanaf de kust. De minima kunnen daarbij tegen de ochtend behoorlijk wegzakken. Zeker daar waar het opklaart kunnen we onder de 10 graden terechtkomen. Aan zee blijven we rond een 10 tot 11 graden hangen. De wind draait daarbij overal naar een noordelijke hoek.

Ook morgen wordt dus een koele dag met maxima van maar een 18 tot 19 graden als hoogste waarden. Eerst is het vrij zonnig, maar later zijn er tijdelijk ook perioden met meer bewolking. Vooral landinwaarts kunnen er gaandeweg de dag wel eens een aantal stapelwolken opduiken. Het waait dan matig uit een noordelijke richting en het blijft wel de hele dag droog. De wind draait gaandeweg de dag weer steeds meer naar een westelijke hoek terug.

Vrijdag wordt de wind weer zuidwestelijk. Er wordt dan geleidelijk weer zachtere lucht aangevoerd met maxima rond een 19-tal graden. Een lokale 20 is niet uitgesloten. Het is daarbij wisselend bewolkt. Zon en wolken wisselen elkaar af waarbij er een zeer kleine kans is op eens een lokale spat regen, maar ook niet meer dan dat.

In het weekeind blijft het licht wisselvallig met een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. De zuidwestelijke wind voert dan weer iets zachtere lucht aan met maxima rond een 20-tal graden en het is droog. Tegen zondag is een graad of 22 alweer mogelijk.

De eerste indicaties voor volgende week wijzen op een scenario waarbij er boven Oost-Europa een sterk hogedrukgebied komt te liggen en wij dan zouden gaan profiteren van een diepe zuidelijke stroming wat in de loop van de week op zomerse dagen zou kunnen uitlopen. Er zit echter wel nog wat onzekerheid in die kaarten.

Samenvattend voor vandaag: Grijs, koel en bewolkt. Maximaal 18 graden bij een matige westelijke, later naar noordwest tot noord draaiende wind. Eens wat tijdelijke lichte regen is mogelijk, maar de hoeveelheden zijn miniem.

Geert, woensdag 12 september, 06.45 uur.

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Hier nog eens de zeebries uitgelegd in een video:

 

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

 

 

Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!