Weerpraatje van dinsdag 11 september:

Nog steeds zitten we op de noordflank van een uitloper van het Azorenhoog, maar een IJslandse depressie neemt het roer over. Die stuurt vanavond en morgen een paar zwakke fronten door onze omgeving. Daarna komen we opnieuw op de noordflank van een Azorenuitloper terecht, maar die is niet sterk genoeg om storingen op afstand te houden. Het blijft dan ook licht wisselvallig. De vooruitzichten voor volgende week zijn bijzonder onzeker door het opduiken in de weerkaarten van de restanten van diverse tropische cyclonen die de verwachtingen erg springerig maken.

Vandaag komen er al snel brede opklaringen opzetten. Een wat meer zuidwest gerichte wind voert ook weer wat zachtere lucht aan. Landinwaarts kan het in de middag zelfs op een enkele plek een graad of 25 gaan worden. Aan zee noteren we een 23-tal graden als hoogste waarden. De zon doet daarbij zeker tijdens de dag een periode flink haar best en kan vooral vanochtend en tijdens de eerste helft van de middag flink haar plaats veroveren. Later in de middag komen er meer wolken opzetten. Vanochtend staat er daarbij nog een zwakke wind uit een zuidwestelijke hoek, maar gaandeweg de dag kan die wel in kracht toenemen en uiteindelijk kan die tegen het eind van de middag aan de kust zelfs tijdelijk vrij krachtig gaan waaien waarbij die tot een 50 km per uur kan uithalen.

Tegen de avond duiken er weer wat meer wolken op en die nemen verder toe in de nacht van dinsdag op woensdag. Het raakt dan uiteindelijk volledig bewolkt en tegen de ochtend zijn de eerste regendruppels mogelijk die zich vanaf de kust landinwaarts gaan uitbreiden. Door de bewolking blijft het erg zacht met minima die niet veel lager zullen uitkomen dan rond een 16 tot 17-tal graden. De wind die eerst nog flink doorwaait, gaat in de loop van de nacht in kracht afnemen.

Voor morgen ziet het er dan ook een flink stuk minder uit. Die zwakke storing die de komende nacht binnenloopt, ligt dan het grootste deel van de dag boven onze omgeving met veel bewolking. Er zijn in de loop van de dag ook perioden met wat lichte regen te verwachten, al zal het zeker niet veel voorstellen, maar het kan van tijd tot tijd wel lichtjes regenen. Meest opvallende zijn echter de temperaturen want die maken een flinke duik! Het front brengt immers veel koelere lucht mee en doordat de bewolking er al van morgenochtend zal zijn, gaat het kwik aan de kust niet veel hoger uitkomen dan rond een 17-tal graden. In West-Vlaanderen kunnen we misschien nog net 18 graden halen en 19 in Oost-Vlaanderen, maar de 20 is er morgen absoluut niet meer bij. De eerst nog matige zuidwestelijke wind, draait later op de dag naar het noorden.

Ook donderdag wordt een koele dag met maxima van maar een 18 tot 19 graden als hoogste waarden. Er is ook dan nog veel bewolking, al zijn er ook perioden met een aantal flinke opklaringen en zon. Het waait dan matig uit een noordelijke richting en het blijft wel de hele dag droog.

Vrijdag kan er eventueel hier of daar een drupje regen vallen wanneer er opnieuw een wat meer actief staartje van een storing dichterbij komt, maar meer dan een handvol druppels levert dat niet op. De wind wordt dan wel weer zuidwestelijk en voert weer iets zachter lucht aan waarbij een graad of 20 weer mogelijk wordt.

In het weekeind blijft het licht wisselvallig met een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. De zuidwestelijke wind voert dan weer iets zachtere lucht aan met maxima rond een 20-tal graden en het is droog.

Samenvattend voor vandaag: Eerst veel zon, later in de middag geleidelijk meer bewolking. Het wordt erg warm met maxima rond 23 tot zelfs 25 graden, maar er komt wel vrij veel wind te staan uit het zuidwesten.

Geert, dinsdag 11 september, 06.35 uur.

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Hier nog eens de zeebries uitgelegd in een video:

 

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen

 

 

Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!