Weerpraatje van vrijdag 07 september:

We zitten nog even onder invloed van een lagedrukgebied boven de Noordzee. Het stuurt koelte en wisselvalligheid onze kant op. In het weekeind stuurt het Azorenhoog een uitloper onze kant op, maar die ligt in eerste instantie niet dicht genoeg om (zwakke) storingen op afstand te houden. Ook begin volgende week is dat nog het geval, maar gaandeweg de week komt die uitloper dichter en wordt sterker zodat het rustiger, stabieler en warmer wordt.

De voorbije nacht al trok een storing door met wat regen en buien. Na die storing is het vandaag eerst nog wisselend tot zwaar bewolkt en betrokken op het doortrekken van de achterhoede van die storing die vanochtend eerst nog wat lichte verspreide regen of een enkele bui kan brengen. Die storing trekt echter vrij snel verder door waarna het dan in de namiddag droog is met een wisselende bewolking. Gaandeweg de namiddag worden de opklaringen daarbij snel breder en breekt de zon overtuigend door. Het is niettemin wel vrij koel met maxima rond 18-19 graden en een redelijk doorstaande westelijke wind. Aan zee is die zelfs vrij krachtig met pieken tot rond een 50 km per uur. Zeker naar de late middag / vooravond toe.

Vanavond en vannacht zijn er eerst brede opklaringen, maar gaandeweg de nacht komt er geleidelijk weer meer bewolking binnenlopen. We zitten in koelere lucht en dat wil zeggen dat de minima in eerst instantie flink wegzakken. Landinwaarts kunnen we naar een 8 à 9 graden wegzakken. Aan zee wordt dat een 11 à 12 graden. De wind die in de avond nog flink doorwaait uit een westelijke hoek, neemt snel af in de loop van de nacht en draait daarbij naar het zuidwesten.

Morgen is het dan overdag nog grotendeels droog tot laat in de namiddag, maar een volgende zwakke front zorgt dan wel voor een geleidelijke toename van de bewolking. De wind draait dan wel naar een zuidwestelijke richting en voert weer zachtere lucht aan. Maxima daarbij wel weer rond een 20-tal graden. In de loop van de namiddag kan er wat regen aan te pas komen, maar veel zal dat niet zijn want die storing is erg zwak. Het blijft allemaal beperkt tot hoogstens wat licht gedruppel links of rechts.

Zondag hebben we dan in de ochtend nog met de restanten van die zwakke storing te maken. In de namiddag is het droog en komen er opklaringen aan. Maxima dan vooraan de 20 graden. De wind waait dan matig en zit nog altijd in diezelfde zuidwestelijke hoek als op zaterdag.

Maandag en dinsdag blijven we wat op de sukkel. We zitten dan op de noordflank van een uitloper van het Azorenhoog. Zwakke storingen blijven tot onze omgeving doordringen met veel bewolking en kans op eens wat gedruppel, maar geen grote hoeveelheden. De temperaturen zitten dan telkens rond of vooraan de 20 graden.

Later in de week loopt de luchtdruk in onze omgeving wel op en vormt zich een nieuw hogedrukgebied in onze buurt dat storingen wel op een grotere afstand weet te houden. Dat zou dan kunnen uitlopen op enkele mooiere nazomerse dagen, maar daarvoor moet alles dan wel in de juiste plooi vallen. We volgen dit op.

Samenvattend voor vandaag: De dag start zwaar bewolkt met nog een enkel buitje of een drup regen. Gaandeweg breekt de bewolking open en komen er opklaringen, vanmiddag zelfs breed uitklarend. Er is wel nog vrij veel wind uit het westen en de maxima halen amper 17-18 graden aan zee tot een enkele 19 elders.

Geert, vrijdag 07 september, 06.25 uur.

 

Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Hier nog eens de zeebries uitgelegd in een video:

 

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen