Weerpraatje van donderdag 06 september:

Een lagedrukgebied dat zich boven de Noordzee ontwikkelt, beïnvloedt ons weer in negatieve zin. Het stuurt de komende dagen enkele, zij het relatief zwakke, storingen naar onze regio toe, samen met koelere zeelucht. Ook in het weekeind heeft dit laag nog invloed op ons weer, al zijn er dan wel gaandeweg drukstijgingen te verwachten van een nieuwe uitloper van het Azorenhoog. Begin volgende week probeert die voet aan de grond te krijgen, maar zeker de eerste dagen van de week ligt die uitloper te zuidelijk om ons volledig in bescherming te nemen voor uitlopers van storingen.

Vandaag is het in de ochtend eerst zwaar bewolkt tot betrokken. Een wat verbrokkelde storing trekt daarbij in de ochtend van west naar oost door onze regio. Heel veel regen zit er niet op het front, maar er kan hier en daar tijdelijk wel eens wat regen of een bui vallen. In de ochtend halen we daarbij een 16 à 17 graden bij een matige wind uit een noordelijke tot noordwestelijke hoek. Op passage van de storing draait die wind naar noordwest tot west en trekt vanmiddag wat aan. Aan zee kan die dan vrij krachtig worden. Vanmiddag volgen er dan wel geleidelijk aan opklaringen en kan de zon zich gaandeweg meer laten zien. Het eerst en het meest aan de kust, later ook elders. Veel meer dan 18-19 graden aan zee tot 19-20 in het oosten van Oost-Vlaanderen, halen we vandaag niet meer.

Tegen de avond klaart het verder op en dan krijgen we vanavond en vannacht eerst een periode met enkele brede opklaringen. Dat is tijdelijk want later in de nacht neemt de bewolking weer toe wanneer een volgende zwakke storing ons nadert. Er kan dan weer wat lichte verspreide regen of een enkele bui opduiken. Minima daarbij dan rond een 13 à 14 graden bij een matige tot vrij krachtige westelijke wind.

Morgen is het eerst zwaar bewolkt tot betrokken op het doortrekken van ook dan een zwakke storing die in de ochtend eerst wat regen of wind kan brengen. Die storing trekt vrij snel door waarna het dan in de namiddag droog is met een wisselende bewolking. Het is vrij koel met maxima rond 18-19 graden en een redelijk doorstaande westelijke wind. Aan zee is die vrij krachtig met pieken tot rond een 50 km per uur.

Zaterdag is het dan overdag nog grotendeels droog tot laat in de namiddag, maar een volgende zwakke front zorgt dan wel voor een geleidelijke toename van de bewolking. De wind draait dan wel naar een zuidwestelijke richting en voert weer zachtere lucht aan. Maxima daarbij wel weer rond een 20-tal graden. In de loop van de namiddag kan er wat regen aan te pas komen, maar veel zal dat niet zijn want die storing is erg zwak.

Zondag hebben we dan in de ochtend nog met de restanten van die zwakke storing te maken. In de namiddag is het droog en komen er opklaringen aan. Maxima dan vooraan de 20 graden.

Begin volgende week blijven we wat op de sukkel. We zitten dan op de noordflank van een uitloper van het Azorenhoog. Zwakke storingen blijven tot onze omgeving doordringen met veel bewolking en kans op eens wat gedruppel, maar geen grote hoeveelheden. De temperaturen zitten dan telkens rond of vooraan de 20 graden.

Samenvattend voor vandaag: In de ochtend veel wolken en tijdelijk wat regen of een bui. In de namiddag droog met doorbrekende opklaringen vanaf de kust. Het gaat harder waaien uit west tot noordwest en veel meer dan 18-19 graden zit er voor vandaag niet in.

Geert, donderdag 06 september, 06.25 uur.

 

Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Hier nog eens de zeebries uitgelegd in een video:

 

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen