Weerpraatje van dinsdag 04 september:

Een klein lagedrukgebied in onze buurt beïnvloedt vandaag en morgen ons weer. Het stuurt warme, maar erg onstabiele lucht naar ons toe. Een nieuw laagje vormt zich intussen boden de Britse Eilanden en dat stuurt vanuit het westen op donderdag een storing door onze regio. Daarna blijven we langer dan eerst in de kaarten zat onder invloed van dat nieuwe laag. Ook in het weekeind stuurt het nog enkele storingen naar ons toe. Pas vanaf begin volgende week krijgen we weer met de positieve invloed van een uitloper van het Azorenhoog te maken. Er zit op korte en middellange termijn echter veel onzekerheid in de weerkaarten want deze kleine laagjes zorgen voor een grote complexiteit op de kaarten. Kleine verschuivingen hebben direct grote gevolgen voor het weerbeeld: zie infra.

Vandaag wordt een wisselvallige dag. Vanochtend vroeg zijn er een paar verspreide buien actief. Vooral in het noorden van de regio zijn dat zelfs een paar vrij actieve buien. Er is daarbij zelfs kans op een lokale donderklap. Die paar buien gaan dan geleidelijk aan weer verdwijnen uit het weerbeeld. De verwachting is echter dat er in de loop van de namiddag weer nieuwe buien kunnen opduiken en dat kunnen ook weer pittige buien zijn. Er staat niet zo veel stroming, wat wil zeggen dat een eventuele bui lang op een zelfde plek kan blijven hangen en dat er best lokaal wel eens vrij veel neerslag uit zo’n bui kan vallen. Het is echter een bijzonder moeilijke en complexe weersituatie én het gaat om buien dus het is vrijwel niet te voorspellen waar die precies vallen.

De grootste kans op een enkele bui is er eerst vanochtend, vervolgens verdwijnen de meeste (maar niet alle) buien en nadien kunnen er in de (late) namiddag weer diverse (zware) exemplaren opduiken. Het is daarbij wel erg zacht en dat is vanochtend al het geval. De dag start al met 17 tot 18 graden. De temperaturen zitten daarbij vanmiddag dan weer rond een graad of 20 aan zee als maximale waarden. Landinwaarts kan het een 21-22 graden worden tijdens een opklaring. Er is echter vrij veel bewolking zodat de zon het moeilijk zal hebben om er langdurig door te komen. De wolken overheersen en blijven de hele dag overheersen. De wind tenslotte, waait landinwaarts zwak, later matig uit een noordelijke hoek. Aan zee komt die veel sterker uit de verf en kan daar vrij krachtig tot krachtig worden met uitschieters tot een 40 à 50 km per uur. Ook tijdens en rond buien zijn uitschieters mogelijk.

Vanavond en vannacht blijven buien mogelijk. Zeker aan de kust en in het noorden van de regio kunnen dat nog steeds een paar felle buien zijn, zelfs met kans op onweer. Net als overdag geldt daarbij dat een eventuele bui ook weer lang op een zelfde plek kan blijven hangen waarbij er ook weer veel neerslag mogelijk is, maar het blijven natuurlijk buien en die zijn niet voorspelbaar in tijd en ruimte. De minima dalen daarbij weer niet veel lager dan tot rond 15 graden terwijl de wind uit het noorden blijft waaien. Die neemt wel iets af ten opzichte van de dagperiode.

Ook morgen wordt een wisselvallige dag. Net als vandaag is het ook morgen een bijzonder complexe weersituatie met dat kleine lagedrukgebied in de buurt dat zorgt voor perioden met buien. Het is onmogelijk om nu al te zeggen waar en wanneer er buien gaan vallen, maar dat er buien aankomen, is een zekerheid. Ook morgen kunnen die fel zijn, eventueel met een donderklap en omdat de buien lang op een zelfde plek blijven hangen, kan er veel regen op een korte periode vallen. De wind draait later meer naar het noordwesten waarbij de meeste buien dan verdwijnen terwijl het wat minder warm wordt dan vandaag. In de nacht naar donderdag kan het gaan regenen.

Donderdag ligt er eerst nog een storing in onze omgeving. Die zorgt voor perioden met regen die geleidelijk wegtrekt naar het oosten. In de namiddag wordt het droog en klaart het op vanaf de kust. De wind wordt dan noordwest tot west en waait meest matig. Die warme lucht wordt dan verdreven en we halen in de namiddag nog maar 18 tot 19 graden.

Vrijdag wordt het beter, maar wel koel. Opnieuw halen we niet meer dan 18 à 19 graden bij een wisselende bewolking. Er zijn zonnige perioden, maar ook wolkenvelden. Het blijft droog.

De verwachtingen voor het weekeind zijn een stuk minder geworden. Zaterdag zou het nog grotendeels droog blijven tot laat in de namiddag, maar een nieuw front zorgt dan wel voor een geleidelijke toename van de bewolking. Maxima daarbij wel weer rond een 20-tal graden. Zondag zou dat front dan door de regio trekken met perioden van regen. Deze verwachtingen zijn wel nog niet helemaal zeker want er zit bijzonder veel wisselvalligheid en onzekerheid in de weerkaarten op deze termijn. Een kleine verschuiving zorgt voor een totaal ander weerbeeld.

 

Samenvattend voor vandaag: Veel bewolking met weinig of geen zon. Eerst nog een zwakke, later matige noordelijke wind. Aan zee kan die vrij krachtig tot krachtig worden. Doorheen de dag kunnen er buien vallen. Dat kunnen forse buien zijn, zelfs met een onweersklap en als een bui lang blijft hangen, kan er veel regen vallen. Het is echter onmogelijk te voorzien waar en wanneer een bui opduikt. De grootste kans is er eerst in de ochtend en in de latere namiddag. Het wordt een 20 graden aan zee tot 21-22 elders.

Geert, dinsdag 04 september, 06.45 uur.

 

Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Hier nog eens de zeebries uitgelegd in een video:

 

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen