Weerpraatje van maandag 03 september:

We zitten nog heel even onder invloed van een wegtrekkende hogedrukgebied, maar komen snel onder invloed van een depressie die haar invloed vanuit Centraal Europa tot in onze regio uitbreidt. Daardoor krijgen we vanuit het oosten enkele frontale systemen binnen met veel bewolking en gaandeweg ook wat buien of regen. Vanaf woensdag komen we dan geleidelijk meer onder invloed van een laag dat zich boven de Britse Eilanden gaat ontwikkelen, maar waarschijnlijk blijven we aan de zuidelijke kant daarvan zitten en net buiten de invloedssfeer van dat laag. Tegen het weekeind komen er weer drukstijgingen aan die weer gaan zorgen voor meer rust en stabilisatie in de atmosfeer.

Vandaag start de dag met vrij zachte temperaturen. De minima zijn de voorbije nacht door binnenlopende bewolking niet veel lager gedaald dan tot rond een 13 tot 15 graden vanochtend vroeg. Die temperaturen lopen vanmiddag op tot rond een graad of 20 vlak aan de kust tot een 22-tal graden elders. We zitten immers in vrij zachte lucht want de binnenlopende bewolking hangt samen met een warmtefront dat vanuit het oosten onze regio nadert. Dat front loopt overdag geleidelijk verder naar het westen waardoor ook bij ons de bewolking steeds verder gaat toenemen. Vanochtend vroeg zijn er eerst nog flinke opklaringen in het westen van onze omgeving, maar vanuit het oosten neemt de bewolking steeds verder toe. Landinwaarts zijn er dan ook al flink wat wolken en die breiden zich steeds verder uit zodat het tegen vanmiddag geleidelijk overal wisselend tot zwaar bewolkt wordt. Vanaf halfweg de middag kan er landinwaarts eventueel al een drupje regen of een buitje gaan vallen, maar veel zal het nog niet voorstellen. De wind zit daarbij overal in een noordelijke hoek en waait zwak tot matig landinwaarts. Aan de kust kan die later matig tot vrij krachtig gaan worden.

Vanavond en vannacht neemt de bewolking verder toe. Het is dan overal zwaar bewolkt tot betrokken met af en toe wat regen of een buitje, maar ook weer (nog) geen grote hoeveelheden. Het is wel zacht met minima die niet onder de 15 graden gaan uitkomen. De wind blijft zwak tot matig waaien uit een noordelijke hoek. Aan zee waait die matig uit het noordwesten tot noorden.

Morgen is het zwaar bewolkt tot betrokken geworden met perioden van regen of enkele buien. Dat zouden in de ochtend best een paar pittige buien kunnen zijn, vooral in de kustregio. In het noorden van de regio en aan de Oostkust is daarbij eventueel zelfs een lokale donderklap mogelijk. Gaandeweg de dag gaan de meest actieve buien er echter geleidelijk aan uit en wordt het opnieuw droger. Er blijft wel vrij veel bewolking hangen en de temperaturen zitten dan maar rond een 20-21 graden meer bij een matige noordelijke wind. Aan zee waait die matig tot vrij krachtig met uitschieters die daar zelfs tot een 50 km per uur kunnen halen, zeker aan de Oostkust.

Woensdag wordt het weer wat beter. Er valt hier en daar nog een bui, daarna gaan de droge perioden het overnemen. Het is wel koeler met maxima rond een graad of 18-19. De wind neemt dan geleidelijk weer af, maar blijft zeker aan de kust toch nog matig tot vrij krachtig waaien, al zijn de hoogste uitschieters er dan wel uit.

Donderdag en vrijdag is het droog, maar wel koeler. De temperaturen blijven op die beide dagen waarschijnlijk onder de 20 graden zitten met maxima rond 18-19 graden. Het is wel meestal droog of volledig droog daarbij en wisselend bewolkt met opklaringen en wolkenvelden die elkaar afwisselen. We blijven eerst nog wel met een koele noordelijke wind zitten, maar die draait geleidelijk meer naar het noordwesten en westen tegen het eind van de week en neemt langzaam verder wat af.

Tegen het weekeind komt een nieuwe uitloper van het Azorenhoog onze kant op en wordt het weer stabieler. De wind wordt meer en meer west tot zuidwestelijk en de temperaturen lopen weer op naar waarden vooraan de 20 graden.

Samenvattend voor vandaag: Geleidelijk verder toenemende bewolking en wind. Die laatste komt uit het noorden. Aan het eind van de middag is wat regen of een buitje niet uitgesloten, zeker landinwaarts. Maxima desalniettemin toch rond een 20 tot 22 graden.

Geert, maandag 03 september, 06.30 uur.

 

Ander nieuws! Er werd de voorbije weken hard gewerkt aan onze tuinsite. Deze ontstond uit de noodzaak voor een extra forum om onze tuin- en natuurverhalen kwijt te kunnen. Er staat daar intussen een tweetal blogs online! Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Hier nog eens de zeebries uitgelegd in een video:

 

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen