Weerpraatje van woensdag 29 augustus:

Een Frans lagedrukgebied met een vrij uitgebreid neerslaggebied beïnvloedt vandaag ons weer. Morgen komen we echter alweer snel onder de beschermende vleugels van een uitloper van het Azorenhoog. Dat vormt tegen het weekeind een nieuw apart filiaal boven onze omgeving en dat zorgt tot ver in de nieuwe week weer voor rustig, stabiel en warm nazomerweer.

We krijgen vandaag nog eens een echte regendag. Op de meeste plekken is het intussen al aan het regenen of het scheelt niet veel. De regen hangt samen met een onweerachtig Frans lagedrukgebied dat een vrij intense neerslagzone over België stuurt. Ook in onze regio is het daarbij vanochtend al op vele plekken aan het regenen en die regen gaat een groot stuk van de dag aanhouden. Het blijft dan ook zwaar bewolkt tot betrokken. Eventueel is lokaal landinwaarts een enkele donderklap mogelijk, maar die kans lijkt toch eerder behouden te blijven voor de meer zuidelijke delen van ons land. Bij ons gaat het vooral om regen. Zowel vanochtend als vanmiddag zijn perioden met regen mogelijk en per momenten kan die al eens intens zijn, maar overvloedig gaat het allemaal toch niet worden. De wind waait daarbij eerst zwak uit het zuiden tot zuidoosten en draait later in de middag geleidelijk naar een zuidwestelijke tot westelijke richting. Tegen de late middag komen er dan geleidelijk aan meer droge perioden. Dat het daarbij aan de koele kant blijft, zal wel niemand verwonderen. We houden in de regen temperaturen aan van 16 tot 17 graden. Tijdens de droge momenten kan het nog een 18 tot 19 graden worden. De 20 zullen we helaas niet meer halen, daarvoor is de regen te vroeg gekomen.

Vanavond gaan de droge perioden stilaan weer overheersen al is een enkele bui zeker nog wel mogelijk. Ook in de nacht is een bui niet volledig uit te sluiten. We krijgen dan ook wat meer wind uit het westen bij minima die tegen de ochtend dalen naar een 12 tot 13 graden.

Vanaf morgen herstelt het weer zich snel. Er zijn in de loop van morgenochtend eventueel links of rechts nog enkele kleine regenbuitjes mogelijk, maar het wordt en blijft snel droog. We hebben wel nog met veel wolkenvelden te maken. De temperaturen blijven morgen nog bescheiden met waarden rond een 19 tot 20-tal graden. In de loop van de middag komen er wel meer en bredere opklaringen, maar het blijft allemaal nog aan de bescheiden kant. De wind zoekt het morgen in een westelijke hoek en waait matig, later zwak.

Vrijdag is het sowieso helemaal droog. Drukstijgingen onderdrukken de buienneiging volledig en er komen in de loop van de dag meer en bredere opklaringen binnen. De wind is wat veranderlijk van richting met een voorkeur voor west tot zuidwest. De temperaturen kunnen dan weer wat hoger zitten en zoeken het rond of vooraan de 20 graden wat de maxima betreft.

Ook zaterdag en zondag zijn rustige dagen met wolkenvelden, maar ook brede zonnige perioden. De wind is op beide dagen zwak tot hoogstens matig en heeft een voorkeur voor een zuidelijke tot zuidwestelijke richting. De temperaturen zitten in de lift. Zaterdag noteren we maxima vooraan de 20 graden, zondag kan dat enkele graden meer worden en kunnen we zelfs landinwaarts alweer voorzichtig richting de 25 graden kijken.

Begin volgende week blijven we onder invloed van een hogedrukgebied zitten en de eerste helft van de week belooft alvast opnieuw mooie dagen op te leveren met flink wat zonneschijn en weer oplopende maxima richting zomerse waarden van 25 graden.

Samenvattend voor vandaag: We krijgen sedert lang nog eens met een regendag te maken. De hele dag is het bewolkt en betrokken en kunnen perioden met regen voorkomen. Het wordt in de regen niet veel meer dan 17-18 graden, buiten de regen om kunnen we tot 19 graden halen, maar de 20 zit er voor vandaag niet in. De wind is eerst zwak zuidelijk, tegen het eind van de dag wordt die westelijk en trekt wat aan.

Geert, woensdag 29 augustus, 08.50 uur.

 

Ander nieuws! Er werd de voorbije dagen en weken hard gewerkt aan een nieuwe site over onze tuin. Omdat er in de weerberichten en ook op andere pagina’s van deze site en op Facebook dikwijls verhalen en weetjes over de tuin verschijnen of verteld worden, groeide de noodzaak voor een extra forum. Dat is er nu gekomen. Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Hier nog eens de zeebries uitgelegd in een video:

 

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen