Weerpraatje van dinsdag 28 augustus:

Vandaag zitten we tijdelijk onder de gunstige invloed van een mobiele wig van hoge luchtdruk. Deze maakt morgen plaats voor een depressie die vanuit Portugal over Frankrijk richting Duitsland trekt. Daarna komen we donderdag en vrijdag weer onder een uitloper van het hogedrukgebied van de Azoren terecht. Deze uitloper bouwt zich tegen het weekeind en begin volgende week uit tot een nieuw en apart hogedrukfiliaal dat in onze omgeving blijft liggen.

Vandaag keert de zomerse warmte tijdelijk even terug en krijgen we een droge dag met wolken en opklaringen en maxima die uiteindelijk vanmiddag naar waarden rond een 24-25 graden kunnen oplopen landinwaarts. Aan zee halen we een 23 graden. Die warme lucht komt naar ons toe met een zuidelijke tot zelfs zuidoostelijke wind. Dit aan de voorzijde van een lagedrukgebied dat vanuit Frankrijk geleidelijk aan onze kant op komt, maar ons niet voor morgenochtend zal bereiken. Er zijn daarbij vandaag wel wisselende hoeveelheden bewolking aanwezig. De dag is nogal grijs gestart met veel lage wolken, maar die worden in de ochtend langzaam opgeruimd. Daarna krijgen we een periode met meer zon, maar ook afgewisseld met wolkenvelden. Vooral de hoge wolkenpartijen nemen echter langzaam toe en maken het de zon later weer wat moeilijker. In de loop van de dag komen er ook lage wolkenpartijen bij. Het wordt dus wel een warme, maar zeker niet altijd even zonnige dag.

Vanavond en vannacht blijft het vrij zacht. Het koelt maar langzaam af waarbij we tegen de ochtend nog steeds een 14 tot 15 graden noteren. Daarbij zijn er steeds veel wolken aanwezig, maar het blijft nog meestal droog. Tegen de ochtend kan eventueel al een enkele bui of wat regen vanaf de Franse grens binnenlopen bij een zwakke, steeds zuidelijke wind.

Morgen krijgen we vervolgens al heel snel meer wolken binnen met al van in de ochtend een vrij grote kans dat er wat regen, een regenbui of zelfs een onweerachtige bui opduikt. We blijven wel in een zuidelijke stroming zitten die opnieuw erg warme lucht aanvoert met maxima die op woensdag toch weer gemakkelijk rond of vooraan de 20 graden zitten. Veel hoger lijken we echter niet uit te komen. Integendeel. Doordat de regen inzet, zal het kwik in de loop van de dag eerder de neiging hebben om wat te gaan dalen. Het grootste deel van de dag lijkt daarbij regenachtig te gaan verlopen met al van in de ochtend regen die tot een flink stuk in de middag kan aanhouden. De wind draait daarbij geleidelijk naar een zuidwestelijke, later westelijke hoek. De regen is buiig van karakter, maar heel veel lijkt er toch ook weer niet aan te komen. Waarschijnlijk stranden we ergens tussen 3 tot 8 liter water per vierkante meter.

Ook donderdag zijn er nog een paar achter op komende regenbuitjes mogelijk, maar veel zal dat niet meer zijn. Er valt hoogstens links of rechts nog een klein buitje. Er zijn wel nog veel wolken en in de loop van de dag komen er meer en bredere opklaringen binnen vanaf de kust. We noteren dan maxima rond een graad of 20.

Ook vrijdag verloopt ook minder warm doordat de wind meer noordwest tot noord wordt. We houden het wel droog.

In de loop van het weekeind bouwt zich echter een nieuw, zeer sterk hogedrukgebied op boven de Britse Eilanden dat ook onze richting uitkomt. Het weekeind verloopt dan ook rustig met brede zonnige perioden en gaandeweg weer oplopende temperaturen. Zondag kan het alweer richting 25 graden gaan. Het heeft er alle schijn van dat we weer in een volledig geblokkeerd luchtdrukpatroon terechtkomen dat wel eens tot ver in september zou kunnen aanhouden met mooie nazomerse dagen met toch redelijk hoge maxima, veel zon en … aanhoudend droog! Er is de voorbije tijd daarbij hier en daar wel eens wat regen gevallen, in sommige regio’s zelfs bij buien veel in één keer, maar de structurele droogte is lang niet voorbij en zou wel eens nog een hele lange staart kunnen krijgen …

Samenvattend voor vandaag: Het wordt een warme dag met maxima dik in de 20 graden. Van 22-23 aan zee tot 24, lokaal zelfs 25 landinwaarts. Er is wel vrij veel bewolking aanwezig, al zijn er ook momenten dat de zon zich laat zien. Het blijft droog.

Geert, dinsdag 28 augustus, 08.50 uur.

 

Ander nieuws! Er werd de voorbije dagen en weken hard gewerkt aan een nieuwe site over onze tuin. Omdat er in de weerberichten en ook op andere pagina’s van deze site en op Facebook dikwijls verhalen en weetjes over de tuin verschijnen of verteld worden, groeide de noodzaak voor een extra forum. Dat is er nu gekomen. Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Hier nog eens de zeebries uitgelegd in een video:

 

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen