Weerpraatje van maandag 27 augustus:

We komen vandaag langzaam onder invloed van een rug van hoge luchtdruk. Deze trekt vrij snel door, maar bezorgt ons op dinsdag nog een mooie zomerdag. Woensdag krijgen we vrij snel te maken met een Franse depressie die vanuit het zuiden regen- en onweersbuien onze richting uitstuurt. Ook donderdag hebben we daar nog de negatieve invloed van te pakken. Vanaf vrijdag bouwt een nieuwe uitloper van het Azorenhoog zich op en die gaat ons eind van de maand en begin september opnieuw een mooie periode bezorgen met veel zon, hoge maxima en opnieuw aanhoudende droogte.

Vandaag trekt de bewolking maar moeizaam weg. Na de storing van gisteren en de voorbije nacht met wat regen, is het intussen wel overal droog geworden, maar er zijn nog heel veel wolkenvelden aanwezig. Die gaan maar langzaam oplossen waarbij we geleidelijk aan de zon weer te zien krijgen. De eerste en meeste opklaringen komen daarbij aan de kust voor en trekken dan langzaam verder landinwaarts. Deze namiddag breekt de zon geleidelijk aan overal substantieel door de wolken heen. Het waait daarbij ook eerst nog stevig. De wind kan eerst nog vrij krachtig tot krachtige waaien uit het westen tot zuidwesten met eerst nog steeds uitschieters die tot een 40 à 50 km per uur kunnen halen. Later neemt de wind af en wordt tegen de avond zwak tot nog matig. De maxima tenslotte, lopen daarbij geleidelijk aan op tot een 20-21 graden aan zee, landinwaarts is dat een graadje meer.

Vanavond en vannacht is het rustig geworden. De wind is gaan liggen en gaat nog zwak waaien uit een geleidelijk zuidelijke hoek. De wolken zijn daarbij ook grotendeels verdwenen en het is dan nog licht bewolkt tot helder. De minima dalen daarbij naar waarden die rond een graad of 13-14 uitkomen tegen de ochtend. Het kan daarbij lokaal wat nevelig worden.

Morgen keert de zomerse warmte tijdelijk even terug en krijgen we een droge dag met wolken en opklaringen en maxima die naar waarden rond een 25 graden oplopen landinwaarts. Aan zee halen we een 23 tot 24 graden. Die warme lucht komt naar ons toe met een zuidelijke tot zelfs zuidoostelijke wind. Eerst is het daarbij nog vrij zonnig tot zonnig, maar gaandeweg neemt de stapelbewolking toe en die kan zich zeker later op de dag wat meer gaan uitsmeren zodat de zon het gaandeweg moeilijker krijgt en de dinsdag niet altijd even zonnig zal verlopen.

Op woensdag krijgen we vervolgens al heel snel meer wolken binnen met al van in de ochtend een vrij grote kans dat er wat regen, een regenbui of zelfs een onweerachtige bui opduikt. We blijven wel in een zuidelijke stroming zitten die opnieuw erg warme lucht aanvoert met maxima die op woensdag toch weer gemakkelijk vooraan de 20 graden zitten. Het zal wat afhangen van de hoeveelheid bewolking die aanwezig is, maar de maxima zullen ergens tussen een 21 en 24 graden liggen en kunnen doorheen de dag ook schommelen van tijd tot tijd en van plaats tot plaats.

Ook donderdag ligt dat lagedrukgebied nog in de buurt en zijn een aantal verspreide regen- en onweersbuien mogelijk, maar vanuit het westen komt er drogere lucht binnen met meer opklaringen en zon. Het wordt dan ook weer minder warm met maxima die dan rond een graad of 20 uitkomen.

Vrijdag verloopt ook minder warm doordat de wind meer noordwest tot noord wordt en dat zal ook voor het komende weekend het geval zijn. We houden het wel droog. In de loop van het weekeind bouwt zich echter een nieuw, zeer sterk hogedrukgebied op boven de Britse Eilanden dat ook onze richting uitkomt. Het heeft er alle schijn van dat we weer in een volledig geblokkeerd luchtdrukpatroon terechtkomen dat wel eens tot ver in september zou kunnen aanhouden met mooie nazomerse dagen met toch redelijk hoge maxima, veel zon en … aanhoudend droog! Er is de voorbije tijd daarbij hier en daar wel eens wat regen gevallen, in sommige regio’s zelfs bij buien veel in één keer, maar de structurele droogte is lang niet voorbij en zou wel eens nog een hele lange staart kunnen krijgen …

Samenvattend voor vandaag: Eerst nog veel wind en wolken, maar wel droog. Geleidelijk aan meer opklaringen en maxima van vooraan de 20 graden. Gaandeweg de dag steeds minder wind en meer zon.

Geert, maandag 27 augustus, 09.30 uur.

 

Ander nieuws! Er werd de voorbije dagen en weken hard gewerkt aan een nieuwe site over onze tuin. Omdat er in de weerberichten en ook op andere pagina’s van deze site en op Facebook dikwijls verhalen en weetjes over de tuin verschijnen of verteld worden, groeide de noodzaak voor een extra forum. Dat is er nu gekomen. Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Hier nog eens de zeebries uitgelegd in een video:

 

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen