Weerpraatje van zondag 26 augustus:

Vandaag kunnen we heel tijdelijk nog profiteren van een mobiele wig van hoge luchtdruk, maar die wordt op de voet gevolgd door een aantal fronten die in de avond en nacht over onze regio zullen trekken. Morgen komen we dan terecht onder een uitloper van het hogedrukgebied van de Azoren. Die zal ons weer tijdelijk beïnvloeden. Daarna komt op woensdag en donderdag een Frans lagedrukgebied onze kant op met een toenemende onstabiliteit tot gevolg. Tegen het weekeind komen we op de noordflank terecht van een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden dat zich tegen begin september over onze regio zal uitbreiden.

Vandaag zijn er al van in de ochtend een aantal sluierwolken aanwezig. Die breiden zich snel uit en krijgen ook gaandeweg de dag gezelschap van lage en middelbare bewolking. Dit op nadering van een storing die dan vanavond en vannacht doortrekt. Voordien trekt vandaag overdag de zuidwestelijke wind geleidelijk aan. Die wordt matig tot vrij krachtig boven land. Aan de kust kan die zelfs krachtig gaan waaien met uitschieters tot rond een 40 à 50 km per uur. We halen daarbij maxima die vanmiddag aan zee uitkomen rond een 18 tot 19 graden. Landinwaarts is een graad of 20 haalbaar. In de tweede helft van de middag kunnen aan zee de eerste druppels gaan vallen die zich dan geleidelijk verder en overal landinwaarts uitbreiden.

Vanavond en vannacht is het dan zwaar bewolkt tot betrokken met perioden van regen. Er is veel bewolking en die houdt de minima weer op een hoog niveau van niet veel minder dan 14 tot 15 graden. Er blijft ook vrij veel wind staan uit het zuidwesten met nog steeds pieken tot een 40 à 50 km per uur. Zo heel veel regen wordt er daarbij zeker niet verwacht. Een 5 tot maximaal 10 liter water per vierkante meter is het hoogst haalbare.

Morgen is het dan mogelijk tijdelijk eerst nog wat regenachtig, later wordt het snel droog en klaart het op. Eventueel is in de ochtend nog een lokaal buitje mogelijk, maar in de middag is het droog. Maxima dan rond of vooraan de 20 graden bij een naar zuidwest draaiende wind. Die kan eerst ook nog wel vrij stevig uit de hoek komen met nog altijd een vrij krachtige tot krachtige wind en aanvankelijk nog steeds uitschieters die tot een 40 à 50 km per uur kunnen halen. Later neemt de wind af en wordt tegen de avond zwak tot nog matig. We krijgen dan gaandeweg de dag weer flink brede opklaringen die vanaf de kust binnenlopen. Aan zee is het al snel erg zonnig, landinwaarts wisselen wolken en opklaringen elkaar dan af.

Tegen dinsdag keert de zomerse warmte wel degelijk terug en krijgen we een droge dag met wolken en opklaringen en maxima die naar een dikke 25 graden en meer oplopen landinwaarts. Aan zee halen we een 23 tot 24 graden. Die warme lucht komt naar ons toe met een zuidelijke wind. Eerst is het daarbij waarschijnlijk vrij zonnig tot zonnig, maar gaandeweg neemt de stapelbewolking toe en die kan zich zeker later op de dag wat meer gaan uitsmeren zodat de zon het gaandeweg moeilijker krijgt en de dinsdag niet altijd even zonnig zal verlopen.

Dit is echter maar een ééndagsvlieg want woensdag en de dagen erna is het licht onstabiel en kan er al eens van tijd tot tijd een bui opduiken, maar we blijven in een vrij warme zuidelijke stroming zitten met aanvoer van warme lucht waarbij de temperaturen vrij hoog blijven zitten. Een zomerse 25 is er dan wel waarschijnlijk niet meer bij, maar een 23 tot 24 graden blijft zeker haalbaar. Vooral later op woensdag en op donderdag is daarbij een bui mogelijk of eens wat regen.

Vrijdag verloopt dan weer minder warm doordat de wind meer noordwest tot noord wordt en dat zal ook voor het komende weekend het geval zijn. Vooral zaterdag lijken de neerslagkansen daarbij dan weer wat hoger op te lopen met de passage van een regenzone. De andere dagen verlopen meer dan waarschijnlijk droog. Zoals in de kop van dit bericht vermeld, wordt het dus de komende dagen een beetje voor elk wat wils, wat op en wat af.

Samenvattend voor vandaag: Het is eerst nog vrij zonnig, maar de bewolking neemt snel toe, gevolgd door wat regen tegen de late middag en komende avond en nacht. Ook de wind spant aan en wordt matig tot vrij krachtig, zelfs krachtig aan zee. We halen maxima rond 19 tot 20 graden.

Geert, zondag 26 augustus, 09.45 uur.

 

Ander nieuws! Er werd de voorbije dagen en weken hard gewerkt aan een nieuwe site over onze tuin. Omdat er in de weerberichten en ook op andere pagina’s van deze site en op Facebook dikwijls verhalen en weetjes over de tuin verschijnen of verteld worden, groeide de noodzaak voor een extra forum. Dat is er nu gekomen. Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Hier nog eens de zeebries uitgelegd in een video:

 

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen