Weerpraatje van zaterdag 25 augustus:

We zitten vandaag eerst nog even onder de invloed van een trog die de voorbije nacht door de regio trok, maar die wordt op de voet gevolgd door een mobiele wig van hoge luchtdruk die de buienneiging snel onderdrukt. Tegen morgenavond komt dan een volgende storing aan. Maandag rolt het Azorenhoog weer een uitloper naar ons toe, maar ook dat is geen blijver. Aan de voorzijde van een Frans laag dat woensdag-donderdag boven onze hoofden ligt, wordt dinsdag nog een warmte-opstoot in gang gezet. Ook later in de week blijft het warm, maar onstabieler.

Vandaag wordt een eerst nog wisselvallige en koele dag. We halen maar een 17 tot 18 graden en wolken en opklaringen wisselen af. Er vallen aanvankelijk nog regelmatig (forse) buien. Zelfs met een donderklap, maar: de zwaarste en meeste buien zitten net als de voorbije nacht vooral in het noorden en noordoosten. Het zuiden en zuidwesten houdt het veel droger of zelfs van in de ochtend al helemaal droog. Gaandeweg verdwijnen de buien echter snel en in de namiddag is het overal droog. Van het westen uit komen er dan erg brede opklaringen binnen. De wind is eerst nog flink op het voorplan aanwezig, maar neemt gaandeweg af en gaat liggen tegen de avond en nacht.

Vanavond koelt het snel af. De temperaturen gaan in de van oorsprong koele lucht snel naar omlaag en kunnen landinwaarts tegen de ochtend dalen naar een 7 tot 8 graden. Aan zee blijft het wat zachter met minima daar rond een 10-tal graden. Later in de nacht neemt aan zee de kans op een bui toch weer toe wanneer nog een zwak buienlijntje van het noorden uit doortrekt. Landinwaarts verpieteren die buien, maar aan de kust is in de nacht toch een lokale bui zeker nog niet helemaal uit te sluiten.

Morgen is het allemaal weer beter geworden al kan er in de ochtend eventueel nog dat ene achteropkomende buitje zijn aan de kust. De dip in temperatuur is dan echter alweer voorbij. Het blijft de rest van de dag dan overwegend droog met een wisselende bewolking en minder wind. De 20 graden kan landinwaarts weer net aangetikt worden. De bewolking neemt echter in de namiddag weer toe en later in de middag en tegen de avond kan het wat gaan regenen. Ook in de nacht naar maandag valt er wat regen en blijft het opnieuw erg zacht met minima om en bij de 15 graden.

Maandag is het dan eerst nog regenachtig, later wordt het snel droog en klaart het op. Maxima dan rond of vooraan de 20 graden bij een naar zuidwest draaiende en matig waaiende wind. We krijgen dan gaandeweg de dag weer flink brede opklaringen die vanaf de kust binnenlopen. Aan zee is het al snel erg zonnig, landinwaarts wisselen wolken en opklaringen elkaar dan af.

Tegen dinsdag keert de zomerse warmte wel degelijk terug en krijgen we een droge dag met wolken en opklaringen en maxima die naar een dikke 25 graden en meer oplopen landinwaarts. Dit is echter maar een ééndagsvlieg want woensdag en de dagen erna is het licht onstabiel en kan er al eens van tijd tot tijd een bui opduiken, maar we blijven in een vrij warme zuidelijke stroming zitten met aanvoer van warme lucht waarbij de temperaturen vrij hoog blijven zitten. Een zomerse 25 is er dan wel waarschijnlijk niet meer bij, maar een 23 tot 24 graden blijft zeker haalbaar.

Samenvattend voor vandaag: Een koele dag met aanvankelijk nog een bui in de ochtend, maar die trekken snel weg. Gaandeweg verdwijnen alle buien en klaart het steeds meer op vanaf de kust. Maxima rond 17 tot 18 graden. Eerst nog veel wind uit het noordwesten, maar ook die neemt gaandeweg af in snelheid.

Geert, zaterdag 25 augustus, 07.10 uur.

 

Ander nieuws! Er werd de voorbije dagen en weken hard gewerkt aan een nieuwe site over onze tuin. Omdat er in de weerberichten en ook op andere pagina’s van deze site en op Facebook dikwijls verhalen en weetjes over de tuin verschijnen of verteld worden, groeide de noodzaak voor een extra forum. Dat is er nu gekomen. Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Hier nog eens de zeebries uitgelegd in een video:

 

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen