Weerpraatje van vrijdag 24 augustus:

De voorbije nacht trok een weinig actief koufront door onze regio. We zitten vandaag achter dat front op de noordflank van het Azorenhoog waarbij een lagedrukgebied ten noorden van ons meer grip op ons weer krijgt. Vanavond en vannacht stuurt dat een buienlijn onze richting op. Morgen trekt die buienlijn weg en krijgt een mobiele wig van hoge luchtdruk weer meer grip op ons weer. Zondag wordt die tegen de avond gevolgd door een storing waarna dan maandag en dinsdag een nieuwe uitloper van het Azorenhoog weer zorgt voor stabiel en zelfs warm zomerweer op dinsdag. Daarna komen we tijdelijk onder invloed van een vanuit het zuiden naderend lagedrukgebied met meer onstabiliteit tot gevolg tegen het midden van de week.

De onzekerheid is daarbij grotendeels uit de verwachtingen verdwenen en alle neuzen wijzen weer meer in één richting. Louter ter staving en volledigheid, plaats ik hieronder nog even de twee pluimverwachtingen van temperatuur en neerslag van het Europese model voor gridpunt De Bilt. Voor de daarbij horende uitleg verwijs ik graag nog even naar het weerbericht van gisteren: verwachting van donderdag 23 augustus. Wie trouwens meer weerkaarten zoekt, kan terecht op de weerkaartenpagina en dan doorklikken naar ECMWF: link naar deze kaarten.

Je ziet op de grafieken nu duidelijk veel meer eensgezindheid waarbij het opvalt dat enerzijds de neerslagsignalen weer niet veel voorstellen en anderzijds de dip in temperaturen voor vandaag en dit weekend best meevalt en het duurt niet lang voordat de weg omhoog weer ingeslagen wordt.

Vandaag zal het weerbeeld zelf overdag nog best meevallen. In de ochtend trekt de bewolking snel weg en komt er flink wat zon aan. Gaandeweg duiken er dan stapelwolkjes op en vanmiddag stijgt de kans op het voorkomen van een lokale bui, maar veel plekken houden het de hele dag droog. Het is wel veel minder warm geworden. We halen nog maxima van rond een 18 tot 19 graden en er staat ook redelijk wat wind uit een westelijke, later wat meer zuidwestelijke hoek. In de ochtend valt dat landinwaarts nog mee, maar de wind neemt toe en gaat geleidelijk matig tot vrij krachtig waaien. Aan zee wordt die vrij krachtig tot krachtig met tegen de late middag uitschieters tot een 50 km per uur. Tegen de late middag en vanavond neemt de buiigheid toe vanaf de kust.

Vanavond komt dan die actieve buienlijn aan de kust binnen. Eigenlijk zit onze kust meer met de staart van die buienlijn opgezadeld want het meest actieve deel trekt boven Nederland weg. Toch komen er vanavond ook bij ons een aantal forse buien tot ontwikkeling. De bovenluchten koelen flink af en in combinatie met het warme zeewater (ca. 20 graden warm) levert dat een groot temperatuurscontrast op. Dat triggert enkele felle buien die vooral aan de midden- en oostkust fors kunnen uitpakken met daar in die regio mogelijk veel regen, enkele donderklappen en zelfs kans op wat hagel. Die buienlijn trekt dan later in de nacht geleidelijk landinwaarts waarbij ook daar een aantal buien gaan opduiken. De meeste en actiefste opnieuw telkens in het noorden van de regio. Het westen en zuidwesten krijgt veel minder buien en neerslag. De minima dalen tegen het eind van de nacht naar een 11 tot 12 graden en er blijft zeker aan zee veel wind staan uit het westen, later noordwesten.

Morgen wordt een eerst nog wisselvallige en koele dag. We halen maar een 17 tot 18 graden en wolken en opklaringen wisselen af. Er vallen aanvankelijk nog regelmatig (forse) buien. Zelfs met een donderklap, maar: die buien zitten ook morgen vooral in het noorden en noordoosten. Het zuiden en zuidwesten houdt het veel droger of zelfs helemaal droog. Bovendien: in de namiddag wordt het overal droger en verdwijnen de buien snel van het westen uit en komen er brede opklaringen binnen. De wind is eerst nog flink op het voorplan aanwezig, maar neemt gaandeweg af en gaat liggen tegen de avond en nacht. De nacht naar zondag kan een frisse nacht worden met minima die zeker landinwaarts onder de 10 graden duiken.

Zondag is het allemaal weer beter geworden en is de dip in temperatuur alweer voorbij. Het blijft dan overwegend droog met een wisselende bewolking en minder wind. De 20 graden kan landinwaarts weer net aangetikt worden. De bewolking neemt echter toe en later in de middag en tegen de avond kan het wat gaan regenen. Ook in de nacht naar maandag valt er wat regen en blijft het opnieuw erg zacht met minima om en bij de 15 graden.

Maandag is het dan eerst nog regenachtig, later wordt het snel droog en klaart het op. Maxima dan rond of vooraan de 20 graden bij een naar zuidwest draaiende en matig waaiende wind.

Tegen dinsdag keert de zomerse warmte wel degelijk terug en krijgen we een droge dag met wolken en opklaringen en maxima die naar een dikke 25 graden en meer oplopen landinwaarts.

Woensdag en de dagen erna is het licht onstabiel en kan er al eens van tijd tot tijd een bui opduiken, maar we blijven in een vrij warme zuidelijke stroming zitten met aanvoer van warme lucht waarbij de temperaturen vrij hoog blijven zitten.

Samenvattend voor vandaag: Eerst flink wat zon met brede opklaringen. Later geleidelijk stapelwolken die kunnen uitgroeien tot een enkele lokale bui. Het wordt een 18-19 graden bij een aantrekkende westelijke wind. Die kan vrij krachtig worden aan zee. De buienneiging neemt toe naar de late middag en avond en vanavond en vannacht vallen er buien. Die kunnen aan zee en in het noorden erg fel zijn.

Geert, vrijdag 24 augustus, 07.10 uur.

 

Ander nieuws! Er werd de voorbije dagen en weken hard gewerkt aan een nieuwe site over onze tuin. Omdat er in de weerberichten en ook op andere pagina’s van deze site en op Facebook dikwijls verhalen en weetjes over de tuin verschijnen of verteld worden, groeide de noodzaak voor een extra forum. Dat is er nu gekomen. Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Hier nog eens de zeebries uitgelegd in een video:

 

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen