Weerpraatje van donderdag 23 augustus:

Aan de voorkant van een naderende storing, wordt er vandaag met een aantrekkende zuidwestelijke wind eerst nog zachte lucht aangevoerd, maar die is erg vochtig met veel wolken. Morgen en zaterdag zitten we onder de invloed van lagedrukgebieden die enkele storingen en buienlijnen naar ons toe sturen. Zondag stabiliseert de atmosfeer aanvankelijk met de komst van een wig van hoge luchtdruk, maar dat is tijdelijk want tegen de avond loopt een nieuwe storing binnen. Begin volgende week zorgt een nieuwe uitloper van het Azorenhoog voor snelle stabilisering, maar in tegenstelling tot gisteren, zijn de kaarten voor midden volgende week zeer onzeker en helemaal anders. De beide hoofdmodellen, zowel het Europese als het Amerikaanse, laten in de operationele run vanaf woensdag de activiteit van depressies fors toenemen.

Er is echter veel onzekerheid in die berekeningen en deze oplossing is ook nieuw, dus voorzichtigheid op langere termijn is op zijn plaats. Zeker al omdat andere berekeningen dat helemaal niet laten zien. Het is dan ook vreemd dat die beide hoofdruns dat wel laten zien en opvolging is op zijn plaats. De reden dat ze dit doen, is dat de beide hoofdruns een klein lagedrukgebiedje berekenen dat boven onze omgeving zou blijven liggen. Hieronder het EPS-ensemble waarin die onzekerheid te zien is. Het is niet mijn gewoonte deze ensembles hier apart te posten want je kan deze elders op deze site vinden (onder het menu weerkaarten en dan doorklikken naar ECMWF: link naar deze kaarten).

Wat zie je hierop: een uitdraai van het Europese weermodel in grafiekvorm met veel lijnen. Een rode lijn: dat is de operationele berekening. Alle andere groene lijnen zijn ‘gestoorde’ verwachtingen. Dat wil zeggen: de beginsituatie is telkens iets aangepast en dan heeft het model daar ook een berekening mee gemaakt. Zoals je ziet, lopen ook al die groene lijntjes op termijn wel wat uit elkaar, maar dat is normaal. De algemene trend van die groene lijntjes is echter duidelijk: temperaturen lopen op, neerslag is er amper. De rode (operationele run) lijn staat zo goed als alleen met neerslag volgende week, maar het is wel de hoofdrun …
Noot: je mag deze lijnen nooit letterlijk nemen, ze vormen een leidraad voor het opmaken van een verwachting!

Echter: de rode (operationele) run toont iets helemaal anders en zit vandaag wat temperaturen betreft helemaal onderaan en wat neerslag betreft, helemaal bovenaan in de grafiek. Dat is helemaal anders en ook volledig nieuw ten opzichte van gisteren en bovendien toont ook het Amerikaanse model iets gelijkaardigs. Het is dus best even afwachten om te zien of ook de volgende runs dit beeld bevestigen. Er is dus behoorlijk wat onzekerheid voor volgende week in de kaarten geslopen. We volgen dit zeker op!

Vandaag is die onzekerheid er nog absoluut niet en is het weerbeeld duidelijk: er blijft weer erg veel bewolking hangen. Net als gisteren, lost die moeizaam of zelfs niet op. Ook gisteren hebben we gezien dat de zon veel meer moeite heeft met deze wolken dan in de verwachtingen was voorzien en dat zal vandaag niet anders zijn. Vele plekken zullen weinig of geen zon te zien krijgen. De ochtend verloopt dan ook grijs en er kan zelfs wat lichte motregen vallen. Vanmiddag kunnen er wel een paar voorzichtige en tijdelijke opklaringkjes zijn, maar veel zal het allemaal niet voorstellen. Er komt vanaf het westen sowieso een front dichterbij zodat de bewolking, als die al wat breekt, toch weer toeneemt. Het wordt wel nog vrij zacht met maxima van een 21 graden aan zee tot lokaal 23 landinwaarts. Verder trekt de zuidwestelijke tot zuidelijke wind gaandeweg de dag ook aan. Aan zee kan die later vrij krachtig tot krachtig worden. In de late middag is wat lichte regen of een bui mogelijk.

Vanavond en vannacht blijft het bewolkt met kans op wat tijdelijke lichte regen of een bui. Later is het dan weer overwegend droog met geleidelijk wat opklaringen. De minima dalen naar een 13-14 graden tegen de ochtend terwijl er redelijk wat wind staat, zeker aan zee. Daar kan die tot een 4-5 Bft aantrekken.

Morgen is het dan wisselend bewolkt. Opklaringen en wolkenvelden wisselen elkaar af terwijl er doorheen de dag hier en daar al eens een bui kan opduiken. Er staat daarbij vrij veel wind uit een zuidwestelijke tot westelijke richting. Die waait boven land vlagerig, aan zee is die vrij krachtig tot zelfs krachtig. Het is een stuk koeler met maxima rond 17-18 graden aan de kust en tot een 19 landinwaarts. Tegen de avond nadert een actieve buienlijn de kust en kunnen er forse buien vallen. Zeker in de nacht naar zaterdag zijn er flinke buien, zelfs met onweer en kan er veel neerslag vallen, zeker aan de Oostkust en in het noorden van de regio.

Zaterdag wordt een erg wisselvallige en koele dag. We halen maar een 17 tot 18 graden en wolken en opklaringen wisselen af. Er vallen regelmatig forse buien, zeker in de ochtend. Zelfs met een donderklap. In de namiddag wordt het droger en verdwijnen de meeste buien van het westen uit. Daar vallen trouwens de minste buien te verwachten. De wind is eerst nog flink op het voorplan aanwezig, maar neemt gaandeweg af. De nacht naar zondag kan een frisse nacht worden met minima die zeker landinwaarts onder de 10 graden duiken.

Zondag is het allemaal weer wat beter geworden. Het blijft dan overwegend droog met een wisselende bewolking en minder wind. De 20 graden kan landinwaarts weer net aangetikt worden. De bewolking neemt echter toe en later in de middag en tegen de avond kan het gaan regenen. Ook daar is de berekening van vandaag anders dan die van gisteren waar er nu toch duidelijk een significant neerslagsignaal in de verwachtingen zit.

Maandag is het dan eerst nog regenachtig, later wordt het snel droog en klaart het op. Maxima dan rond of vooraan de 20 graden. Tegen dinsdag keert de zomerse warmte wel degelijk terug en krijgen we een droge dag met wolken en opklaringen en maxima die naar een 25 graden oplopen landinwaarts. Vanaf woensdag is er dan die grote onzekerheid in de weerkaarten: zie hierboven.

Samenvattend voor vandaag: Het blijft grijs en bewolkt, zeker in de ochtend. Zelfs een drup motregen is mogelijk. Vanmiddag kan er tijdelijk een kleine opklaring zijn, maar voor hetzelfde geld blijft het grijs in veel regio’s. Het is wel nog zacht met 21 graden aan zee tot 23 elders. De wind trekt aan en wordt matig tot vrij krachtig uit het zuidwesten, zelfs krachtig aan zee. In de late middag en vanavond is wat regen of een buitje mogelijk.

Geert, donderdag 23 augustus, 07.20 uur.

 

Ander nieuws! Er werd de voorbije dagen en weken hard gewerkt aan een nieuwe site over onze tuin. Omdat er in de weerberichten en ook op andere pagina’s van deze site en op Facebook dikwijls verhalen en weetjes over de tuin verschijnen of verteld worden, groeide de noodzaak voor een extra forum. Dat is er nu gekomen. Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Hier nog eens de zeebries uitgelegd in een video:

 

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen