Weerpraatje van woensdag 22 augustus:

Vandaag zitten we nog tijdelijk onder de beschermende invloed van een uitloper van het hogedrukgebied van de Azoren, maar die uitloper verliest aan kracht. Morgen komen we onder invloed van een storing die van west naar oost over de regio trekt, waarachter zich een veel koelere west tot noordwestelijke stroming inzet. Vrijdag tot en met zondag wordt ons weer beïnvloed door een lagedrukgebied op de Noordzee dat zorgt voor enkele flink wisselvallige dagen met vooral in de periode vrijdagavond tot en zondagochtend geregeld perioden met buien of regen, maar geen erg grote hoeveelheden. Er komt dan ook meer wind te staan. Vanaf maandag gooit het Azorenhoog weer een uitloper uit over West-Europa en gaat alles weer stabiliseren en tot rust komen met opnieuw zomerse dagen later in de week.

Vandaag krijgen we de warmste dag van de week. Die kan op meerdere plekken wel eerst starten met een aantal uitgebreide lage wolkenvelden waarbij vooral aan zee en in het westen / noordwesten die lage bewolking wat langer kan blijven hangen, maar uiteindelijk lost alles grotendeels weer op. Dat gebeurt uiterlijk tegen eind van de ochtend / rond de middag. Er kunnen dan in de loop van de middag wel wat stapelwolken verschijnen, maar dat is allemaal zonder veel erg. Met flink wat zon lopen de temperaturen dan aardig op en komen overal weer zomerse waarden op de thermometers. Dat kan landinwaarts lokaal tot een 27-28 graden zijn. Aan zee is het iets minder warm, maar ook daar halen we toch een 23-24 graden. De wind zit daarbij in een zuidwestelijke tot zuidelijke richting, aan de kust is die wat meer west georiënteerd en waait over het algemeen zwak, aan de kust matig.

Vanavond koelt het dan weer erg traag af en de wind valt daarbij weer grotendeels weg. Het is dan ook opnieuw laat in de avond als we weer onder de 20 graden duiken. Ook de nacht verloopt zacht met minima rond 15-16 graden waarbij er weer op meerdere plaatsen nevel of lage wolken kunnen gevormd worden tegen de ochtend.

Morgen komt er een einde aan deze zeer lange zomerse periode. In de loop van de dag trekt een koufront binnen.  In de loop van de ochtend al neemt de bewolking vrij snel toe vanaf de kust, gevolgd door wat regen of een paar buien in de namiddag. Dat lijkt opnieuw meer een lokale bui te worden dan een algemeen gebeuren en erg veel regen zal het allemaal weer niet worden. Het blijft beperkt. De temperaturen kunnen voor de komst van het front wel nog een sprintje trekken naar maxima van vooraan de 20 graden in de kustregio. Landinwaarts kunnen we zelfs nog gemakkelijk een 23-24 graden halen rond de middag. Daar komt het front ook maar later binnen. Na passage van het front draait de wind naar het westen, neemt toe en voert koelere lucht aan. Tegen de late middag en avond koelt het dan ook behoorlijk af en wordt het wisselvalliger.

Vanaf vrijdag tot en met zondag neemt een depressie, komende van de Britse Eilanden en zich vestigend op de Noordzee het roer over, wat voor ons weer uitloopt op wisselvalligheid. Op al die dagen gaat een westelijke tot noordwestelijke wind gevoelig koelere lucht binnenblazen met maxima die de 20 graden niet meer halen en blijven steken op 17 tot 19 graden. Er is redelijk wat wind en per momenten vallen er buien of passeren er dan storingen met regen. Landinwaarts lijkt het met die neerslaghoeveelheden nog wel mee te vallen, maar vooral aan de kust kunnen er dan toch wel enkele forse buien gaan vallen. Mede doordat de bovenluchten flink gaan afkoelen en in combinatie met het erg warme Noordzeewater kan dat aanleiding geven tot flinke buien die zich aan de kust vormen. De meeste buien gaan vallen tussen vrijdagavond en zondagochtend. In de loop van zondag knapt het weer echter al snel weer op met veel minder of geen buien meer, minder wind en meer zon. Ook de nachten worden in die periode behoorlijk koeler en we gaan zeker landinwaarts naar minima die onder de 10 graden gaan terechtkomen. Een herfstig gevoel sluipt dus even binnen.

Na het weekeind wordt het opnieuw beter met een nieuwe uitloper van het Azorenhoog die dichterbij komt en zal zorgen voor stabilisatie in de atmosfeer. De buien verdwijnen, de wind neemt af en de temperaturen gaan er weer op vooruit, tegen het midden van de week zelfs weer neigend naar zomerse maxima.

Samenvattend voor vandaag: Na het oplossen van het ochtendgrijs, wat even kan duren, wordt het zonnig en zomers warm met maxima van 23 graden vlak aan zee tot lokaal 28 landinwaarts. Er is veel zon, al verschijnen er ook wel wat stapelwolken. Verder is het rustig met een zwakke zuidelijke tot zuidwestelijke wind, aan zee is die meer west georiënteerd.

Geert, woensdag 22 augustus, 06.50 uur.

 

!! Er is nieuws: er werd de voorbije dagen en weken hard gewerkt aan een nieuwe site over onze tuin. Omdat er in de weerberichten en ook op andere pagina’s van deze site en op Facebook dikwijls verhalen en weetjes over de tuin verschijnen of verteld worden, groeide de noodzaak voor een extra forum. Dat is er nu gekomen. Klik op de afbeelding hieronder en vind de weg naar onze tuinsite!

 

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Hier nog eens de zeebries uitgelegd in een video:

 

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen