Weerpraatje van dinsdag 21 augustus:

We zitten vandaag nog onder de beschermende invloed van een uitloper van het Azorenhoog, maar die verliest aan kracht. Er ligt aanvankelijk ook nog een staartje van een storing in de buurt met veel wolken, maar dat lost geleidelijk aan op. Morgen komen we tijdelijk in een zadelgebied terecht. Een soort niemandsland tussen verschillende druksystemen in. Dat levert ook een rustige, maar wel zomers warme dag op vooraleer donderdag een koufront van west naar oost door de regio zal trekken. Dat hangt samen met een lagedrukgebied dat de dagen daarna op de Noordzee komt te liggen en ons enkele herfstige dagen zal bezorgen. Volgende week komt een nieuwe uitloper van het Azorenhoog onze kant op en wordt het opnieuw droog, rustiger en weer wat warmer.

Vandaag zijn er zeker in de ochtend eerst nog veel wolken. Er zijn echter al vroeg ook een aantal opklaringen aanwezig en die gaan zich gaandeweg de dag alleen maar uitbreiden. De zon krijgt dan geleidelijk aan weer meer armslag. Neerslag is er opnieuw niet of amper bij of het zou om een heel lokale spat regen moeten gaan die in de vroege ochtend links of rechts zou kunnen opduiken, maar die kans is maar heel klein. Vooral deze middag krijgt de zon het weer gemakkelijker en breekt ze op steeds meer plaatsen weer vlot door de bewolking heen. De temperaturen halen daar dan ook direct weer hun voordeel uit en lopen gemakkelijk weer op naar een 22-23 graden aan zee, landinwaarts zal dat alweer om en bij de zomerse 25 graden worden. De wind zit daarbij in een zuidwestelijke tot westelijke hoek en waait daarbij over het algemeen zwak, vanmiddag tijdelijk wel eens matig.

Vanavond is het rustig en licht tot wisselend bewolkt. Ook de nacht zal rustig verlopen met een wisselende bewolking en vorming van wat nevel. De temperaturen dalen in de avond eerst langzaam en blijven eerst nog een lange tijd vrij hoog zitten om dan uiteindelijk tegen de ochtend te dalen naar een 15-tal graden.

Morgen krijgen we de warmste dag van de week. Met flink wat zon lopen de temperaturen dan aardig op en komen overal weer zomerse waarden op de thermometers. Dat kan landinwaarts lokaal tot een 27-28 graden zijn. Aan zee is het iets minder warm, maar ook daar halen we toch een 23-24 graden. De wind zit daarbij in een zuidwestelijke tot zuidelijke richting, aan de kust is die wat meer west georiënteerd en waait over het algemeen zwak, aan de kust matig.

Donderdag komt er een einde aan deze zeer lange zomerse periode. In de loop van de dag trekt een koufront binnen. De timing van dat front lijkt toch eerder vroeg dan laat te gaan komen. In de loop van de ochtend al neemt de bewolking vrij snel toe vanaf de kust, gevolgd door wat regen of een paar buien. De temperaturen kunnen nog een sprintje trekken naar maxima van vooraan de 20 graden, maar na het front draait de wind naar het westen, neemt toe en voert koelere lucht aan. De namiddag verloopt dan ook wisselend tot zwaar bewolkt met kans op wat regen of buien, meer wind en lagere temperaturen.

Vanaf vrijdag tot en met zondag neemt een depressie, komende van de Britse Eilanden en zich vestigend op de Noordzee het roer over, wat voor ons weer uitloopt op wisselvalligheid. Op al die dagen gaat een westelijke tot noordwestelijke wind gevoelig koelere lucht binnenblazen met maxima die de 20 graden niet meer halen en blijven steken op 17 tot 19 graden. Er is redelijk wat wind en per momenten vallen er buien of passeren er dan storingen met regen. Landinwaarts lijkt het met die neerslaghoeveelheden nog wel mee te vallen, maar vooral aan de kust kunnen er dan toch wel enkele forse buien gaan vallen. Mede doordat de bovenluchten flink gaan afkoelen en in combinatie met het erg warme Noordzeewater kan dat aanleiding geven tot flinke buien die zich aan de kust vormen. Ook de nachten worden in die periode behoorlijk koeler en we gaan zeker landinwaarts naar minima die onder de 10 graden gaan terechtkomen. Een herfstig gevoel sluipt dus zeker binnen.

Na het weekeind wordt het opnieuw beter met een nieuwe uitloper van het Azorenhoog die dichterbij komt en zal zorgen voor stabilisatie in de atmosfeer. De buien verdwijnen, de wind neemt af en de temperaturen gaan er weer op vooruit.

Samenvattend voor vandaag: Eerst nog vrij veel wolken, maar gaandeweg neemt de zon het meer en meer over met temperaturen die uiteindelijk rond zomerse waarden uitkomen landinwaarts (24-25 graden) en rond een 23 graden aan de kust. De wind waait zwak tot matig uit zuidwest tot west en het blijft droog.

Geert, dinsdag 21 augustus, 06.45 uur.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Hier nog eens de zeebries uitgelegd in een video:

 

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen