Weerpraatje van maandag 20 augustus:

Vandaag beïnvloedt een zwakke storing nog tijdelijk ons weer, maar geleidelijk aan krijgt een uitloper van het hogedrukgebied der Azoren weer meer grip ons weer. Hoewel er ook morgen nog een staart van een storing weet tussen te glippen, knapt het weer dan opnieuw snel op. In de loop van donderdag echter, trekt een koufront door en vanaf dan nemen lagedrukgebieden het enkele dagen over met wisselvallige dagen en perioden van regen en wind en lagere maxima. Dit is waarschijnlijk maar tijdelijk want op lange termijn zitten er opnieuw drukstijgingen aan te komen.

Vandaag start de dag grijs en is het algemene weerbeeld eerst wat minder fraai. Een zwakke storing trekt vanochtend door met vrij veel bewolking en kans op wat heel licht en heel tijdelijk gedruppel, maar opnieuw: het stelt niet veel voor. De meeste plekken gaan het waarschijnlijk gewoon helemaal droog houden. Het blijft echter lang zwaar bewolkt tot betrokken. Het is pas in de namiddag dat er vanaf de kust geleidelijk aan weer een paar opklaringen kunnen binnenlopen en dat we weer wat zon te zien zullen krijgen. Of dat echter overal zal lukken, is nog maar de vraag. De kans is groot dat een aantal plekken vandaag de zon helemaal niet te zien zullen krijgen en dat het daar gewoon grijs blijft. De temperaturen zitten daarbij wat lager dan gisteren. De dag is alleszins wel zacht gestart met waarden rond een 16-17 graden en nog voor de middag halen we een graad of 20. Deze namiddag kan het dan rond 21 graden worden aan zee, landinwaarts is dat een 22 tot 23. Als de zon voldoende meewerkt, is dat eerder 23, blijft ze wat achterwege, halen we eerder die 22 graden als hoogste waarde. Verder is de zuidwestelijke wind van gisteren flink afgenomen. Die gaat nog maar zwak tot matig waaien boven land, aan de kust kan die nog wel matig worden.

Vanavond en vannacht kunnen er tijdelijk wel wat meer opklaringen zijn, maar dat is niet van blijvende aard. Later in de nacht neemt de bewolking zeker weer toe op nadering en passage van een volgende staart van een storing. De wolken hebben dan wel weer het voordeel dat het erg zacht blijft met minima rond 15-16 graden.

Morgen zijn er zeker in de ochtend ook nog veel wolken, maar de zon krijgt dan geleidelijk aan weer meer armslag. Neerslag is er opnieuw niet of amper bij of het zou om een heel lokale spat regen moeten gaan. Vooral morgen middag, krijgt de zon het weer gemakkelijker en breekt ze op steeds meer plaatsen weer vlot door de bewolking heen. De temperaturen halen daar dan ook direct weer hun voordeel uit en lopen gemakkelijk weer op naar een 22-23 graden aan zee, landinwaarts zal dat alweer om en bij de zomerse 25 graden worden.

Woensdag zorgt een nieuwe uitloper van het hogedrukgebied van de Azoren ervoor dat ons weer opnieuw opknapt. Storingen blijven dan op een afstand en met een weer meer zuidelijke wind wordt er dan weer warmere lucht aangevoerd. De maxima gaan weer wat omhoog en vatten dan post rond een graad of 23-24 aan zee terwijl we landinwaarts dan weer gemakkelijk richting 25 tot zelfs 27 graden of meer kunnen gaan. De zon wint dan ook weer terrein en laat zich weer meer zien.

Donderdag komt er een einde aan deze zeer lange zomerse periode. In de loop van de dag trekt een koufront binnen. De timing van dat front is nu nog niet zeker. Komt het vroeg, dan hebben we al vlug met wolken en perioden van regen of buien te maken. Komt het laat, dan zal pas in de loop van de dag de bewolking toenemen, gevolgd door regen en buien. Afhankelijk van die timing, zal ook de temperatuur nog flink kunnen oplopen of al snel afgetopt worden. Een precieze timing daarvan is op dit moment nog niet te geven, al lijkt het er op dat het front pas ten vroegste in de namiddag zal binnenlopen. Komende dagen wordt dit duidelijker.

In elk geval nemen vanaf vrijdag tot en met zondag depressies boven de Britse Eilanden en de Noordzee het roer over, wat voor ons weer uitloopt op wisselvalligheid. Op al die dagen gaat een westelijke tot noordwestelijke wind gevoelig koelere lucht binnenblazen met maxima die de 20 graden niet meer halen en blijven steken op 17 tot 19 graden. Er is redelijk wat wind en per momenten vallen er buien of passeren er dan storingen met regen. Of het daarbij om grote hoeveelheden gaat, is ook nog niet duidelijk, maar er zal in elk geval wel regelmatig wat water uit de lucht gaan vallen. Waarschijnlijk is dit echter maar een tijdelijk intermezzo want later volgende week lijken die depressies er weer de brui aan te geven en komt het Azorenhoog weer dichterbij wat dan volgende week weer warmer en stabieler weer zou betekenen.

Samenvattend voor vandaag: Het is eerst lang en hardnekkig grijs en lokaal zou dat wel eens de hele dag zo kunnen blijven al neemt vanmiddag de kans op opklaringen wel toe. We houden het droog bij een zwakke tot matige zuidwestelijke wind en maxima die vanmiddag rond 20 tot 22 graden uitkomen waar de wolken blijven hangen en een graadje hoger zitten waar wolken wijken.

Geert, maandag 20 augustus, 06.55 uur.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Hier nog eens de zeebries uitgelegd in een video:

 

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen