Weerpraatje van zondag 19 augustus:

Een in kracht afnemende wig van hoge luchtdruk doet nog even verwoede pogingen om zwakke storingen buiten te houden, maar dat lukt steeds moeilijker. Vooral vannacht en morgen krijgen we staartjes van storingen binnen en ook dinsdag hebben we nog met zwakke storingen te maken. Tegen het midden van de week krijgen we een nieuwe uitloper van het Azorenhoog die ons weer enkele mooie zomerdagen zal bezorgen. Naar het eind van de week toe krijgen lagedrukgebieden meer vat op ons weer en lopen enkele meer actieve storingen binnen waarna veel koelere lucht binnenloopt tegen het weekeind.

Vandaag verloopt bij momenten vrij aardig, maar het weerbeeld kan sterk verschillend zijn van plaats tot plaats en van tijd tot tijd. Het blijft de hele dag wel droog en er zijn meer opklaringen en zonnige perioden dan op zaterdag het geval was, maar dat is niet het weerbeeld van de hele dag. Zeker in de namiddag komen er tijdelijk brede zonnige perioden aan, maar voor die tijd zijn het soms de wolken die lang en hardnekkig kunnen overheersen. Er zijn al van in de ochtend opklaringen, maar die komen lang niet overal voor. In de loop van de namiddag maken we allemaal kans op een aantal bredere opklaringen, maar ook dat is tijdelijk. Er nadert immers een zwakke storing die tegen de late middag en de avond sowieso zal zorgen voor een nieuwe toename van de bewolking. Koud is het daarbij zeker niet. De ochtend startte al met 15-16 graden en het kwik gaat al gauw richting een graad of 20. In de opklaringen van deze namiddag wordt het nog wat warmer: we halen maxima van een 22 graden aan zee. Landinwaarts is het wat warmer en kan het 23 tot 24 graden worden. De wind blijft in het zuidwesten zitten en waait daarbij matig. Tegen het eind van de dag kan die wat meer aantrekken tot vrij krachtig aan de kust.

Vanavond en vannacht is het zwaar bewolkt tot betrokken en dan loopt een zwakke storingen onze regio binnen. Dat kan uitlopen op wat lichte regen of motregen, maar zeker geen grote hoeveelheden. Het blijft ook matig waaien, aan de kust soms vrij krachtig. De minima blijven onder het wolkendeken erg hoog zitten en dalen amper onder de 16-17 graden.

Vooral morgen is het algemene weerbeeld dan weer wat minder fraai. Een zwakke storing trekt dan door met vrij veel bewolking en kans op wat gedruppel, maar opnieuw: het stelt niet veel voor. Als er hier en daar al eens een beetje regen zal vallen, zal dat al veel zijn. Het blijft echter lang zwaar bewolkt tot betrokken. Het is pas in de namiddag dat er vanaf de kust geleidelijk aan weer opklaringen binnenlopen en dat we weer wat zon te zien zullen krijgen. De maxima zitten morgen wat lager dan vandaag, maar slagen er toch nog in om vooraan de 20 graden uit te komen. Er staat wel de hele dag redelijk wat wind uit een zuidwestelijke richting.

Dinsdag zijn er ook nog veel wolken, maar de zon krijgt dan geleidelijk aan weer meer armslag. Neerslag is er niet of amper bij al zou er in de loop van dinsdag links of rechts toch wel eens een drupje regen kunnen vallen. De maxima slagen er ook op dinsdag in om weer telkens gemakkelijk een stuk in de 20 graden gaan zitten.

Woensdag en donderdag zorgt een nieuwe uitloper van het hogedrukgebied van de Azoren ervoor dat ons weer opnieuw opknapt. Storingen blijven dan op een afstand en met een weer meer zuidelijke wind wordt er dan weer warmere lucht aangevoerd. De maxima gaan weer wat omhoog en vatten dan post rond een graad of 23 aan zee terwijl we landinwaarts dan weer gemakkelijk richting 24-25 graden of meer kunnen gaan. De zon wint dan ook weer terrein en laat zich weer meer zien.

Samenvattend voor vandaag: Een sterk wisselend weerbeeld in de tijd en van plaats tot plaats. Er zijn hardnekkige en uitgebreide wolkenpartijen aanwezig, maar ook opklaringen. Gaandeweg de dag krijgen we tijdelijk meer opklaringen, maar tegen het eind van de middag neemt de bewolking toch weer toe. Maxima rond 21 tot 23-24 graden tijdens de opklaringen, een stuk minder onder de bewolking bij een geleidelijk aantrekkende zuidwestelijke wind. Vanavond en vannacht wat lichte (mot)regen.

Geert, zondag 19 augustus, 09.45 uur.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Hier nog eens de zeebries uitgelegd in een video:

 

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen