Weerpraatje van zaterdag 18 augustus:

We zitten op de noordflank van een uitloper van het hogedrukgebied der Azoren. Deze ligt echter net niet dicht genoeg om ons volledig te beschermen voor zwakke storingen. Die lopen op de flank van dat hoog mee en zorgen van tijd tot tijd voor meer wolkenvelden. Voorlopig is het daarbij (zo goed als) droog. Begin volgende week kan eventueel een drupje regen vallen, maar het zal amper wat voorstellen.Later in de week krijgt het hoog wat meer invloed en worden storingen weer wat verder weg geduwd. Al bij al voor de komende tijd gematigd zomerweer met telkens vrij aangename temperaturen en vooral een verder aanhouden van de structurele droogt, ook al is er dan de voorbije tijd hier en daar wel wat regen gevallen. Dat is echter lang niet voldoende om de droogte te breken.

Vandaag start de dag nog met een aantal brede opklaringen, maar dat is niet het weerbeeld voor de volledige dag. Er zijn van in de ochtend ook al een aantal wolkenvelden in de regio aanwezig en in de loop van de dag nemen die toe vanaf de kust. Ze horen bij een zwakke storing die van west naar oost zal trekken. Vooral later vandaag zijn er dan ook meer en  meer bewolkte perioden, maar het blijft zo goed als droog. Heel lokaal is misschien een enkele drup regen niet onmogelijk, maar dat zal amper iets voorstellen. Het wordt daarbij ook weer gemakkelijk vrij warm met maxima die aan zee oplopen tot rond een 21-22 graden. Landinwaarts is dat een 22-23. De wind zit daarbij in een zuidwestelijke hoek en waait meest matig, maar trekt in de loop van de dag wel wat aan. Aan zee kan die misschien tijdelijk wel net tot vrij krachtig aanspannen.

Vanavond en vannacht is het aanhoudend wisselend tot zwaar bewolkt, maar er komen dan gaandeweg weer meer opklaringen. De minima blijven onder de bewolking andermaal erg zacht met waarden die weer niet veel lager gaan uitkomen dan rond een 14-15 graden tegen de ochtend.

Morgen verloopt ook vrij aardig. Het blijft droog en er zijn meer opklaringen en zonnige perioden dan op vandaag. Zeker in de namiddag komen er brede zonnige perioden aan. We halen maxima van een 22 graden aan zee. Landinwaarts is het wat warmer en kan het 23 tot 24 graden worden. Zelfs een zomerse 25’er is lokaal best wel weer haalbaar. De wind blijft in het zuidwesten zitten en waait daarbij matig.

Begin volgende week neemt de invloed van enkele zwakke storingen weer toe en is er meer bewolking. De maxima blijven telkens wel gemakkelijk een stuk in de 20 graden terechtkomen, maar de kans op eens wat lichte regen of een enkele bui wordt groter. Veel zal het zeker niet zijn, maar de onstabiliteit neemt tijdens de eerste dagen van volgende week toch wat toe. Vooral op maandag is het algemene weerbeeld weer wat minder fraai. Een zwakke storing trekt dan door met vrij veel bewolking en kans op wat gedruppel, maar opnieuw: het stelt niet veel voor. Als er hier en daar al eens een beetje regen zal vallen, zal dat al veel zijn.

Dinsdag en woensdag zijn er ook nog veel wolken, maar de zon krijgt dan geleidelijk aan weer meer armslag. Neerslag is er niet of amper bij terwijl de maxima op die beide dagen ook weer telkens gemakkelijk een stuk in de 20 graden gaan zitten.

Samenvattend voor vandaag: We starten de dag nog met een aantal vrij brede opklaringen, maar gaandeweg komen er geleidelijk aan meer en meer wolkenvelden binnenlopen. Uiteindelijk gaan die overheersen. Het wordt echter ondanks de toenemende bewolking weer gemakkelijk 21 tot 23 graden bij een matige, later wat aanspannende zuidwestelijke wind.

Geert, zaterdag 18 augustus, 08.30 uur.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Hier nog eens de zeebries uitgelegd in een video:

 

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen