Weerpraatje van vrijdag 17 augustus:

We komen vandaag onder invloed van een wig van hoge luchtdruk. Boven de Ardennen ligt aanvankelijk nog een snel wegtrekkend koufront, maar dat zal ons land gauw verlaten. Morgen en de komende dagen leven we dan op de flank van een uitloper van het hogedrukgebied van de Azoren. Dat ligt echter net niet dicht genoeg om zwakke storingen op een afstand te houden die aan de noordflank van deze uitloper trekken zodat er bij ons regelmatig een staartje van een storing doortrekt met veel bewolking en kans op wat lichte regen, vooral vanaf maandag.

Het wordt vandaag wisselend bewolkt met opklaringen. Dat weerbeeld houden we de hele dag vast. Er zijn nu eens veel wolken, dan weer is de zon meer op het voorplan aanwezig, maar die mix speelt ons de hele dag parten. Aan zee is het zonniger en daar speelt de zon wel de hoofdrol. Het blijft wel droog. De wind zit daarbij in een westelijke hoek en gaat matig waaien, aan zee kan die tijdelijk vrij krachtig zijn. Later vanmiddag neemt de wind in kracht af en wordt dan meer zuidwestelijk. We halen minder hoge maxima dan gisteren. Het kwik loopt vanmiddag op tot rond een 21-22 graden aan de kust terwijl we landinwaarts een graad of 22-23 kunnen halen.

Vanavond en vannacht blijft er vrij veel bewolking hangen. In de loop van de nacht neemt die zelfs weer toe vanaf de kust. De minima dalen daarbij tot rond een 14-15 graden tegen de ochtend, waarmee we opnieuw een vrij zachte nacht kunnen bijschrijven. Verder neemt de wind af en gaat nog maar zwak waaien tegen de ochtend.

Morgen krijgen we dan weer een uitloper van het Azorenhoog die tot over onze regio rolt en dat zorgt dan weer voor een aantal vrij aardige dagen en opnieuw maxima van ruim in de 20 graden. Het is wel niet altijd even zonnig op die dagen. Morgen trekt er in de loop van de ochtend een zwak warmtefront door onze omgeving met erg veel wolken. De zon krijgen we dan ook in eerste instantie niet te zien en het is zelfs niet onmogelijk dat er hier of daar eens een handvol regendruppels valt. Veel zal het absoluut niet zijn, maar zeker in de ochtend is een drupje regen hier of daar niet volledig uit te sluiten. De meeste plekken houden het echter droog. In de namiddag is het sowieso droog en kunnen er geleidelijk wat schuchtere opklaringen opduiken, maar erg zonnig wordt het zeker niet. De grootste kans op wat zon is opnieuw aan zee te vinden. De maxima doen het echter zeker niet slecht en halen desondanks gemakkelijk een 21 tot 22 graden bij een matige, aan de kust soms vrij krachtige wind uit een zuidwestelijke richting.

Zondag verloopt ook vrij aardig. Het blijft droog en er zijn meer opklaringen en zonnige perioden dan op zaterdag We halen maxima van 21 tot 22 graden aan zee. Landinwaarts is het wat warmer en kan het 23 graden worden. De wind blijft in het zuidwesten zitten en waait daarbij matig.

Begin volgende week neemt de invloed van enkele zwakke storingen weer toe en is er meer bewolking. De maxima blijven telkens wel gemakkelijk een stuk in de 20 graden terechtkomen, maar de kans op eens wat lichte regen of een enkele bui wordt groter. Veel zal het zeker niet zijn, maar de onstabiliteit neemt tijdens de eerste dagen van volgende week toch wat toe.

Samenvattend voor vandaag: We krijgen een mix van wolken en zonnige perioden te verwerken. Aan zee is er meer zon. De wind waait zwak, later matig en aan zee soms vrij krachtig uit het westen, later zuidwesten. We halen vanmiddag 21-22 graden aan de kust tot rond een graad of 23 landinwaarts.

Geert, vrijdag 17 augustus, 06.30 uur.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Hier nog eens de zeebries uitgelegd in een video:

 

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen