Weerpraatje van donderdag 16 augustus:

Een koufront ligt vandaag boven de Britse Eilanden en nadert ons. Vanavond en vannacht trekt het met regen door onze regio. Voordien voert een zuidelijke wind warme lucht aan met opklaringen en wolkenvelden. Morgen en in het weekeind zitten we onder de positieve invloed van een uitloper van het Azorenhoog, maar toch lopen staartjes van storingen daar nog met wolkenvelden doorheen. Ook begin volgende week zorgt die uitloper nog voor rustig en vrij stabiel weer.

We krijgen vandaag in tegenstelling tot gisteren, meer met de zon te maken. Er ligt een storing op de loer, maar die loopt pas tegen de avond onze regio binnen.De lage wolken zijn er vanochtend lokaal eerst nog wel, maar op vele plekken zijn ze toch al verdwenen. Wat niet wil zeggen dat de dag altijd en overal even zonnig zal verlopen. Er kan van tijd tot tijd wel eens wat bewolking opduiken. Toch zijn er ook brede opklaringen en zonnige perioden, zeker in de ochtend, maar ook vanmiddag. Ook dan zijn er best brede perioden met zonneschijn al neemt de bewolking gaandeweg de dag wel toe. De temperaturen doen het goed, erg goed. Een zuidelijke wind die stilaan matig gaat waaien, voert warme lucht aan waarin we vanmiddag 24-25 graden noteren aan zee. Landinwaarts zitten de maxima nog hoger en lopen gemakkelijk op naar 26 tot 28 graden. De zuidelijke wind trekt wel aan en kan tegen het eind van de dag aan de kust vrij krachtig worden.

Tegen de late middag raken de wolken echt wel in de meerderheid en is het niet uitgesloten dat er links of rechts al een (onweerachtige) bui opduikt. Vanavond komt die storing dan opzetten met een snelle verdere toename van de bewolking, gevolgd door regen. De timing en activiteit van deze storing blijft een lastig gegeven, zelfs tot op dit moment. Het ziet er naar uit dat die regen dus pas vanavond arriveert waarbij er eventueel hier en daar ook een onweerachtige bui op dat front kan opduiken. De meeste kans daarop maken de gebieden landinwaarts. De storing trekt traag, dus er kan ook best wel wat regen gaan vallen. Tijdens de nacht blijft het regenachtig met nog steeds perioden van soms intense regen. Tegen de ochtend aan wordt het vanaf de kust droger. De nachtelijke minima blijven ook hoog zitten met waarden rond een 14-15 graden.

Morgen en het komende weekeind krijgen we dan weer een uitloper van het Azorenhoog die tot over onze regio rolt en dat zorgt dan weer voor een aantal vrij aardige dagen en opnieuw maxima van ruim in de 20 graden. Het is wel niet altijd even zonnig op die dagen. Morgen lijkt dat nog best mee te vallen met flinke zonnige perioden. In de ochtend is eventueel landinwaarts nog wat gedruppel mogelijk van de wegtrekkende storing die komende nacht passeert, maar daarna blijft het droog. Het is wisselend bewolkt en de maxima komen weer een flink stuk in de 20 graden te zitten met een 22-23 als hoogste waarden.

Zaterdag en zondag verlopen ook vrij aardig. Het blijft over het algemeen droog, maar een paar zwakke storingen slagen er in om toch redelijk wat wolkenvelden tot over onze regio te sturen en het is niet helemaal onmogelijk dat er daar tijdelijk eens een handvol druppels uit valt. Veel zal het zeker niet zijn. Zaterdag overheerst de bewolking daar nog bij, maar zondag zijn er meer opklaringen en zonnige perioden. We halen maxima van vooraan de 20 graden op zaterdag, zondag is dat iets meer en kan het 23 graden worden.

Begin volgende week neemt de invloed van enkele zwakke storingen weer toe en is er meer bewolking. De maxima blijven telkens wel gemakkelijk een stuk in de 20 graden terechtkomen, maar de kans op eens wat lichte regen of een enkele bui wordt groter. Veel zal het zeker niet zijn, maar de onstabiliteit neemt tijdens de eerste dagen van volgende week toch wat toe.

Samenvattend voor vandaag: We krijgen vandaag eerst een aantal brede opklaringen, afgewisseld met wat wolkenvelden. Vanmiddag neemt de bewolking geleidelijk toe, al blijft er ook zeker ruimte voor brede opklaringen. De wind is zuidelijk en voert warme lucht aan met zomerse maxima tussen 25 en 28 graden. Vanavond en vannacht gaat het regenen.

Geert, donderdag 16 augustus, 06.45 uur.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Hier nog eens de zeebries uitgelegd in een video:

 

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen