Weerpraatje van woensdag 15 augustus:

We zitten onder de positieve invloed van een wig van hoge luchtdruk die zorgt voor rustige en stabiele omstandigheden. Echter trekt een verzwakt warmtefront nog door deze rug heen en zorgt voor veel bewolking. Morgen trekt een koufront door onze regio en aan de voorzijde ervan voert een zuidelijke stroming dan warme lucht aan, maar helaas ook weer met veel wolken. Later volgen er regen en buien. Vrijdag tot en met zondag zorgt een nieuwe uitloper van het Azorenhoog voor aanhoudend rustig weer, maar wel met steeds veel wolken. Begin volgende week dringen enkele zwakke storingen tot onze regio door.

We starten de dag vandaag met veel en aanhoudende wolkenvelden. Zoals verwacht zijn die in de loop van de nacht opgedoken en kunnen het ons knap moeilijk maken. Die ochtendlijke bewolking lost maar heel geleidelijk aan op. Later vandaag komen er dan vanaf de kust geleidelijk aan meer opklaringen binnen en daar wordt het dan licht bewolkt tot bij momenten wisselend bewolkt. Vooral landinwaarts echter kunnen er blijvend ook weer wat uitsmerende stapelwolken opduiken die het de zon blijvend moeilijk maken. We houden het wel droog en voor de rest is het weerbeeld zeker niet slecht te noemen. De wind trekt daarbij wat meer naar het zuiden en het is dan ook weer een graadje warmer. Ondanks het feit dat de zon het dus erg moeilijk heeft en blijft hebben, halen we toch vrij gemakkelijk aan de kust een 22-tal graden. We kunnen landinwaarts naar een 23-24 gaan en als de zon dan toch voldoende zou willen meewerken, is zelfs een zomerse 25 graden niet onmogelijk. Dat laatste lijkt echter voor onze regio moeilijk haalbaar te worden, gezien het overwicht aan wolkenvelden.

Vanavond en vannacht zijn er dan eerst een aantal opklaringen, maar later in de nacht kan de bewolking helaas weer de kop opsteken. Het gaat daarbij ook weer vooral om lage wolkenvelden. De wolken zorgen er dan wel weer voor dat de minima vrij hoog blijven zitten met waarden die weer niet veel lager gaan komen dan rond een 14-15 graden..

Morgen ligt een volgende storing op de loer. Die gaat later op de dag binnenlopen en ziet er best vrij actief uit. Eerst starten we morgenochtend dus opnieuw met hetzelfde ochtendlijke grijs als vandaag. Dat lost weer moeilijk op, maar één en ander zou toch sneller en vlotter moeten gaan dan vandaag. Daarna krijgen we een aardige periode met zon en wolken. Een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima die landinwaarts vlot richting graden en meer gaan oplopen. Ook aan zee kan het gemakkelijk 23 tot 24 graden of meer worden. Later neemt dan de bewolking toe vanaf de kust, wat uiteindelijk uitloopt op een aantal regen- en onweersbuien die later in de middag en tegen de avond gaan binnenlopen. De eerste buien zouden echter al rond de middag aan de kust kunnen arriveren. Alles wijst er op dat het front al activerend over onze regio zal trekken waarbij er enkele forse buien kunnen opduiken, zeker later op de dag en naar de avond toe. Er kan daar dus best lokaal weer een flinke scheut water van komen en er is ook een grote kans op een aantal flinke onweersbuien.

Vrijdag en het komende weekeind krijgen we dan weer een uitloper van het Azorenhoog die tot over onze regio rolt en dat zorgt dan weer voor een aantal vrij aardige dagen en opnieuw maxima van ruim in de 20 graden. Het is wel niet altijd even zonnig op die dagen. Een paar zwakke storingen slagen er in om toch redelijk wat wolkenvelden tot over onze regio te sturen en het is niet helemaal onmogelijk dat er daar tijdelijk eens een handvol druppels uit valt.

Begin volgende week neemt de invloed van enkele zwakke storingen weer toe en is er meer bewolking. De maxima blijven telkens wel gemakkelijk een stuk in de 20 graden terechtkomen, maar de kans op eens wat lichte regen of een enkele bui wordt groter. Veel zal het zeker niet zijn, maar de onstabiliteit neemt tijdens de eerste dagen van volgende week toch wat toe.

Samenvattend voor vandaag: Het is wachten tot het hardnekkige grijs van deze ochtend verdwijnt. Dat lang, erg lang duren en hier en daar zelfs niet of moeilijk lukken. Tegen de avond pas, klaart het overal op. Het wordt wel vrij warm met 21-22 graden aan zee tot 23-24 elders. Waar het landinwaarts vlot en breed opklaart, is een 25’er mogelijk.

Geert, woensdag 15 augustus, 06.55 uur.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Hier nog eens de zeebries uitgelegd in een video:

 

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen