Weerpraatje van dinsdag 14 augustus:

Het lagedrukgebied dat gisteren ons weer beïnvloedde, trekt snel weg en we komen onder invloed van een mobiele wig van hoge luchtdruk. Die zorgt voor stabieler weer, maar wel nog met vrij veel wolken. Ook morgen zorgt dat hoog nog voor rustig en beter weer. Donderdag nadert een volgende storing, maar die komt maar later op de dag aan. Voor de storing uit wordt er nog vrij warme lucht aangevoerd. De dagen daarna rolt een nieuwe uitloper van het Azorenhoog zich uit tot over West-Europa met opnieuw een aantal rustige dagen. Er is wel in het weekend regelmatig vrij veel bewolking omdat staartjes van storingen er toch nog in slagen door deze barrière van hogedruk heen te breken.

Vandaag ziet er niet slecht uit, al wordt het ook geen dag om door een ringetje te halen. Er is eventueel nog een enkele lichte bui mogelijk die links of rechts zou kunnen vallen in de ochtend, maar daarna blijft het droog. Eerst hebben we met vrij veel lage wolken te maken. Die lossen geleidelijk aan op. Er ontwikkelt zich echter vooral landinwaarts nadien ook wel vrij veel stapelbewolking die best wel behoorlijk kan gaan uitsmeren. De zon heeft het dus niet zo onder de markt en het kan wel vrij lang duren voor er brede opklaringen doorbreken. Aan zee gebeurt dat al sneller en daar wordt het vanmiddag vrij zonnig tot zonnig. Die opklaringen schuiven dan geleidelijk landinwaarts door, maar dat kan vrij lang duren. Het zal pas in de late middag en naar de avond toe zijn dat het landinwaarts structureler zal opklaren. Toch is het niet koud met maxima die oplopen naar een 21-22 graden aan de kust tot rond een graad of 23 elders. Daarbij staat een zwakke, later matige en mogelijk aan zee tijdelijk nog even vrij krachtige wind uit een westelijke tot zuidwestelijke richting.

Vanavond en vannacht is het rustig en licht bewolkt tot helder. In de loop van de nacht duiken er hier en daar wel eens wat lage wolken op en kan er zich ook mogelijk een nevel- of mistbank vormen. De minima dalen daarbij richting een 14-15 graden wat opnieuw een erg zachte waarde is. Verder is het rustig met een zo goed als volledig wegvallende wind tegen de ochtend.

Morgen is het dan vervolgens sowieso de hele dag droog. Er kan ook weer eerst veel ochtendlijke bewolking hangen, maar die lost geleidelijk aan op. Later wordt het dan licht bewolkt tot bij momenten wisselend bewolkt. Vooral landinwaarts kunnen er gaandeweg de dag toch ook weer wat uitsmerende stapelwolken opduiken die het de zon wat moeilijker maken. De wind trekt daarbij wat meer naar het zuiden en het is dan ook weer een graadje warmer. We kunnen zeker landinwaarts daarbij weer een zomerse 25 graden noteren.

Donderdag ligt een volgende storing op de loer. Er blijft echter veel onzekerheid zitten in de timing van die storing en de aankomst ervan blijft schuiven in de tijd. De ene keer ziet het er naar uit dat die vrij snel binnenloopt, dan weer wordt die passage weer wat uitgesteld. Daar hangt uiteraard veel van af wat het weerbeeld voor donderdag overdag betreft. Er lijkt nu toch stilaan meer en meer consensus te komen dat die storing pas laat op de dag binnenloopt. Dat wil dan wel zeggen dat we eerst nog een best aardige dag krijgen met brede opklaringen. Het kan dan eerst nog zomers warm worden met maxima opnieuw richting 25 graden of meer. Later neemt dan de bewolking toe vanaf de kust, wat uiteindelijk uitloopt op een aantal regen- en onweersbuien die later in de middag en tegen de avond gaan binnenlopen.

Vrijdag en het komende weekeind krijgen we dan weer een uitloper van het Azorenhoog die tot over onze regio rolt en dat zorgt dan weer voor een aantal vrij aardige dagen met redelijk wat zon en opnieuw maxima van ruim in de 20 graden. Het is wel niet altijd even zonnig op die dagen. Een paar zwakke storingen slagen er in om toch redelijk wat wolkenvelden tot over onze regio te sturen.

Samenvattend voor vandaag: Op nog een enkel ochtendlijk buitje na, blijft het droog. Er is wel de hele dag door vrij veel bewolking. Aan zee breekt de zon sneller door, maar die opklaringen komen maar traag landinwaarts. Het is wel erg zacht met maxima van 21-22 graden aan zee tot 23 elders bij een meest matige westelijke tot zuidwestelijke wind.

Geert, dinsdag 14 augustus, 06.45 uur.

Opmerking:

Neem zeker ook eens een kijkje bij de Verdere vooruitzichten voor de komende dagen in tabelvorm

 

LAATST BIJGEVOEGDE INTERESSANTE LINKS en/of ARTIKELEN OP DE SITE:

Hier nog eens de zeebries uitgelegd in een video:

 

 

Er zijn veel meer van deze en andere video’s terug te vinden die ik over de voorbije maanden heb gemaakt. Je kan die vinden op mijn Youtube kanaal door deze link te volgen:

Youtube Geert Naessens (abonneren!) maar je kan ook via deze site gaan: Nieuwe link: je kunt een deel van mijn video’s ook op deze site terugvinden op de pagina video’s

 

Lees ook het laatst toegevoegde weerspreukenartikel over noordenwinden

 

Nog een erg interessante link naar weerkaarten: –> De pluimverwachtingen van het Europese weermodel voor Vlissingen